Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το ζήτημα των σοβαρών καταστροφών της παραγωγής χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών της Κ. Μακεδονίας, εξαιτίας των φετινών αντίξοων καιρικών συνθηκών

Το ζήτημα των σοβαρών καταστροφών της παραγωγής χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών της Κ. Μακεδονίας, εξαιτίας των φετινών αντίξοων καιρικών συνθηκών, και την ανάγκη της γρήγορης και πλήρους αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ζητώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών για αποζημίωση και έκτακτή ενίσχυσή τους, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ότι οι φετινές καταστροφές έρχονται να προστεθούν στα συνεχή πλήγματα που δέχεται το εισόδημα της φτωχής αγροτιάς από την αντιαγροτική Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και τα μέτρα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στόχο έχουν το ξερίζωμα των μικρομεσαίων αγροτών από την γη τους, προς όφελος των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων.
Η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ είναι η ακόλουθη:         

«Μεγάλες είναι οι καταστροφές χιλιάδων αγροτών της Κ. Μακεδονίας από τις αντίξοες φετινές καιρικές συνθήκες (χαλαζοπτώσεις, παρατεταμένες βροχές). Η παραγωγή ολόκληρων καλλιεργειών (ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, βερίκοκα, κ.ά.) καταστράφηκε ολοσχερώς. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής, που δέχεται συνεχή πλήγματα από την αντιαγροτική ΚΑΠ της ΕΕ, την βαριά φορολογία, τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, τις παράνομες παρακρατήσεις για την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ μέσω της "GAIA-Επιχειρείν", παρόλο που η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι δωρεάν μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μικρό μόνο μέρος της ζημιάς των αγροτών αποζημιώνεται και με μεγάλη καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες πληρώνουν μεγάλα ποσά για την ασφάλιση της παραγωγής τους στον ΕΛΓΑ, ο οποίος όμως δεν ασφαλίζει και αποζημιώνει ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, που έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή τους τα επόμενα χρόνια.
Οι καθυστερήσεις και η μη πλήρης αποκατάσταση των πραγματικών ζημιών, το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές πώλησης, η υπερφορολόγηση, η υποθήκευση του συνόλου της αγροτικής γης, για δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω της εξαθλίωσης των αγροτών, εντάσσονται στην πολιτική στόχευση της ΕΕ, της συγκυβέρνησης  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ , όπως και  των  προηγούμενων  ελληνικών  κυβερνήσεων, για τον ξεριζωμό των μικρών αγροτών από τη γη τους και την αγροτική παραγωγή, για τη  παράδοσή της στα χέρια μεγάλων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα δίκαια αιτήματα των αγροτών της Κ. Μακεδονίας να  αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στους αγρότες της περιοχής για να αντιμετωπίσουν τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης;»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας