Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Κίνδυνος αύξησης δημοτικών τελών – Κίνημα ανυπακοής στους ΟΤΑ

Οι πρώτες αντιδράσεις δημάρχων και περιφερειαρχών στην πρόβλεψη για τα υποχρεωτικά πλεονάσματα που καλούνται να επιτυγχάνουν από το 2015 οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας δείχνουν ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η συμμόρφωση στις οδηγίες κατάρτισης του προϋπολογισμού τους, που τους κοινοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η δημοσιονομική θέση των ΟΤΑ ως φορέων Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική», τονίζει η σχετική απόφαση, ενώ προσθέτει πως «το σύνολο των δαπανών, μη συμπεριλαμβανομένων των χρεολυσίων, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των εσόδων αφαιρουμένων των εσόδων από δάνεια».
Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr είναι η πρόβλεψη για αύξηση των δημοτικών τελών από το 2015, εφόσον υπάρχουν αστοχίες το 2014. «Οι εγγραφές στο σκέλος των δαπανών που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες (όπως υπηρεσία ύδρευσης, υπηρεσία καθαριότητας & φωτισμού) για τον προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το κόστος παροχής της υπηρεσίας σε συνδυασμό με το ύψος των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του έτους 2014″, αναφέρεται συγκεκριμένα.
Δήμαρχοι και περιφερειάρχες με τους οποίους επικοινωνήσαμε δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αύξηση δημοτικών τελών, ανεξάρτητα από το πώς θα κλείσει η χρονιά από άποψη εσόδων-εξόδων. Το επιχείρημα των πρωτοεκλεγέντων είναι ότι δεν ευθύνονται για τα χρέη που τους κληροδοτεί η προηγούμενη διοίκηση και δεν πρόκειται να φορτώσουν στους δημότες την ευθύνη για την κακοδιαχείριση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. 
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας