Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Το νερό… σε πρώτο πλάνο


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: «Διασφάλιση και προστασία του νερού για τις μελλοντικές γενιές» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 23 Μαΐου στην πόλη της Κοζάνης, στα πλαίσια του προγράμματος SHARP.
 
Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Γιάννης Αντωνιάδης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και πλήθος κόσμου. Στο συνέδριο συμμετείχαν εταίροι του προγράμματος από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Μ. Βρετανία, την Πολωνία και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. 


 
Οι παρουσιάσεις των ομιλητών ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για τους στόχους του προγράμματος, τις καλές πρακτικές σχετικά με τη διαχείριση των υπόγειων υδάτων, τις τεχνικές για τον έλεγχο της ποιότητας και της ποσότητας των υπογείων υδάτων, τα εργαλεία διαχείρισης και τα μοντέλα υδατικού ισοζυγίου.
 
Η 3ήμερη Διαπεριφερειακή συνάντηση ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης 22 Μαΐου όπου και  πραγματοποιήθηκε η 5η συνάντηση της Επιτροπής συντονισμού και το 4ο Σεμινάριο μεταξύ των εταίρων του έργου, στην οποία συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ο καθορισμός των περιεχομένων και η εκπόνηση εγχειριδίου σχετικά με το πρόγραμμα, παρουσιάσθηκαν οι καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στις Χώρες των εταίρων, καθώς επίσης καθορίστηκε και η θεματολογία της επόμενης και τελευταίας συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο Γκρατς της Αυστρίας μεταξύ 8-12 Οκτωβρίου 2012.

Τέλος την Πέμπτη 24 Μαΐου οι εταίροι επισκέφθηκαν το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας όπου τους έγινε πλήρης παρουσίαση - ενημέρωση σχετικά με την διαχείριση των αντλούμενων υδάτων των ορυχείων από τα στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε. Φραγκίσκο Παυλουδάκη, Μηχανικό Ορυκτών Πόρων και Χρήστο Σαχανίδη, Υδρογεωλόγο.

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, στον παραδοσιακό οικισμό Νυμφαίου και στην λίμνη Βεγορίτιδα όπου τους υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας Δημήτρης Ηλιάδης.

Η εκπαιδευτική - ενημερωτική περιήγηση έκλεισε στην πόλη της Καστοριάς παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής στην συνάντηση με τους εταίρους, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβάλλει μέγιστα στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας-εμπειριών. Για την Δυτική Μακεδονία το νερό αποτελεί φυσικό πόρο του οποίου η διαχείριση του αποτελεί πρώτιστο μέλημα για να διασφαλιστεί η ποιότητα και ποσότητα για τις επόμενες γενιές. Με δεδομένο ότι επιφανειακά νερά της Δυτικής Μακεδονίας αποτελούν το 65% του συνόλου των επιφανειακών υδάτων της Χώρας και εν αναμονή της σύνταξης των Διαχειριστικών Σχεδίων Διαχείρισης των λεκανών απορροής, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι από κάθε άποψη για ορθολογική διαχείριση τους».

Οι εταίροι αναχώρησαν την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012 για τις πατρίδες τους πλήρως ικανοποιημένοι από την άρτια διοργάνωση και το ευχάριστο συνεργατικό κλίμα που επικράτησε, μεταφέροντας τις εμπειρίες που αποκόμισαν κατά την τριήμερη παραμονή τους στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας