Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού

Ομιλία   Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις»
«Η συνεργασία και η συνέργεια δύο τομέων, του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, από τους οποίους προσδοκά πολλά η χώρα, από μόνη της αξίζει την υποστήριξη και την επιβράβευση όλων». Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος,
μιλώντας σήμερα στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα για την τροπολογία των Υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά τη ρύθμιση θεμάτων για τον  αγροτουρισμό.
Ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε πως με την προτεινόμενη τροπολογία επιλύονται και ρυθμίζονται σημαντικά θέματα που αφορούν στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης σε ό,τι αφορά στην άσκηση εμπορικής δραστηριότητας από γεωργούς ή κτηνοτρόφους σε μια επισκέψιμη αγροτική εκμετάλλευση, τον τρόπο φορολόγησής τους, τη σημαντική συμβολή του Μητρώου Αγροτικών  Εκμεταλλεύσεων στην άσκηση αγροτουριστικής δραστηριότητας κ.ά. 

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  ζήτησα το λόγο για να καλέσω και να παρακαλέσω  όλες τις πτέρυγες της Βουλής να στηρίξουν την τροπολογία για τον αγροτουρισμό που συνυπογράφεται από τα Υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα εξηγήσω για ποιο λόγο.
Ο αγροτουρισμός είναι μια πρακτική που έχει αναπτυχθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με κορυφαίες όπως ήδη ειπώθηκε από την Υπουργό Τουρισμού προ ολίγου, τη Γαλλία και την Ιταλία που έχουν αναπτύξει μια πολύ αξιοπρόσεκτη πρακτική με πολύ σημαντικά οικονομικά και όχι μόνο αποτελέσματα.
Γιατί εξίσου με τα οικονομικά αποτελέσματα σημασία έχει και η αναζωογόνηση της υπαίθρου συγκεκριμένων περιοχών,  ιδιαίτερα απομονωμένων περιοχών, και είναι απορίας άξιο πως  στη χώρα μας μιλάμε χρόνια για αγροτουρισμό και πρακτικά ο αγροτουρισμός στην Ελλάδα είναι σε εμβρυακή μορφή,  παρ’ ότι ο τόπος και το τοπίο από τη μια, το κλίμα και το περιβάλλον  αλλά και το διατροφικό πρότυπο της χώρας ολόκληρης και της καθεμιάς περιοχής είναι πανίσχυρα. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν να συναντηθούν.
Δεν ισχυρίζομαι ότι λύνονται όλα τα προβλήματα και ανοίγει μια λεωφόρος, αυτό όμως που μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά είναι ότι με το κεφάλαιο των άρθρων περί αγροτουρισμού που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των δύο Υπουργείων, ανοίγει πραγματικά ένας δρόμος. Θέλω να σας πω πολύ απλά και συγκεκριμένα ένα τεράστιο πρόβλημα που εμπόδιζε την ανάπτυξη του αγροτουρισμού μέχρι τώρα και το επιλύουμε με αυτήν την τροπολογία. Ποιο είναι αυτό; Δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί μέσα από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ασυνεοννησίες και όλα αυτά που βιώνουμε διαρκώς σε αυτή τη χώρα, για να ασκήσει μια εμπορική δραστηριότητα ένας παραγωγός, κτηνοτρόφος ή γεωργός σε μια επισκέψιμη αγροτική εκμετάλλευση,  για να δώσει τα προϊόντα του. Ενώ ακούγεται πολύ απλό το θέμα αυτό είναι ανεπίλυτο μέχρι σήμερα και λύνεται με τη συγκεκριμένη τροπολογία.
Να σας πω ότι υπάρχει οινοποιητική βιομηχανία  στη Βόρεια Ελλάδα από τις πιο σπουδαίες – έχει εμπορικές επιδόσεις, την έχει επιλέξει η αγορά εδώ και πολλά χρόνια – η οποία  διαθέτει ένα καταπληκτικό επισκέψιμο οινοποιείο με έναν καταπληκτικό χώρο εστίασης για τους επισκέπτες,  ο οποίος εδώ και τρεισήμισι χρόνια δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί. Αυτό επιλύουμε με τη συγκεκριμένη τροπολογία για να σας το πω πολύ απλά.
Και θέλω μάλιστα να πω ότι το ζήτημα που είναι πραγματικά δύσκολο,  πως δηλαδή φορολογείται, τι βιβλία κρατάει ο αγρότης ή η επιχείρηση και πως συνδέεται το ένα με το άλλο,  επιλύονται επίσης με το δεύτερο κεφάλαιο των άρθρων της τροπολογίας και απαντώνται όλα. 
Βέβαια σε αυτό βοηθάει πολύ το Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων που ήδη υπάρχει εδώ και χρόνια το οποίο, ως γνωστό, επικαιροποιείται διαρκώς, βοηθούντος και του ΟΣΔΕ. Άρα λοιπόν προβλήματα φορολογικά και κατά συνέπεια και διαφάνειας στη δισυπόστατη  - ας το πω - δραστηριότητα του γεωργού ή του κτηνοτρόφου, αντιμετωπίζονται στη συγκεκριμένη τροπολογία, γιατί έχουν γίνει εργαλεία όλα αυτά τα χρόνια,  παρά το γεγονός ότι κάποιοι προτιμούν να τα βλέπουν όλα μαύρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα και από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από  άλλα Υπουργεία. Και μπορούμε να διασφαλίσουμε την απαραίτητη και επιθυμητή διαφάνεια, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν δυσλειτουργικές καταστάσεις την επαύριον.
Κάλεσα όλες τις πτέρυγες και όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν την τροπολογία, γιατί έχει  ένα συμβολισμό που νομίζω όμως ότι υπερβαίνει όλα όσα έχω πει μέχρι τώρα και εγώ και η κυρία Υπουργός Τουρισμού: Η συνεργασία και η συνέργεια δύο τομέων, του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα,  από τους οποίους προσδοκά πολλά η χώρα, από μόνη της αξίζει την υποστήριξη και την επιβράβευση όλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας