Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Η ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Είναι ένα γλυκό και ήρεμο εκκλησιαστικό πανηγύρι. Μέσα σε μια όαση πυκνού και έντονου πράσινου. Με ανθρώπους απλοϊκούς, γλυκείς, φιλόξενους και δημιουργικούς. Είναι το πανηγύρι του Πολυφύτου.

Αυτό, που έχει ιστορική αφετηρία το πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής και που αναφέρεται στο πρόσωπό της. Με τους ανθρώπους γύρω από αυτήν. Στον ιστορικό Ναό της, στο Πολύφυτο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. Με την ιερή υμνολογία της Ακολουθίας της.

Με τους ‘’κυκλωτικούς και άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς χορούς’’ στο προαύλιο του Ναού της. Με το παραδοσιακό κουρμπάνι (μαγειρεμένο από τις γυναίκες φαγητό πλιγούρι με κρέας αγελάδας ή γίδας) που προσφέρεται σε όλους.

Και πάνω απ’ όλα με το γλυκό και πράο πρόσωπο του Πολυφυτιανού. Του ανθρώπου που κουβαλάει μια μεγάλη παράδοση πίστης, εργατικότητας,
φιλοξενίας και καλοσύνης.

Είναι το χωριό,  που φιλοξένησε (το έτος 1750) άκουσε τη διδαχή και φίλησε το χέρι του Πατρο-Κοσμά του Αιτωλού.  

Το Πολύφυτο και τον Ενοριακό Ιερό Ναό του, της Αγίας Παρασκευής επισκέφτηκε, 25-7-2014, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος (πλαισιούμενος από τον υποφαινόμενο και τον Διάκονο π. Μάξιμο
Γεωργόπουλο) χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό με την Αρτοκλασία και κήρυξε στο εκκλησίασμα το θείο λόγο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος αναφέρθηκε στη μορφή της Αγίας Παρασκευής, στην αγάπη των ανθρώπων στην εικόνα και το πρόσωπό της που εκφράζεται με τον εκκλησιασμό, τη φροντίδα και επιμέλεια του Ναού της. Σήμερα δίνουμε χαρά στην Αγία Παρασκευή, είπε, ανάβουμε το καντηλάκι
της, διαβάζουμε την Ακολουθία της. Αυτή πρεσβεύει για εμάς: για τη σωτηρία μας, την υγεία μας, την ειρήνη.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα της πίστης του γένους των Ελλήνων, που από των αρχαιοτάτων χρόνων ήταν πάντα φιλόθεο, με τα υψηλά επιτεύγματα του πολιτισμού του, που προκαλούν το θαυμασμό σε όλο τον κόσμο, που ιστορικά και συλλογικά πέρασε στο Ευαγγέλιο του Χριστού, ως
ένας συλλογικός Απόστολος του Χριστού στο σύγχρονο κόσμο. Οι μεγάλοι έρωτες του Έλληνα, είπε ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, είναι δύο: ο Θεός και η πατρίδα του.

Στο Αναλόγιο έψαλαν οι ψάλτες: ο Γιάννης Τζινίκος (από τον Ι. Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού) και ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου από τη Βεργίνα Ημαθίας.

Ανήμερα της γιορτής (26-7-2014) τελέστηκε πανηγυρικά ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον Εφημέριο Ίμερας π. Αθανάσιο Παπαϊωάννου. 

Δεκάδες πιστοί από την Ημαθία, την Πιερία, την Κοζάνη, το Βελβεντό, την Ίμερα προσήλθαν στις ιερές Ακολουθίες της πανηγύρεως και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Τα χορευτικά, που χόρεψαν στην πανήγυρη, συγκροτήθηκαν και διοργανώθηκαν με τη φροντίδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυφυτιανών η ‘’ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ’’. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το έτος 1981, Πρόεδρος σήμερα είναι ο Γεώργιος Μαρκόπουλος και μέλη του συλλόγου οι απανταχού Πολυφυτιανοί.

Υπήρχε και ένα δεύτερο πανηγύρι, μας λένε οι σημερινοί Πολυφυτιανοί, το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου στις 18 Ιανουαρίου. Πανηγύρι με κουρμπάνι. Αυτό ατόνησε και έσβησε σιγά-σιγά μετά τη σταδιακή (από το 1960 και εξής) ερήμωση του χωριού με την εσωτερική ‘’μετανάστευση’’.

Απολυτίκιον Αγίας Παρασκευής. Ήχος α’.
Την σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, εργασάμενη φερώνυμε, την ομώνυμόν σου πίστιν, εις κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευή Αθληφόρε· όθεν προχέεις ιάματα, και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών.


Μεγαλυνάριον.
Χαίροις Εκκλησίας η λαμπηδών, και των ιαμάτων, πολυχεύμων όντως κρουνός· χαίροις προστασία, και σεπτή ουρανία, Παρασκευή θεόφρον, των ευφημούντων σε.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
26-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας