Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Κι όμως, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει την μεγάλη "ντρίπλα" απέναντι στον Τσίπρα...

Από τον Χρήστο Μπουκάτη. ΜΟΝΟ για το PRESS-GR.
Παρακαλουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση για την κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Προφανώς, αφορά κατά κύριο λόγο τη ΝΔ που είναι το πρώτο κόμμα. Ας δούμε όμως και με μια άλλη ματιά τα αριθμητικά δεδομένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 52 έδρες,  οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 33, το ΚΚΕ 26 και η Δημοκρατική Αριστερά 19. Αν τα αθροίσουμε όλα αυτά, είναι 130 έδρες από αντιμνημονιακές δυνάμεις. Επομένως, συσκεντρώνουν τις 120 έδρες που απαιτεί ως ελάχιστο το Σύνταγμα για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής.

Το ΠΑΣΟΚ, με  43 βουλευτές, θα μπορούσε λοιπόν να κάνει τον πολιτικό ελιγμό και να δηλώσει ότι αν ο κ. Τσίπρας ως αρχηγός του δεύτερου κόμματος μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, αυτό θα της δώσει "ανοχή" στη Βουλή για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να δοκιμάσει ο λαός στην πράξη ένα τέτοιο σχέδιο.
Μάλιστα, η ΝΔ που έχει μόνο 108 έδρες δεν μπορεί να "μπλοκάρει" τη στήριξη μιας τέτοιας κυβέρνησης που θα έφερνε την Αριστερά επιτέλους ενώπιον των (κυβερνητικών) ευθυνών της.
Αντέχει το ΠΑΣΟΚ να κάνει μια τέτοια κίνηση που θα έλυνε και πολλά προβλήματα για τον κ. Βενιζέλο;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο συλλογισμός ενέχει ένα βασικό λογικό σφάλμα: το ΚΚΕ προτιμάει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ παρά κυβέρνηση της Αριστεράς και δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετέχει σε κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο καταποντισμός όμως του ΚΚΕ σε ΠΕΜΠΤΟ κόμμα από τρίτο που ήταν και η ανάδειξη του κομμουνιστογενούς Τσίπρα σε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ίσως οδηγήσουν την Αλέκα στη σύνταξη. Μόνο τότε ίσως υπάρξει ελπίδα για την Αριστερά.

Το Προφίλ μας