Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Προσπάθεια της ΔΕΗ να μειώσει την αξία των ακινήτων της Μαυροπηγής!

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Άρχισε η εκδίκαση της υπόθεσης για τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας των απαλλοτριωθέντων ακινήτων

Άρχισε χτες στο μονομελές πρωτοδικείο Κοζάνης, σε μια αίθουσα που γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες κατοίκους, η εκδίκαση των απαλλοτριώσεων των ακινήτων της Μαυροπηγής, μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού από τη ΔΕΗ.
Πρόκειται για μια σημαντική υπόθεση, καθώς αφορά στο μέλλον εκατοντάδων κατοίκων, που πρέπει να ξαναφτιάξουν τα νοικοκυριά τους το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου ότι το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί επεκτείνεται και απειλούνται άμεσα ο οικισμός και οι ζωές των κατοίκων.
Στο δικαστήριο άρχισε η συζήτηση με την κατάθεση των απόψεων εκ μέρους των συνηγόρων της ΔΕΗ και των κατοίκων, για τον καθορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης. Δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες είναι πάρα πολλοί και οι κτηματολογικοί πίνακες που πρέπει να εξεταστούν ανέρχονται σε 720 συνολικά, η ακροαματική διαδικασία θα απαιτήσει αρκετές ημέρες.

Την έντονη δυσφορία των δημοτών της Μαυροπηγής, προκάλεσε με την έναρξη της διαδικασίας, η προσπάθεια ενός εκ των συνηγόρων της ΔΕΗ να μειώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη χαμηλές τιμές που ήδη πρότεινε η επιχείρηση, ο οποίος ζήτησε από το δικαστήριο «να μην κριθούν αποζημιώσιμα» σπίτια και κτίσματα που ενδεχομένως δεν διαθέτουν άδειες. Σε περίπτωση που τελικώς κριθούν «αποζημιώσιμα» από το δικαστήριο, τότε ζήτησε να χαρακτηριστούν ως «μειωμένης αξίας».
Τον ισχυρισμό του νομικού εκπροσώπου της ΔΕΗ αντέκρουσαν οι δικηγόροι των κατοίκων της Μαυροπηγής. Παίρνοντας το λόγο ο Βασίλης Τσιώτσιος, σημείωσε ότι «το κρίσιμο ζήτημα που τίθεται από τη ΔΕΗ είναι να μην αποζημιωθούν οικίες άριστης κατασκευής. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να αποζημιωθούν με «πλήρη αποζημίωση» με βάση την αρχή της αντικατάστασης που ισχύει από τη νομολογία».
Να σημειωθεί ότι η τιμή μονάδας που προτείνει η εκτιμητική επιτροπή στο δικαστήριο είναι πολύ χαμηλή. Είναι περίπου στα ίδια επίπεδα των αποζημιώσεων που είχαν δοθεί πριν από πολλά χρόνια στον Κόμανο. Το μέγιστο που προτείνεται από την εκτιμητική επιτροπή για οικίες ως αποζημίωση, είναι το ποσό των 306 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Αυτό που δημιουργεί όμως εύλογη απορία, είναι ότι η πρόταση της εκτιμητικής επιτροπής είναι πρόταση της ίδιας της ΔΕΗ, την οποία υιοθέτησε η εκτιμητική επιτροπή.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής Τάσος Εμμανουήλ, δήλωσε στον «Π» ότι «από τα πρώτα λόγια του δικηγόρου της επιχείρησης αντιλαμβανόμαστε ότι βούληση της ΔΕΗ είναι να κατεβάσει το δυνατόν το κόστος απαλλοτρίωσης. Ζήτησαν να μην αποζημιωθούν κτίσματα που δεν έχουν άδειες, παρά το ότι είναι ξεκάθαρος ο νόμος για τις αποζημιώσεις που προβλέπει ότι το τίμημα θα είναι ικανό για να αντικαταστήσει ο ιδιοκτήτης το κτίσμα που χάνει. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να πιστέψω ότι η επιχείρηση προτείνει σήμερα στις περιπτώσεις που υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα να πάνε οι κάτοικοι και να τα αντικαταστήσουνε με καινούργια αυθαίρετα. Επειδή τα κτίσματα που απαλλοτριώνει η ΔΕΗ θα πρέπει να αντικατασταθούν με νόμιμα κτίσματα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το κόστος αυτής της νόμιμης διαδικασίας, προκειμένου να είναι δίκαιο σύμφωνα με το νόμο.
Ζητούμενο για μας είναι το τίμημα να είναι ικανό για να αντικαταστήσουνε οι κάτοικοι, αυτό που σήμερα αναγκαστικά χάνουν για δημόσιο όφελος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας