Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Γιατί οι γυναίκες επιλέγουν σύντροφο έχοντας σαν πρότυπο τον μπαμπά τους

Το κοριτσάκι του μπαμπά. Η φράση είναι τόσο “κλισέ” όσο και ο άνδρας μαμάκιας! Κι όμως, οι επιστήμονες το λένε καθαρά. Μια γυναίκα επιλέγει το σύντροφό της, εκείνον με τον οποίο θέλει να μοιραστεί ένα μεγάλο κομμάτι στη ζωή της, με βάση τα πρότυπα του αγαπημένου της μπαμπά. Κάπως έτσι ένας άνδρας χάνει στα σημεία χωρίς να έχει κάνει τίποτα λάθος ή από την άλλη γίνεται ο εκλεκτός της καρδιά σου χωρίς καν να καταλάβεις το γιατί.

Αν το σκεφτείς καλύτερα υπάρχουν τόσα πολλά που “ξεσηκώνεις” από τη σχέση με τον πατέρα σου και τα... εφαρμόζεις στην συναισθηματική σου ζωή που ίσως τρομάξεις!

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Έψαξα να βρω τι λέει η επιστήμη για το θέμα. Γιατί άλλο να το παρατηρείς απλά ως άντρας και άλλο να στο επιβεβαιώνει μια έρευνα ειδικών!

Η πρώτη σχέση με άνδρα
Τι ζητάμε από ένα σύντροφο; Από το έτερον ήμισυ; Μα φυσικά την δίχως όρους και αστερίσκους αγάπη. Και ποια είναι εκείνη η σχέση που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά από τη γέννησή της;  Αναμφισβήτητα, η σχέση με τους γονείς. Ακόμη κι αν δεν εξελιχθεί όπως θα φανταζόμασταν, οι γονείς μας είναι οι πρώτοι άνθρωποι με τους οποίους δενόμαστε ολοκληρωτικά. Ο πρώτος άνδρας που αγαπάς και του χαρίζεις τρυφερότητα χωρίς αντάλλαγμα είναι ο μπαμπάς! Οι ειδικοί της ψυχολογίας εξηγούν πως αυτό είναι και το πρώτο “δεδικασμένο” της γυναικείας ψυχολογίας για τον τρόπο που αυτή συμπεριφέρεται μέσα και απέναντι στις σχέσεις.

Η πρώτη ανδρική φιγούρα
Αν όμως το πάμε λίγο παραπέρα θα δεις πως στο τέλος της ημέρας επιλέγεις με ποιον θέλεις να μοιραστείς τη ζωή σου, ανάλογα με το πατρικό πρότυπο. Ακούγεται κάπως στενό και πιεστικό, σαφώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όμως οι επιστήμονες εξηγούν πως ο πατέρας είναι η πρώτη ανδρική φιγούρα που έχει μια γυναίκα. Έτσι, είτε το κάνουν συνειδητά ή ασυνείδητα, οι γυναίκες επιλέγουν το ταίρι τους με βάση τον πρώτο άνδρα στη ζωή τους. Όπως μάλιστα εξηγούν οι ψυχολόγοι ακόμη και αν οι εμπειρίες με τον πατέρα ενός κοριτσιού είναι αρνητικές, αυτός αποτελεί και πάλι το μέτρο σύγκρισης για τις μετέπειτα σχέσεις της. Γιατί; Αν ένα κορίτσι λατρεύει το μπαμπά της, θα αναζητήσει (ασυνείδητα) το ταίρι της στα πρότυπα του. Κι εκείνη όμως που δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις μαζί του, θα ψάξει για έναν άνδρα που να είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν. Στο τέλος της ημέρας και τα δυο κορίτσια θα επιλέξουν με γνώμονα τον... μπαμπά!!

ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ...
Κάπως έτσι μένουν οι άντρες να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το μυστικό που θα τους κάνει να χωρέσουν στην καρδιά μιας γυναίκας. Πώς να συγκριθούμε με κάποιον τόσο σημαντικό για μια γυναίκα (και για κάθε άνθρωπο δηλαδή) και να φανούμε αντάξιοι της σύγκρισης; Όταν διάβασα για πρώτη φορά τις παραπάνω έρευνες, σκέφτηκα πως κάθε άνδρας που θέλει την ψυχική του ηρεμία πρέπει να ζητά αναλυτικό προφίλ του πατέρα. Του μπαμπά της νύφης, για να ξέρει με τι έχει να κάνει και αν έχει ελπίδες να βγάλει άκρη με τη συγκεκριμένη γυναίκα. Μετά πάλι μαζεύτηκα, γιατί είναι σίγουρο πως όποιον άνδρα στα πρώτα ραντεβού αρχίσει να ρωτάει περισσότερα πράγματα για τον πατέρα σου απ' ότι για εσένα, θα τον περάσεις στην καλύτερη περίπτωση για τρελό. Άσε που αν το καλοσκεφτείς είναι μάλλον μάταιη η προσπάθεια. Αφού έχεις φτιάξει στο μυαλό σου ως γυναίκα το πρότυπο του ιδανικού συντρόφου -καθ' εικόνα και οιμοίωση του μπαμπά- αν εγώ δεν πληρώ τις προϋποθέσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να σου αλλάξω γνώμη.

ΜΙΑ ΑΣΤΕΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Κι ύστερα σκέφτηκα κάτι άλλο, που με έκανε να χαμογελάσω πονηρά. Και ίσως να πειστώ πως όλα εκεί έξω είναι φτιαγμένα με μια πανέξυπνη ισορροπία. Πίσω από την αιώνια μάχη των φύλλων, κάτω από τις ατελείωτες διαφορές που υποτίθεται πως έχουν άνδρες και γυναίκες κρύβεται μια γλυκειά αντίφαση. Οι γυναίκες μας φέρονται (ή νομίζουμε) με αυτόν τον ακαταλαβίστικο τρόπο, μας βγάζουν από τα ρούχα μας -και όχι για λόγους που θα θέλαμε- μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν είμαστε φτιαγμένοι από την ίδια πάστα γιατί έτσι έμαθαν να αντιδρούν σε μια σχέση από έναν ΑΝΔΡΑ (το μπαμπά τους). Οι άνδρες από την άλλη μοιάζουν σκληροί, άκαρδοι ή και παραείναι μαλθακοί απλά και μόνο εξαιτίας της επιρροής μιας ΓΥΝΑΙΚΑΣ στο χαρακτήρα τους (της αγαπημένης τους μαμάς). Αν αυτό δεν είναι η πιο αστεία αντίφαση στη μάχη των δύο φύλων τότε, τι;


Πηγή: tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας