Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Τα περιοδικά της Κοζάνης

Του Γιάννη Ανδρικόπουλου *
 (Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  -  ΤΑ ΕΛΙΜΕΙΑΚΑ)
Η Κοζάνη μαζί της κι άλλες Μακεδονικές πόλεις, πρωτοπορεί σε πνευματική ζωή και σε πολιτιστική δραστηριότητα. Στον τομέα της λογοτεχνίας έχει αναδείξει σημαντικούς συγγραφείς, έχει ζωηρή εκδοτική κίνηση σε βιβλία, περιοδικά και τιμά τις κορυφαίες μορφές του πνεύματος.
Στεκόμαστε ξεχωριστά στον τομέα έκδοσης περιοδικών ιστορίας και λογοτεχνίας για να κάνουμε εύφημη μνεία στα περιοδικά «Παρέμβαση» και «Ελιμειακά». To πρώτο εκδίδεται στην Κοζάνη από τον κορυφαίο πνευματικό εκπρόσωπο της πόλης, τον  Β. Π. Καραγιάννη. Το δεύτερο έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη κι εκδίδεται από τον εκεί εδρεύοντα Σύλλογο Κοζανιτών. Φυσικά η σύνθεση της ύλης  αλλά και η γενικότερη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο δίνουν έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα στο πρώτο και το δεύτερο. Καθαρό λογοτεχνικό το πρώτο. Ιστορικό Λαογραφικό το δεύτερο. Και τα δύο μαζί υπηρετούν και προβάλλουν τον πολιτισμό, τη λογοτεχνία, το λαϊκό πλούτο, την ιστορία και τη λαϊκή ψυχή της ευρύτερης Κοζανίτικης περιοχής.
 «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» έχει διατρέξει μια πολύ γόνιμη διαδρομή 30 χρόνων,  από το 1984 μέχρι σήμερα και οι τόμοι των 170 τευχών της συγκροτούν μια εντυπω-σιακή βιβλιοθήκη, όπου σε χιλιάδες σελίδες είναι συγκεντρωμένο σπάνιο υλικό φιλολογικής σκέψης, λογοτεχνικής έκφρασης και τοπικής βιβλιογραφίας.
Ο Β. Π. Καραγιάννης  από τους πλέον σοβαρούς και ποιοτικούς πνευματικούς δημιουργούς της περιφέρειας, με τα μεστά σκέψεων, αξιολογήσεων και εύστοχης αποτίμησης, σχόλιά του («Ενδόδημα κι αποικιακά»), που προτάσσονται κάθε τεύχους, καταγράφει και καυτηριάζει, κάθε επίτευγμα αλλά και κάθε επίκαιρο και αξιόλογο πνευματικό γεγονός που δια-δραματίζεται στο γεωγραφικό χώρο της Κοζάνης αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας. Επίσης μια πλειάδα πνευματικών δημιουργών συνεργάζονται και κοσμούν τις σελίδες του περιοδικού με δείγματα της ποίησης, της πε ζογραφίας και των δοκιμίων τους.


ΤΑ ΕΛΙΜΕΙΑΚΑ
Ιστορικό κι αυτό περιοδικό, με σοβαρή συγκρότηση, αποτελεί εξαμηνιαία έκδοση των πνευματικών ανθρώπων και των επιστημόνων του Κοζανίτικου χώρου, που ζουν και δημιουργούν στη θεσσαλονίκη. Εκεί που έχουν πλέον τα επαγγέλματα και τις οικογένειές τους και ζουν με το vόστo του γενέθλιου τόπου, έχουν ιδρύσει το Συλλογικό τους όργανο («Σύλλογο Κοζανιτών θεσσαλονίκης «0 Αγιος Νικόλαος») κι εκδίδουν, επί 33 χρόνια το αξιόλογο περιοδικό τους. « Τα Ελιμειακά», μέσα στα 32 χρόνια σήμερα, πολυσέλιδα τεύχη τους, περικλείουν ολόκληρη χη σύγχρονη ιστορία αυτής της ηρωικής, προοδευτικής και πολιτισμένης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Έχουν εξερευνήσει, εντοπίσει, διασώσει και προβάλλει όλους τους πολύτιμους θησαυρούς της γενέθλιας γης τους, στους τομείς της ιστορίας, της λαογρα-φίας, του λαϊκού γλωσσικού πλούτου, της αρχιτεκτονικής παράδοσης, των Γραμμάτων και Τεχνών και σ' όποιον άλλον τομέα εκφράζεται και καθρεφτίζεται ο πολιτισμός και η πνευματική πορεία και στάθμη του κάθε τόπου.
To περιοδικό καταγράφει όλες τις πνευματικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της πε-ριοχής και της Κοζανίτικης παροικίας της Θεσσαλονίκης, καταχωρεί και διασώζει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη διαχρονική ιστορική διαδρομή της πε-ριοχής και τέλος πολλά στοιχεία της Κοζανίτικης βιβλιογραφίας.
«Τα Ελιμειακά» συντάσσονται από Συντακτική Επιτροπή, που τη συγκροτούν μέλη, επιστήμονες και πνευματικοί άνθρωποι, των εκάστοτε εκλεγμένων διοικήσεων του Συλλόγου. Μόνιμο Διευθυντή Σύνταξης έχουν έναν σεμνό, δημιουργικό και ακάματο συγγραφέα και διανοητή, τον Στράτο Δ. Ηλιαδέλη. Αυτή την περίοδο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «0 Άγιος Νικόλαος» έχει συγκροτηθεί από τους παρακάτω:
Μιμή Παπαδέλη - Παπαναστασίου (πρόεδρος), Αγαθή Τσάνταλη - Γκατζογιάννη, (Αντ/δρος), Λία Καπετάνου (Γραμματέας), Αγνή Συγκολλίτου - Κουράκου (Ταμίας), Απόστολος Ματιάκης (έφορος), Ηλίας Σπυριδωνίδης και Ματίνα Ευαγγελίδου - Κουπαράνη (μέλη). Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού υπάρχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Αφιέρωμα στην αρχιτεκτονική και στ' αρχοντικά σπίτια της Κοζάνης.

* Ο Γ. Ανδρικόπουλος είναι ποιητ* ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ς Αιγι πρύς της περιφέζναις ασυλο βρής και συγγραφέας πρώην διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αιγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας