Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ο ΑΡΧΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Στα Αναλόγια των Ιερών Ναών του Βελβεντού ‘’ανεβαίνει’’ για ένα μήνα (όσο διαρκεί η παραμονή του στη γενέτειρά του) ο από το Βελβεντό καταγόμενος Γεώργιος Παπαβασιλείου, Άρχων Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ατλάντας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.


Με χαρά υποδεχτήκαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου (Κυριακή, 27 -7-2014) τον συμπατριώτη μας Γεώργιο Παπαβασιλείου. Ο Γ.Π. ‘’ανέβηκε’’, στο Αναλόγιο έψαλε στον Όρθρο και στη Λειτουργία (σε ήχο πλάγιο του δευτέρου το χερουβικό και τα λειτουργικά του Αθανασίου Καραμάνη) και διηύθυνε το χορό του Ιερού Ναού του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού. Ήταν μια μουσική, κατανυκτική, αναγωγική πανδαισία.    

Ο Πρωτοψάλτης Γεώργιος Παπαβασιλείου υπήρξε μαθητής του δάσκαλου Αθανασίου Καραμάνη, απηχεί και εκφέρει κατά την ψαλμωδία το ύφος του Καραμάνη αποδιδόμενο μέσα από το δικό του φωνητικό χρώμα, είναι πτυχιούχος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης του τμήματος της Βυζαντινής Μουσικής και είναι ψάλτης στα Αναλόγια των Μητροπόλεων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επί συναπτά 59 χρόνια.  

Η μουσική (και όχι μόνο)  προσφορά του Πρωτοψάλτη Γ. Παπαβασιλείου (όπως και τόσων άλλων ομότεχνών του) στη διασπορά μέσα από τα Αναλόγια των εκκλησιών είναι ανυπολόγιστη. Αυτός και οι όμοιοί του είναι δάσκαλοι που μεταφέρουν στις εκκλησιές της οικουμένης το ύφος (το ανεπανάληπτο) των ψαλτών της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (του Πρίγγου, του Χρύσανθου, του Καραμάνη, του Ταλιαδώρου κ.ά.) και το ήθος του ψάλτη, που διδάσκει με την παρουσία του στο Αναλόγιο, με τη φωνητική μουσική απόδοση των ύμνων, με την προβολή της γλώσσας των υμνογράφων και των μελωδών της Εκκλησίας.

Οι ψάλτες της διασποράς είναι πρέσβεις μεγάλου και σπουδαίου πολιτισμού. Είναι κεφάλαια της πνευματικής μας αυτοσυνειδησίας. Είναι από πιο σοβαρά ζητήματα που (στο ζοφώδη καιρό που διανύουμε) θα πρέπει να προκαλέσουν την άμεση αφύπνιση και ενεργοποίηση των ηγεσιών της Εκκλησίας και της Πολιτείας.   

Ο Γ. Παπαβασιλείου  στην Ατλάντα διδάσκει και διευθύνει τη χορωδία ‘’Ιωάννης Κουκουζέλης’’ με την οποία κάθε χρόνο παρουσιάζουν στα ακροατήρια της Αμερικής ύμνους εκκλησιαστικούς και παραδοσιακά τραγούδια.

Ο Γ.Π. έκανε δώρο στο Ναό δύο CD. Το ένα περιέχει ‘’βυζαντινούς ύμνους και Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια’’ με τη χορωδία ‘’Ιωάννης Κουκουζέλης’’ (Μάρτιος 2014) και το άλλο περιέχει τραγούδια με την (παλαιότερη) ορχήστρα του Βελβεντού αποτελούμενη από το Μάρκο Τσιτσιμίκλη-μαντολίνο, το Δημήτριο Παλαβό-κλαρίνο, το Μανώλη Καλέα-ακορντεόν. Τραγουδά στην αρχή τρία τραγούδια ο Άρχων Πρωτοψάλτης Αθανάσιος Καραμάνης και στα υπόλοιπα συμμετέχουν ο Γεώργιος Εμμανουήλ και η σύζυγός του Αμαλία. Διευθύνει ο Γ. Παπαβασιλείου. Η ηχογράφηση έγινε στο Βελβεντό το έτος 1961.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
27-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας