Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και την καλοσύνη και ευγένεια της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου και του Ηγουμένου της Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμου, υποδεχτήκαμε στο Βελβεντό τον Άγιο Διονύσιο.

Η συγκίνηση και η κατάνυξη (αποτυπωμένες στα πρόσωπα όλων) ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα στο λαό που πρόθυμα και με πολύ μεγάλη συμμετοχή προσήλθε (28-7-2014) στην υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Η πρώτη υποδοχή (με τις μηχανές και τα άλογα) έγινε στην είσοδο του Βελβεντού, απ’ όπου η ιερή πομπή διαπέρασε την
πόλη και η δεύτερη στην ‘’παλιά δεξαμενή’’, απ’ όπου λιτανευτικά όλος ο λαός συνόδεψε και μετέφερε τον Άγιο στο Ναό του: στο σπίτι του.

Στη λιτανευτική διέλευση του ιερού λειψάνου ο αέρας μύριζε ευωδιαστό θυμίαμα. Ήταν από τα αναμμένα θυμιατήρια στις εξώπορτες των σπιτιών, που οι νοικοκυρές είχαν φροντίσει να ετοιμάσουν. Η προσευχή των οικογενειών, η προσευχή της πόλης: Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου, Κύριε… ιδού, έρχεται ο Άγιος! 

Μοσχοβολούσε ο τόπος από τα θυμιάματα. Μα πιο πολύ μοσχοβολούσαν οι καρδιές των ανθρώπων από τη χάρη και από το συγκλονιστικό γεγονός της παρουσίας του Αγίου (για ακόμα μια φορά) στον τόπο μας. Για την ευλογία του τόπου και για την αφύπνιση του τρόπου μας.     

Προπομποί στην υποδοχή ήταν οι μοτοσικλετιστές του μοτοσικλετιστικού συλλόγου Βελβεντού (ΜΟΤΟΒΕ), οι ιππείς με τα άλογά τους του ιππικού συλλόγου Βελβεντού (ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ) και τα παιδιά της μουσικής μπάντας του μορφωτικού ομίλου Βελβεντού (ΜΟΒ) με το δάσκαλό τους κ. Νικόλαο Χατζημανώλη.

Ο ιερός κλήρος με προεξάρχοντα τον Πρωτοσύγκελο Αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο (ως εκπρόσωπο του Σεβασμ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου) λιτάνευαν τον Άγιο και ευλογούσαν το λαό. Παρόντες οι πατέρες: Οικ. π. Λουκάς Κουρκούτας (Πλατανόρεμα), π. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ίμερα), π. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή), π. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Βατερό), π. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα), π. Αθανάσιος Γεωργιάδης (Κοίμηση της Θεοτόκου Βελβεντού).

Στον Ιερό Ναό του Αγίου τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία και κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος π. Χριστοφόρος, ο οποίος μίλησε για το βίο του Αγίου Διονυσίου κάνοντας εύστοχη αναφορά στην πρόκληση και πρόσκληση που προκύπτουν από την παρουσία του Αγίου στη ζωή μας και από την αναπτυσσόμενη σχέση των προσώπων μας.    

Στο Αναλόγιο έψαλαν τους ύμνους και τα τροπάρια του Εσπερινού ο ψαλτικός χορός του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης μαζί με το χορό του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αναστασίου Καγκαρά.

Με τη λήξη των ιερών Ακολουθιών και το μοίρασμα της Αρτοκλασίας, ο Ιερός Ναός στο καταπράσινο και δροσερό προαύλιό του πρόσφερε κέρασμα, που το παρασκεύασαν στα σπίτια τους οι γυναίκες: τυρόπιτες, χορτόπιτες, κέικ, γλυκίσματα-λουκουμάδες, λαγγίτες με ζάχαρη κ.ά.

Η μεταφορά του ιερού λειψάνου από τον Όλυμπο στο Βελβεντό έγινε με το αυτοκίνητο του κ. Γιάννη Μπαλάνη.

Το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι την Κυριακή, 17-8-2014.  

Απολυτίκιο Αγίου Διονυσίου. Ήχος α . Της ερήμου πολίτης.
Του Ολύμπου οικήτωρ, Πιερίας αγλάϊσμα, και της επωνύμου Μονής σου ιερόν περιτείχισμα, εδείχθης Διονύσιε σοφέ, βιώσας ώσπερ Άγγελος εν γη, και παρέχεις την ταχείαν σου αρωγήν, τοις ευλαβώς κραυγάζουσιν. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.

Μεγαλυνάρια.
Όλυμπε υπέρτατε των βουνών, χαίρε και ευφραίνου, κεκτημένος συ βοηθόν, ρύστην και προστάτην, εν τοις πειρατηρίοις, τον θείον και υπέρλαμπρον Διονύσιον.

Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε. (Ι. Π.)
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
29-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας