Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Εβραίοι και Αραβες

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Τα εκδικητικά μηνύματα στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, μετά τη δολοφονία των τεσσάρων αγοριών στη Γάζα, τόσο από Ισραηλινούς αξιωματούχους, όσο και από τους ίδιους τους πολίτες δείχνουν το πόσο βαθιά διχασμένη μεταξύ θρησκευτικών και εθνοτικών γραμμών είναι η ισραηλινή κοινωνία. Μια κοινωνία που έχει βασίσει την εθνική της αφήγηση στο δίπολο «εμείς κι αυτοί».
Στο πλαίσιο αυτό, τα σόσιαλ μίντια λειτούργησαν ως πλατφόρμα υποκίνησης εθνικιστικών παθών και βίαιων πράξεων, λίγο αφότου βρέθηκαν στα τέλη Ιουνίου τα πτώματα τριών Ισραηλινών εφήβων που είχαν απαχθεί.
Ο ίδιος, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέβασε στο twitter του απόσπασμα από το γεμάτο εκδίκηση και ρητορική μίσους ποίημα του Haim Nahman Bialik: «εκδίκηση για το αίμα ενός μικρού παιδιού ...», ενώ καμπάνια στο facebook με τίτλο «Οι άνθρωποι του Ισραήλ ζητούν εκδίκηση» συγκέντρωσε 35.000 likes.
Στην πραγματικότητα όλα αυτά εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και ρίχνουν νερό στο μύλο της βίας σε βάρος δεκάδων αθώων αμάχων από όλες τις πλευρές που πληρώνουν το τίμημα της έκρυθμης κατάστασης που ακούει στο όνομα επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή».
Την ίδια ώρα στους ίδιους ιστοτόπους ζευγάρια, φίλοι και οικογένειες Εβραίων και Αράβων ποζάρουν μαζί και προσπαθούν να στείλουν το μήνυμα τους μέσω του #JewsAndArabsRefuseToBeEnemies (Εβραίοι και Αραβες αρνούνται να είναι εχθροί). Δεν αρκεί, όμως, αυτό για να σταματήσει το αιματοκύλισμα.

Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας