Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

H βασίλισσα Αμαλία και το πρώτο Μνημόνιο

του Τηλέμαχου Χυτήρη από ΤΑ ΝΕΑ
«Η κατάσταση είναι αυτήν τη στιγμή πολύ δύσκολη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπληρώσει τις Μεγάλες Δυνάμεις. Πρέπει να γίνουν κάθε είδους περικοπές και περιορισμοί, που είναι κακό πράγμα. Φέτος πρέπει να είμαστε πολύ συγκρατημένοι, χοροί και μεγάλα diners διαγράφονται... Οι Δυνάμεις πιέζουν συνεχώς να εξοικονομηθούν χρήματα από τον στρατό... Είναι τόσο θλιβερό, ο καθένας επιδιώκει σε τέτοιες περιπτώσεις τους δικούς του παράπλευρους σκοπούς... Πρέπει να έχει κανείς υπομονή και να θέλει το σωστό και αν έχει κάνει λάθη, να μαθαίνει από αυτά». Αυτά έγραφε στον πατέρα της, η νεαρή βασίλισσα Αμαλία στις 9/4/1843 από την Αθήνα (εκδ. Εστία). Η Ελλάδα είχε φθάσει στο σημείο να μην μπορεί να δανειστεί. Τη λύση (Μνημόνιο) εγγυήθηκαν η Ρωσία, η Γαλλία και η Αγγλία (τρόικα), οι οποίες όμως, για να δώσουν την τρίτη δόση, παρενέβησαν ευθέως στα εσωτερικά πράγματα, απαιτώντας (προαπαιτούμενα) μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και δραστική μείωση του στρατού.
Οι δανειστές δεν αλλάζουν. Τι έχεις Γιάννη, τι είχα πάντα. Εκπληκτη, η Αμαλία περιγράφει την κατάσταση. Αλλα περίμενε ως η πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας. Και καλά, η Αμαλία ήταν από... αλλού, από την αυλή του Ολντενμπουργκ! Αλλά για τη σημερινή χρεοκοπία μήπως  δεν έμειναν έκπληκτοι όλοι; Εκπληκτη η Ευρωπαϊκή Ενωση, με πρόεδρό της τον πολύ Μπαροζο, που είχε υπό οικονομική επιτήρηση την Ελλάδα την περίοδο Καραμανλή του νεώτερου και ξαφνικά (!) ήρε την επιτήρηση το 2007, όπου συνέβησαν τα μύρια όσα στην οικονομία της χώρας, με την άνευ προηγουμένου διόγκωση των πρωτογενών δαπανών του κράτους. Εκπληκτος και ο ίδιος ο Καραμανλής, ο οποίος άρον άρον δραπέτευσε (εκλογές του '09) και έκτοτε τηρεί σιγή ιχθύος! Εκπληκτος και ο Γ. Παπανδρέου που παρέλαβε πρώτα τη... χρεοκοπία και ύστερα την πρωθυπουργία! Εκπληκτος και ο Σαμαράς που από σφόδρα αντιμνημονιακός έγινε εν μια νυκτί σφόδρα μνημονιακός αλλά και... Πρωθυπουργός! Εκπληκτος και ο Βενιζέλος που πάντα ακολουθεί, ενώ πιστεύει ότι...  ηγείται! Εκπληκτος τέλος και ο Τσίπρας που πιστεύει ότι λόγω χρεοκοπίας γίνεται πρωθυπουργός και την... καταργεί!

Η πολιτική είναι σκληρό παιχνίδι από αρχαιοτάτων χρόνων και αφήνει έκθετους όσους φιλοδοξούν και μόνο. Η Ελλάδα χρειάζεται έρμα αλήθειας και προοπτικής στην κοινή προσπάθεια για το μέλλον. Διαφορετικά θα μετεωρίζεται. Θα την παρασύρουν οι αέρηδες κάθε εποχής, αχρηστεύοντας τους επίδοξους τροχονόμους.  Τίποτα δεν θα αλλάζει. Οπως η χρεοκοπία και το «Μνημόνιο» τον καιρό της Αμαλίας. Ιδιο τότε, ίδιο και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας