Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Επικίνδυνα σχέδια

Η αποκάλυψη ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση στο Καστέλι Ηρακλείου αμερικανικής βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών πρέπει να σημάνει συναγερμό.
Η συγκυβέρνηση, δρώντας με βάση τους στόχους του ελληνικού κεφαλαίου για πιο ενεργή συμμετοχή στο μοίρασμα των αγορών, εμπλέκει βαθύτερα το λαό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις, σε μια περίοδο μάλιστα που οι πολεμικές συρράξεις κλιμακώνονται στην ευρύτερη γειτονιά μας (Μέση Ανατολή, Λιβύη, Αίγυπτος, Συρία, Ιράκ, Ουκρανία, Αφγανιστάν κ.α.) και μεγαλώνει ο κίνδυνος να γενικευτούν.
Το αίτημα των ΗΠΑ να σταθμεύσουν στην Ελλάδα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που χρησιμοποιούνται σε κατασκοπευτικές και πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να συμφωνήσει προσθέτουν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της ελληνικής εμπλοκής σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια, με στόχο να υπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.
Γι' αυτό και κάθε τέτοια εξέλιξη είναι ενάντια στο συμφέρον του λαού και σαν τέτοια πρέπει να πολεμηθεί, να αποτραπεί.
Ηδη, η βάση της Σούδας βρίσκεται σε φάση αναβάθμισης των υποδομών της, προκειμένου να εξυπηρετεί μεγαλύτερη δύναμη πυρός. Σύμφωνα με πληροφορίες, που καταγράφει το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» στις 29/7, οι απαλλοτριώσεις έχουν προχωρήσει και ετοιμάζεται νέος αγωγός καυσίμων προς τη βάση.
Οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - σύμμαχοι των ελληνικών κυβερνήσεων κατατάσσουν ψηλά τη βάση της Σούδας σε ό,τι αφορά τη σημασία της στην υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδιασμών, σε βάρος των λαών της περιοχής.
Τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Δ. Αβραμόπουλος επισκέφτηκε ως υπουργός Αμυνας τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός ομόλογός του, Τσ. Χέιγκελ, τον ευχαρίστησε «για τη συνεχιζόμενη φιλοξενία των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη βάση της Σούδας» και συμπλήρωσε ότι «η βάση της Σούδας είναι "κλειδί" στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ στην περιοχή και η σημασία της φάνηκε στη διάρκεια της επιχείρησης "Unified Protector" στη Λιβύη».
Εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξαν κατά καιρούς και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια στην Ελλάδα.
Από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όλα αυτά δικαιολογούνται με το πρόσχημα των «συμβατικών υποχρεώσεων» της χώρας προς το ΝΑΤΟ. Γι' αυτό και δεν υπάρχει άλλος δρόμος να απεμπλακεί ο λαός, παρά μόνο με την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με τον ίδιο στην εξουσία.
Τη θέση αυτή μόνο το ΚΚΕ την υπερασπίζεται και παλεύει να γίνει πράξη με την πάλη του λαού. Ολες οι άλλες δυνάμεις είτε επιχειρηματολογούν ωμά υπέρ της αξιοποίησης της στρατηγικής θέσης της χώρας, είτε οχυρώνονται πίσω από τις «συμβατικές υποχρεώσεις» και το «ανήκουμε στη Δύση» για να δικαιολογήσουν την ανοχή τους απέναντι στις ιμπεριαλιστικές πολιτικο-στρατιωτικές συμμαχίες και τα εγκλήματά τους.
Οι εικόνες της Λιβύης που καίγεται τρία σχεδόν χρόνια μετά τον «εκδημοκρατισμό» της, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, των σφαγμένων παιδιών της Γάζας, των πόλεων που ισοπεδώνονται στη Συρία, των φασιστών που με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ κυβερνούν και σκοτώνουν στην Ουκρανία, των συγκρούσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, πρέπει να προβληματίσουν το λαό. Ο πόλεμος είναι το μέσο για να λύνουν τις διαφορές τους όταν οι ανταγωνισμοί οξύνονται στο έπακρο και το μάρμαρο το πληρώνουν πάντα οι λαοί.
30/7/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας