Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Δελτίο Τύπου του Δήμου Βελβεντού για το κλείσιμο του ΟΤΕ

Απόφαση συμπαράστασης και κινητοποιήσεων, εφόσον απαιτηθούν, πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Βελβεντού ενώνοντας τη φωνή του με τις φωνές και των άλλων παραλίμνιων Δήμων για το θέμα που ανέκυψε σχετικά με το κλείσιμο των καταστημάτων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ στα Σέρβια. Οι δυο ανώνυμες πλέον εταιρείες του ΟΤΕ και της ΔΕΗ με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το κέρδος θεώρησαν σκόπιμο να κλείσουν τα δυο υποκαταστήματά τους στα Σέρβια, από τα οποία εξυπηρετούνται 25.000 πολίτες των Δήμων Βελβεντού, Σερβίων, Καμβουνίων και Λιβαδερού.

Στις 19 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη ανοιχτή συνέλευση στα Σέρβια για το θέμα αυτό και συμμετείχε και ο Δήμαρχος Βελβεντού με δημοτικούς συμβούλους, για να συναποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειες ώστε να μην κλείσουν τα δυο υποκαταστήματα ΔΕΗ και ΟΤΕ.
Είναι απαράδεκτη η απόφαση των διοικήσεων των δυο οργανισμών γιατί αποδυναμώνει αντί να ενισχύει την περιφέρεια και την αποκέντρωση. Είναι ν΄απορεί κανείς πώς οι δυο οργανισμοί ΔΕΗ και ΟΤΕ, που πριν μισό αιώνα και σε χρόνια δύσκολα έκαναν τον εξηλεκτρισμό και τις τηλεπικοινωνίες στα πιο ακραία και δύσβατα τότε σημεία της χώρας, σήμερα να αδυνατούν να στηρίξουν μια ολόκληρη περιοχή με δυο μικρά γραφεία. Αλλά τότε ήταν δημόσιοι οργανισμοί ενώ σήμερα είναι ανώνυμες εταιρείες και όλα λειτουργούν υπό το πρίσμα της ιδιωτικοποίησης ωσάν να αφορούν τη γιαπωνέζικη αυτοκινητοβιομηχανία που διεύθυνε κάποτε ο κ. Αθανασόπουλος.
Άπαντες οι συμμετέχοντες στη συνέλευση της 19ης Νοεμβρίου δήλωσαν τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για να μην κλείσουν τα δυο γραφεία, αντίθετα να ενισχυθούν και με το τεχνικό προσωπικό. Επίσης αποφασίστηκε ο συντονισμός των ενεργειών να γίνει από τους δημάρχους των τεσσάρων ΟΤΑ. Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι καλές αρκεί να γίνονται όταν «βράζει το σίδερο» για να έχουν αποτέλεσμα.
Και πράγματι από την καινούργια χρονιά το κατάστημα του ΟΤΕ έκλεισε, χωρίς πολλές δικαιολογίες από την πλευρά της Διοίκησης. Κάτι πήγαν οι αρμόδιοι να ψελλίσουν ότι το κατάστημα δεν έπιασε τους εμπορικούς στόχους. Επαίσχυντο ψέμα βεβαίως και φτηνή δικαιολογία για να κλείσουν το κατάστημα, αφού οι εργαζόμενοι εκεί με τις φιλότιμες προσπάθειές τους όχι μόνο έπιασαν τους στόχους αλλά τους ξεπέρασαν κατά πολύ.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι έκανε ο ΟΤΕ για να έχει ακόμη μεγαλύτερη πελατεία στην περιοχή, τι έκανε απέναντι στις ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες τηλεφωνίας, τι έκανε για να εισαγάγει την περιοχή στα νέα δεδομένα, ας πούμε, του διαδικτύου; Οι απαντήσεις είναι πολύ απλές. Έκανε τα ελάχιστα, ενώ μπορούσε να κάνει τα μέγιστα για να κερδίσει κι άλλους πελάτες και να βελτιώσει κι άλλο την εξυπηρέτηση. Και τις τηλεπικοινωνίες. Εκατοντάδες αιτήσεις πολιτών για να συνδεθούν στον διαδίκτυο παραμένουν στα συρτάρια γιατί ακόμα δεν λειτούργησε η οπτική ίνα…εξαιτίας της ολιγωρίας του Οργανισμού. Τυχαία είναι όλα αυτά; Η μήπως κρύβουν άλλες σκοπιμότητες;
Οφείλουμε το συντομότερο να αντιδράσουμε και να αναστείλουμε το κλείσιμο του καταστήματος του ΟΤΕ και βέβαια να είμαστε σε επιφυλακή για το κατάστημα της ΔΕΗ.
Κι εδώ για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι όταν κάποτε απομάκρυναν τον Αστυνομικό Σταθμό και τον ΟΤΕ από το Βελβεντό κανείς από τη γύρω περιοχή δεν σκέφτηκε να συμπαρασταθεί στο πρόβλημα της κοινωνίας του Βελβεντού. Κάποιους ενδεχομένως να τους βόλεψε κιόλας. Σήμερα το «κακό» ήρθε και στο κεφάλι τους. Ο Δήμος Βελβεντού όμως δεν σκέφτεται έτσι. Κάθε προσπάθεια που αποδυναμώνει την περιφέρεια και γιγαντώνει υδροκέφαλα την πόλη της Κοζάνης, θα μας βρίσκει απέναντι και στην πρώτη γραμμή. Στηρίζουμε λοιπόν τώρα την προσπάθεια για να παραμείνουν ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ στα Σέρβια και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε όποια πρωτοβουλία πάρει ο Δήμος Σερβίων.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ...ΤΑ ΣΕΡΒΙΑ!!!!
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΙΕΡΙΩΝ, Ο ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ... ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΤΑ ΣΕΡΒΙΑ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ...ΤΕΤΟΙΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ!!
-- ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ Νο2 ΟΤΑΝ ΟΙ ΒΕΛΒΕΝΤΙΝΟΙ ΑΚΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ, ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ, ΕΛΕΓΑΝ ΟΧΙ...ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΗΚΩΣΑΝ, ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ... ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2 ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ...
ΣΕ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΛΕΝΕ ΟΧΙ..
ΑΠΛΑ ΤΩΡΑ ΧΥΝΟΥΝ ΚΡΟΚΟΔΙΛΕΙΑ ΔΑΚΡΥΑ...

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
Αγαπητέ αναγνώστη, προσπερνώ την ανωνυμία σου, που δεν συμβάλλει βεβαίως στον δημοκρατικό διάλογο και σε βοηθάει να πεις ασύστολα ψέματα, και θέλω να σου πω λίγα πράγματα για το ρόλο του Δήμου Βελβεντού σε σχέση με την περιοχή και το Δήμο Σερβίων.
1.Όταν το 2001 αποφασίζονταν το πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ των Πιερίων βρέθηκα μόνος μου στο ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ της Κοζάνης να διαμαρτύρομαι στο επιτελείο του Υπουργείου Γεωργίας, που μας ενημέρωνε για το νέο πρόγραμμα, με το αμείλικτο ερωτηματικό γιατί αποκλείστηκε ο ορεινός όγκος των Σερβίων, ενώ είχε μπει το Λιτόχωρο και το Δίον. Κανένας από την τότε Δημοτική Αρχή των Σερβίων δεν ήταν εκεί για να στηρίξει το αίτημα, πλην εκτός του αείμνηστου Δημάρχου Αντώνη Τσιγκόιδα με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου.
2. Στις 22 Ιανουαρίου 2003, όταν είχαμε μόνο 22 μέρες στη Δημοτική Αρχή του Βελβεντού συγκαλέσαμε σύσκεψη όλων των παραλίμνιων Δήμων (Βελβεντού, Σερβίων, Αιανής, Ελίμειας, Καμβουνίων και Λιβαδερού) στο Βελβεντό για να δούμε από κοινού το θέμα της λίμνης και της ΔΕΗ. Κανένας Δήμος δεν συνέχισε αυτήν την πρωτοποριακή προσπάθεια παρά τις πολλές υποσχέσεις όλων των συμμετεχόντων από το βήμα εκείνης της διαδικασίας.
3. Το 2005 ξεκινήσαμε πρώτοι εμείς και μόνοι μας τότε τις προσπάθειες να θίξουμε το θέμα των απαλλοτριώσεων της ΔΕΗ, εξ ονόματος όλων των παραλίμνιων Δήμων και αφού συμβουλευτήκαμε ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας στείλαμε αίτημα στον Συνήγορο του Πολίτη για την αποκατάσταση της αδικίας της ΔΕΗ εις βάρος όλης της παραλίμνιας περιοχής εδώ και 35 χρόνια. Η εξέλιξη εκκρεμεί. Παρευρεθήκαμε σ΄ όλες τις κοινές κινητοποιήσεις και καταλήψεις.
4. Το 2007, όταν προσκληθήκαμε από άλλους 8 Δήμους των Πιερίων για να υποβάλουμε πρόταση στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, για ένα ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ, υποβάλαμε βέτο συμμετοχής του Βελβεντού αν δεν συμμετείχε και ο Δήμος Σερβίων, πράγμα που έγινε. Κι έτσι μπήκε και ο Δήμος Σερβίων στην συνολική πρόταση και οι Δήμοι έγιναν 10.
5. Επαναδραστηριοποιήσαμε τον Σύλλογο Πληττομένων Βελβεντού υποβάλλοντας μια σειρά αιτημάτων για όλη την παραλίμνια περιοχή στα αρμόδια Υπουργεία.
6. Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Δήμου Σερβίων για κάθε θέμα που απασχολούσε την περιοχή, χωρίς διάκριση και προκαταλήψεις.
7. Υλοποιήσαμε για λογαριασμό των δύο Δήμων μας το πρόγραμμα του Διαδημοτικού ΕΠΤΑ με την προμήθεια δύο λεωφορείων, ένα για το Δήμο Βελβεντού κι ένα για το Δήμο Σερβίων .
8. Συνεργαστήκαμε με το Δήμο Σερβίων και συγκεκριμένα με τον τ. Πρόεδρο του Δημοτικού σας Συμβουλίου κ Χρήστο Μπουχουρά για την διαδημοτική αναμετάδοση των τηλεοπτικών σταθμών στην περιοχή μας.
9. Συνεργαστήκαμε με το Δήμο Σερβίων για το Σταθμό Μεταφόρτωσης σκουπιδιών της ΔΙΑΔΥΜΑ και σε καθημερινό επίπεδο σε κάποια θέματα εξυπηρέτησης πολιτών.
10. Στηρίξαμε την κοινή προσπάθεια πολιτών της περιοχής για ανακατασκευή στην Εθνική Οδό Κοζάνης-Λάρισας, που ακόμα μένει έτσι, και ήμασταν πρώτοι στις κινητοποιήσεις με δυο χιλιάδες πολίτες.
11. Συμμετείχαμε στη συνέλευση για το κλείσιμο του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, αλλά δεν θυμάμαι να συμπαρασταθήκατε εσείς σε μας, όταν έκλειναν αυτές οι υπηρεσίες από το Βελβεντό. Τώρα τα βρήκατε μπροστά σας, αλλά εμείς χωρίς κροκοδείλια δάκρυα ήμασταν παρόντες.
12. Υπάρχουν κι άλλα πολλά να προσθέσουμε εδώ, αλλά θα ταλαιπωρήσουμε τους αναγνώστες.
Και πάμε λίγο στο Θέμα του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2.
Η αντίδραση του Δήμου Βελβεντού δεν είχε να κάνει με την κοινωνία των πολιτών των Σερβίων. Λάθος κατάλαβες κι εσύ και κάποιοι άλλοι που παπαγαλίζουν ευχολόγια. Η αντίδρασή μας είχε να κάνει αποκλειστικά με την ουσία των αναγκαστικών συνενώσεων, για τις οποίες ούτε σχέδιο υπήρχε από το Υπουργείο Εσωτερικών, ούτε καμιά σοβαρή πρόταση κατοχύρωνε τη λειτουργία ενός μεγάλου αχανούς και ακυβέρνητου Δήμου από τα όρια του Σαρανταπόρου ως τα Ριζώματα και από την Ελάτη ως το Φλάμπουρο.
Κι επιπλέον, αγαπητέ και ανώνυμε φίλε, πρέπει να δούμε όλοι μας πίσω από τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2. Αν δεν το κατάλαβες θα ακολουθήσει ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 3 όπου άπαντες θα βρεθούμε στην Κοζάνη. Δεν σου λέει κάτι ο αποδεκατισμός των υπηρεσιών από το Βελβεντό πριν 8 χρόνια και από τα Σέρβια σήμερα; Κι όπως ακούγεται δεν θα είναι μόνο ο ΟΤΕ και Η ΔΕΗ, αλλά και η ΔΟΥ και δεν ξέρω και τι άλλο θα ακολουθήσει από τους φωστήρες του Αθηνοκεντρισμού. Δεν σου λέει κάτι η υπερσυγκέντρωση των πάντων στις πρωτεύουσες των Νομών; Δεν σου λέει κάτι η ραγδαία ερήμωση των χωριών και της επαρχίας γενικότερα και η συγκέντρωση του πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις κάθε Νομού;
Άρα ο αγώνας μας οφείλει να είναι ένας και μοναδικός: Να εξασφαλίσουμε το αυτοδιοίκητον των σημερινών Δήμων μας για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις περιοχές μας στο μέλλον. Να μπορούν να λειτουργούν οι αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της τοπικής αυτονομίας, στις κοινωνίες μας, όπως γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, πράγμα που μας το απέκρυψαν με σκοπιμότητα άπαντες μέχρι τώρα. Αν αυτή η προσπάθεια από την πλευρά του Βελβεντού ερμηνεύεται στραβά από σένα και μερικούς ακόμα πολίτες, δεν σημαίνει ότι έχετε δίκιο ούτε ότι οι Βελβεντινοί υποκρίνονται.
Αυτά από τον Δήμο Βελβεντού, που προφανώς τα αγνοείς ή θέλεις να τα αγνοείς. Σου επιστρέφω την υποκρισία για λογαριασμό ολόκληρης της κοινωνίας μας και αν αλλάξεις γνώμη και βρεις το θάρρος να μιλήσεις με το όνομά σου, μπορείς να με πάρεις τηλέφωνο (6978117860) ή να με βρεις στο Δημαρχείο Βελβεντού ανά πάσα ώρα και στιγμή για μια συζήτηση.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΝΑ 'ΧΑΝ ΕΝΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΑΝ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ήταν! Κάνω μεταδημότευση στο Βελβεντό. Μανώλη είσαι άνθρωπος με όραμα, με επιχειρήματα, με αγάπη για τον τόπο, χωρίς βλακώδεις τοπικιστικές αγκυλώσεις και προσωπικές μωροφιλοδοξίες που οδηγούν σε μικροπολιτικές ανιπαραθέσεις και εγωκεντρικές αποφάσεις για να ευλογούμε τα γένια μας. Άνθρωπος που δουλεύει και αγαπά αυτό που κάνει, άνθρωπος που έχει συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του στο Δημαρχείο: να πάει μπροστά ο τόπος - Ο ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΤΟΠΟΣ- και όχι να φτιαχτει οικονομικά ο ίδιος και οι οικείοι του, και να έχει στόχο την επανεκλογή. ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ χρειαζόμαστε και όχι ΕΑΥΤΟΥΛΗΔΕΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΓΡΑΨΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΜΕ Τ΄ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΧΩΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δήμαρχε το χαλάς. Ενώ τα λές σωστά και συμφωνώ μαζί σου γιατί επιμένειςνα γραφτούν ονόματα. Η ανώνυμη επικοινωνία μεσω blogs ειναι η νέα δύναμη που φοβάται το κατεστημένο. Ας κρίνει ο καθένας τα γραφόμενα.Γνωριζόμαστε πολύ καλά αλλα επίτηδες δεν επικοινωνώ μαζί σου. Μην υποτιμάς την ανωνυμία. Οταν χρειαστεί θα γίνουν γνωστά τα ονόματα. Η διακίνηση ιδεών μετράει.

ai-vreS είπε...

Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε το Δήμαρχο Βελβεντού κ. Μανώλη Στεργίου για την άμεση και προσωπική συμμετοχή του στο blog μας. Ελπίζουμε και ο Δήμαρχος Σερβίων να πράξει το ίδιο.

Ανώνυμος είπε...

Οπως βλέπετε οι απαντήσεις του κ Δημάρχου, ειναι κατανοητές και άμεσες...
Θα σταθώ κυρίως στον Καποδίστρια Νο2, πέρα απο την προσωρινή ματαίωση του, μια και σε ευθετο χρόνο και με καταλληλη πρετοιμασία, οπως λέει η Κυβέρνηση, θα μπεί σε τροχιά υλοποίησης...
-- Το μείζον ερώτημα που ετέθει είναι γιατί ο Βελβεντός ''πεισματικά'' αρνείτο και αρνείτε στην Διοικητική του υπαγωγή στον νεο μεγάλο δήμο με εδρα τα Σέρβια, μια εξελιξις αναπόφευκτος στον Καποδίστρια Νο2, και θέλει να διατηρήσει το αυτοδικοικητον του ως δήμος, απο την στιγμή που λόγω θέσεως και πληθυσμιακά δεν μπορεί να διατηρήσει την αυτοτέλεια του....
(Πέρα απο την δικη τους αιτιολογηση που επικαλούνται λόγους ιστορικούς-πολιτιστικους κλπ οτι εχουν ισχυρα κίνητρα να παραμεινουν δημος)...

Ανώνυμος είπε...

Οι ασυναρτησίες στο επακρο...
Εδω μιλαμε για τα θέματα της περιοχής μας, με την σημαντική παρέμβαση του Δημάρχου Βελβεντού και
άλλος αναρτά το θέμα της υφυπουργοποιησης του κ Παπαδόπουλου....
Προτροπή στο ιστολογιο-δνση, να διαγράφει πάραυτα ασχετες αποψεις, που αναρτώνται...
Επισης, γιατι ολιγωρειτε στην μη εγκαιρη διαγραφη των, οπως τα άνω 2 ασχετα σχολια...

Ανώνυμος είπε...

Με προκαλούν λογική απορία οι απόψεις του ανώνυμου (8-1-2009 στις 2.34 μ.μ.) και μπαίνω στον πειρασμό να συνεχίσω αυτό το διάλογο, ζητώντας συγγνώμη για την ταλαιπωρία όλων των αναγνωστών.
Από πού προκύπτει, αγαπητέ ανώνυμε φίλε, ότι η θέση και το πληθυσμιακό μέγεθος του Δήμου Βελβεντού αποτελεί λόγο για συνένωση με άλλο Δήμο και όπως το αναφέρεις με το Δήμο Σερβίων; Γιατί ο Δήμος Βελβεντού δεν μπορεί να κρατήσει την αυτοτέλειά του; Υπάρχει πουθενά κάποια μελέτη που το λέει αυτό; Μήπως κάποια τεκμηρίωση από το Υπουργείο Εσωτερικών και δεν την ξέρουμε; Υπάρχει κάποια εγγύηση ότι ένας μεγάλος και αχανής δήμος θα είναι καλλίτερος και πιο αποτελεσματικός;
Γιατί στην αναπτυγμένη Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά στην επαρχία της υπάρχουν βιώσιμοι υγιείς Δήμοι με 1600 κατοίκους και δω δεν μπορούν να σταθούν δήμοι με 4000 κατοίκους;
Δέστε τα παραδείγματα της Ευρώπης, που φυσικά μας τα κρύβουν.
Γαλλία 36.684 Δήμοι με μέσο όρο 1.600 κάτοικοι ανά Δήμο
Ισπανία 8.110 Δήμοι με μέσο όρο 4.900 κάτοικοι ανά Δήμο
Γερμανία 12.431 δήμοι με μέσο όρο 5.900 κάτοικοι ανά Δήμο
Ιταλία 8.101 Δήμοι με μέσο όρο 7.100 κάτοικοι ανά Δήμο
Ευρώπη των 15 χωρών συνολικά έχει 73.012 Δήμους με μέσο όρο 5.200 κατοίκων ανά Δήμο.

Η Ελλάδα σήμερα έχει 1034 Δήμους και Κοινότητες με μέσο όρο 10.200 κατ/Δήμο. (Είμαστε ήδη ως χώρα σε σειρά πληθυσμιακής «υπεσυμπύκνωσης» ανά Δήμο). Και με την πρόταση των 400 Δήμων θα είμαστε με αναλογία 26.500 κατ/Δήμο.
Αυτή είναι η πρόταση πολλών και διαφόρων αιρετών, να πενταπλασιάσουμε τον μέσο όρο κατοίκων ανά Δήμο;;;

Αν μάλιστα δούμε την ερήμωση της επαρχίας και των χωριών, τι μας απομένει; Σε λίγα χρόνια θα είναι δήμοι μόνο οι πρωτεύουσες των νομών και από αριά και που κάποια μεγάλη πόλη. (Στο Νομό μας η Κοζάνη και η Πτολεμαϊδα).

Κι εδώ έρχεται άλλη μια βασική απορία: Πριν παραδοθούμε όλοι μας ανεξαιρέτως ως «πρόβατα επί σφαγήν» στα σχέδια των πρωτευουσιάνων, γιατί δεν ενώνουμε όλοι τις φωνές μας σε μια προσπάθεια να στηριχτούν θεσμικά, οικονομικά και υλικοτεχνικά οι σημερινοί υπάρχοντες δήμοι; Να ισχυροποιηθεί καλλίτερα η θέση όλων μας και να ζωντανέψει λίγο η απομονωμένη επαρχία μας, που αργοπεθαίνει;

Ακούστε, αγαπητοί φίλοι και με όλο το σεβασμό στις απόψεις σας:
Το θέμα μας δεν είναι ο δεύτερος Καποδίστριας, που συζητείται σήμερα.
Μάλλον δεν νιώθετε την απειλή του 3ου Καποδίστρια που έρχεται. Για ακόμα μεγαλύτερες συνενώσεις στο μέλλον.
Ή μήπως έχετε αυταπάτες ότι δεν έρχεται;
Αυτό δεν προμηνύει το κλείσιμο του ΟΤΕ στα Σέρβια σήμερα;
Της ΔΕΗ αύριο και ποιος ξέρει και ποιων άλλων υπηρεσιών, που θα ανακοινωθούν ως τετελεσμένο γεγονός;
Και τότε με τον 3ο Καποδίστρια δεν θα γλυτώσει ούτε ο Δήμος Σερβίων. Απλά ίσως δεν το καταλάβατε ακόμη.
Γι΄ αυτό όσο ο Δήμος Βελβεντού ανθίσταται στην αναγκαστική συνένωση κάθε μορφής, τόσο πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν να παραμείνει αυτόνομος και ο δικός σας Δήμος στο μέλλον. Εκτός κι αν δεν αισθάνεστε την επερχόμενη απειλή.
Ο αγώνας που κάνουμε να κρατήσουν όλοι οι δήμοι το «αυτοδιοίκητον» αυτό το νόημα έχει.
Όσοι Δήμοι θέλουν να συνενωθούν εθελοντικά ας το πράξουν. Υπάρχουν και ο νόμος και τα κίνητρα.
Στον αγώνα μας αυτό τα Σέρβια έπρεπε να είναι «πεισματικά» σύμμαχός μας, αγαπητέ ανώνυμε φίλε, κι όχι απέναντι μας, με αυθαίρετες ερμηνείες για δήθεν αναγκαιότητες συνενώσεων που βολεύουν μόνο τους γραφειοκράτες της Αθήνας και μερικούς ακόμα που τους υποψιαζόμαστε όλοι.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ai-vreS είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
Τα σχόλια που αφορούν στην υπουργοποίηση του Μιχ. Παπαδόπουλου έχουν μεταφερθεί στη σχετική ανάρτηση. Νομίζουμε ότι μπορεί να συνεχιστεί η ενδιαφέρουσα συζήτηση και ίσως αν συμμετέχουν πολλοί να δημιουργήσουμε ένα χώρο συζητήσεων γι' αυτό το σκοπό.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα ΔΕΝ ήρθε ο Καποδίστριας Νο2 και ο κ Δήμαρχος Βελβεντού, μας...παραπέμπει στον Καποδίστρια Νο3, για να αιτιολογήσει στην διατηρηση της αυτονομίας ως δήμου του Βελβεντού!!!
Το να λέμε το τι μέλλετε συμβεί, αυτό ανήκει στους...μελλοντολόγους, προφανώς και ο Καποδίστριας Νο3 όποτε έλθει,θα είναι απο το μέλλον...
Το κρίσιμο ερώτημα είναι...
>> Πως μπορεί να διατηρήσει την δημοτική του αυτοτέλεια ο δήμος Βελβεντού, στο πλαίσιο του Καποδίστρια Νο2, οταν δίπλα του, θα υπάρχει ενας ισχυρός πληθυσμιακά δήμος Σερβίων με την υπαγωγή σε αυτόν και των Καμβουνίων και Λιβαδερού;
>> Επίσης, δεν ακουσαμε την αποψη του δημαρχου Βελβεντού, για την ιδέα του Μεγάλου Παραλίμνιου Δήμου, που πρότεινε ο δήμαρχος Σερβίων με την συνένωση Δήμων Σερβίων+Καμβουνίων+Βελβεντού+Αιανής και Λιβαδερού;
Iστορικά να σημειωθεί οτι μέχρι το 1982 ο Βελβεντός χαρακτηριζόταν...χωριό!!!!

Ανώνυμος είπε...

Από όσα είπαμε τίποτα δεν έγινε κατανοητό. Ν' αφήσουμε τα πράγματα στους μελλοντολόγους.... μας λέει ο αγαπητός ανώνυμος αναγνώστης σας....
Τελικά έχουμε χιούμορ...

Το Προφίλ μας