Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Πώς τα κατάφερε το Βελβεντό;

της Χριστίνας Ταχιάου από το botanistas.gr
Βρέθηκα στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, τον συνεταιρισμό φρουτοπαραγωγών, την περασμένη άνοιξη. Ειδυλλιακό το τοπίο της περιοχής: λίμνη, πράσινο, ηρεμία, οροσειρές γύρω. Το Βελβεντό βρίσκεται 33 χιλιόμετρα από την Κοζάνη, στη σκιά των Πιερίων, δίπλα στην τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου.
O οικισμός του Bελβεντού είναι ένα αρμονικό αρχιτεκτονικό σύνολο με στενά γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά πέτρινα, νεοκλασικά, μικρές πλατείες και όμορφες γωνιές. Παλιοί νερόμυλοι και εκκλησίες συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, χαμένο μέσα σ’ ένα καταπράσινο κάμπο, έκτασης 15.000 στρεμμάτων, κατάφυτο με ροδακινιές.

Όταν πήγα στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, κυριαρχούσε μια μεθυστική μυρωδιά μήλου ενώ νέοι άνθρωποι μιλούσαν για τη δουλειά τους. Ήσυχα, χωρίς φωνές και διεκδικήσεις, ικανοποιημένοι εργαζόμενοι εξηγούσαν «τον τρόπο τους» και το όραμά τους. Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1958 από μια ομάδα παραγωγών, με σκοπό την καλύτερη καλλιέργεια και προώθηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής του Βελβεντού. Με την πάροδο των χρόνων, το ροδάκινο έγινε η κύρια καλλιέργεια της περιοχής.
Σήμερα, ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού έχει 400 ενεργά μέλη, είναι υγιής συνεταιρισμός, παράγει άριστα προϊόντα εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, εφοδιάζει τα μεγάλα super market της χώρας κι εξάγει το 40% της παραγωγής του, κυρίως στη Ρωσία. Αναλαμβάνει επίσης την εμπορία και διακίνηση προϊόντων άλλων παραγωγών και συνεταιρισμών. Πλέον, εκτός από ροδάκινα, νεκταρίνια και μήλα, τα οποία αποτελούν τον κύριο όγκο παραγωγής του, εμπορεύεται δαμάσκηνα, κεράσια, νάσυ, κυδώνια, βερίκοκα και διάφορα κηπευτικά, με κύρια καλλιέργεια την ντομάτα.
Έτσι, εκατοντάδες παραγωγοί έχουν διασφαλισμένο εισόδημα ενώ απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το όραμα των ανθρώπων του συνεταιρισμού είναι να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία του. Ο «τρόπος τους» είναι πολύ απλός: η εμπιστοσύνη. Αυτό είναι το μυστικό τους. Οι παραγωγοί κατάφεραν να συνεννοηθούν, να συνεργαστούν, να συνενώσουν δυνάμεις.
Με αυτόν τον τρόπο πέτυχαν. Αξιοποιώντας τα συν ενός συνεταιρισμού. Σήμερα, βλέπεις νέους ανθρώπους να έχουν τα ηνία, να χρησιμοποιούν την τεχνολογία κι όλες τις σύγχρονες μεθόδους marketing. Εκτός από την ιδιαίτερη φροντίδα στα προϊόντα τους, ασχολούνται και με το «περιτύλιγμα»: ένα μοντέρνο λογότυπο, χαριτωμένα χαρτάκια που καλύπτουν τα ροδάκινα, ζωηρή τηλεοπτική διαφήμιση.
Παράλληλα, ο ΑΣΕΠΟΠ διαθέτει έναν γυναικείο συνεταιρισμό που παράγει μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού, πρατήριο γεωργικών φαρμάκων, σούπερ μάρκετ και υποκατάστημα στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών.
Τηλ: 24660 31333
Κεντρική λαχαναγορά Ρέντης, κατάστημα Β 16-18, τηλ. 210 48 13 677
asepopv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας