Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία

Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται σήμερα στη Βουλή για την Παιδεία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, θεωρήσαμε επίκαιρο το ακόλουθο βίντεο από το youtube και το χρήστη graikylos. Πρόκειται για απόσπασμα από την πρόσφατη τηλεοπτική εκπομή στο κανάλι MEGA "Έρευνα" του Παύλου Τσίμα με θέμα την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα μέσω της σύγκρισής του με αυτό της Φινλανδίας που θεωρείται - και είναι - πρότυπο. Η ευαισθησία της ομάδας μας σε θέματα που αφορούν τα παιδιά μας είναι μεγάλη, έχουμε στο σύνολο 9 σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας είναι το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον του κόσμου μας. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας, οι νέοι μας, δεν είναι συμβιβασμένοι, δεν είναι αλλοτριωμένοι και καθόλου ράθυμοι, όπως τους κατηγορούν. Απόδειξη αποτελούν οι πρόσφατες διαμαρτυρίες μαθητών και φοιτητών με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου... Επειδή λοιπόν σεβόμαστε, εκτιμούμε, προσπαθούμε να αφουγκραζόμαστε και πιστεύουμε στη νέα γενιά, στη γενιά των παιδιών μας, αφιερώνουμε το βίντεο με την ευχή σύντομα το επίπεδο της παιδείας μας να φτάσει και να ξεπεράσει εκείνο της Φινλανδίας...

Το απόσπασμα αυτό είναι το πρώτο από πέντε μέρη που εντοπίσαμε στο youtube.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φιλανδοί είναι χαλαροί μέχρι τα 18 τους χρόνια. Οι Έλληνες είναι πιεσεμένοι ιδίως στη διετία 17-18 χρονων με την πίεση και τα φροντηστήρια.
Μετά όμως απο αυτές τις ηλικίες τα πράγματα αντιστρέφονται. Οι Έλληνες χαλαρώνουν για μια φοιτητική ζωή και μετά μια θεσούλα για να κάθονται ενώ οι Φιλανδοί αρχίζουν την δουλειά και δεν σταματάνε.
Έτσι το σκέφτομαι το πράγμα.

Ανώνυμος είπε...

πλακα μας κανεις ρε μεγάλε? "οι ελληνες ειναι πιεσμενοι ιδίως στη διετία 17-18"???? οι μαθητες στην ελλαδα ειναι οι πιο σκληρα εργαζομενοι. δεν το λεω εγω τα στατιστικα το λενε. φροντιστιρια πανε απο το δημοτικο (αγγλικα, γαλλικα, υπολογιστες, γυμναστηριο) ενω οι φιλανδοι τα κανουν μεσα στο σχολειο. τα ξεχασες τα δικα σου? αυτα λεει το βιντεο.
μπορει να χαλαρωνουν οπως λεσ οταν ειναι φοιτιτες αλλα τι τους περιμενει μετα? ανεργια. και πριν φτασουν εκει τι εχουν μεσα στο πανεπιστιμιο? δεν υπαρχουν συγραματα, εξεταστικες χανονται απο απεργιες ή καταλιψεις, οι καθηγιτες ειναι απαξιωμενοι και κανουν εξω δουλιες, δεν τοθσ αξιολογει κανεις, κλπ.
και τι τους περιμενει οταν βγουν απο το πανεπιστημιο? που ειναι το κοινωνικο κρατοσ? στη φιλανδια εχουν δωρεαν δημοσια παιδεια αυτο σημαινει οτι ο γιοσ του ιδιοκτιτι της ΝΟΚΙΑ και ο γιοσ του μεταναστη εργατι απολαμβανουν την ιδια εκπαιδευση, δεν ξερουν τι θα πει φροντιστιριο και ιδιαιτερα, μηδενικη διαφθορα αυτο θα πει οτι δε λαδονεται κανενας καταλαβες? ουτε εφοριες, ουτε δικαστες, ουτε προστασιες-αστυνομιες, ουτε πολεοδομιες, κορυφαιο εθνικο συστυμα υγειας, υπηρεσιες κοινωνικης μεριμνας για ολους, κρατος που σεβεται και προστατευει τον πολιτι, επιδομα ανεργιας 1500 ευρω ακουσες????, βοηθεια στις αγαμεσ μητερες, φιτιτικα δανεια ατοκα αν χρειαστουν, 7% του ΑΕΠ για την παιδεια και αλλα πολλλα. ψαξε και λιγο πριν μιλισεις γιατι αν "ετσι το σκεφτεσαι το πραγμα" λαθος το σκεφτεσαι.
Ανώνυμος Α.Ω

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα και οι Φιλανδοί θα είναι ποιό ευγενικοί στις απαντήσεις που κάνουν όταν έχουν αντήρηση με τους άλλους.
Το πλάκα μας κάνεις ρε μεγάλε είναι αποτρεπτικό της συνέχειας της συζήτησης γιατί λέει εγώ δεν σηκώνω αντηρήσεις, και άκουσε να μάθεις κλπ...
του πολιτικού καφενειου

Δύο λόγια θα πω αφού δοκιμάσαμε του Σουηδικό μοντέλο της δεκαετίας του 80 πάμε απευθείας για το Φιλανδικό μοντέλο.

Καιρός να τους φτάσουμε και στις αυτοκτονίες...

Ανώνυμος είπε...

Se bariemai re mix. poli se bariemai...

Το Προφίλ μας