Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Φήμες για νέο κόμμα με τις ευλογίες Σημίτη

Εντείνονται οι φήμες περί του ενδεχομένου δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς από τον Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να κληρονομήσει τον «εκσυγχρονισμό» που έμεινε ημιτελής επί Κώστα Σημίτη. Το νέο κόμμα θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές που θα σημάνουν και το τέλος των παραδοσιακών κομμάτων στα αριστερά και στα δεξιά του κομματικού σκηνικού.

Ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος υπήρξε διαχρονικός και στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, έστω κι αν στον δημόσιο βίο τον ενέταξε ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος τον είχε προτείνει στον Ανδρέα Παπανδρέου για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, το 1994.
Υπέρ της λύσης Παπαδήμου φαίνεται να κινούνται, σε παρασκηνιακό επίπεδο, προβεβλημένα στελέχη της περιόδου Σημίτη, που δεν θεωρούν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ και να το ανανεώσει προκειμένου να καταστεί και πάλι κυρίαρχη πολιτική δύναμη.
Τα ονόματα που ακούγονται ότι συζητούν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κομματικού σχήματος είναι αυτό του Γιάννη Στουρνάρα, σημερινού υπουργού Ανάπτυξης, του Νίκου Χριστοδουλάκη, πρώην υπουργού Οικονομίας, της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργού Ανάπτυξης. Οι φήμες που κυκλοφορούν έντονα τις τελευταίες ημέρες φέρουν και τους Γιάννη Ραγκούση και Αντρέα Λοβέρδο να συμμετέχουν στις ζυμώσεις και να ανταλάσσουν προβληματισμούς για το μέλλον της Κεντροαριστεράς.
Σε πρόσφατο άρθρο της η Αννα Διαμαντοπούλου σκιαγραφούσε τα χαρακτηριστικά της νέας Κεντροαριστεράς τονίζοντας: «Ο δρόμος μας πρέπει να είναι ο δρόμος της ευρωπαικής σοσιαλδημοκρατίας, προς την οποία στρέφουν σήμερα τα βλέμματά τους οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Ευρώπης. Είναι η ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία ο χώρος που μπορεί να εκφράσει τη δημοκρατική παράταξη όπως αυτή ορίζεται ιστορικά στο χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς.
Το ΠΑΣΟΚ αφείλει στη μεν Ευρώπη να κάνει σαφές ότι είναι ο φυσικός συνομιλητής των Σοσιαλδημοκρατών, στη δε Ελλάδα ότι είναι το κόμμα που μπορεί να εκφράσει την ευρωπαική ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία. Η ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία έχει σήμερα την μόνη εφικτή πρόταση εξουσίας που υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι τις αγορές που θέτει τις δυνάμεις της πολιτικής πάνω από τις δυνάμεις της οικονομίας».
Στο «κόμμα Παπαδήμου» αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο Τάσος Γιαννίτσης, ένα πρόσωπο-γέφυρα ανάμεσα στον Λουκά Παπαδήμο και τον Κώστα Σημίτη. Αφού επεσήμανε ότι στη σημερινή Ελλάδα υπάρχει χώρος για νέες ιδέες και προτάσεις, σε επίπεδο πολιτικών σχηματισμών, σχολίασε με νόημα:
«Σε ό, τι αφορά τους φόβους για ένα κόμμα Παπαδήμου, ο καλύτερος τρόπος να τους ξεπεράσει κανείς είναι να μιλάει στον κόσμο με πραγματική ειλικρίνεια, και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της κρίσης. Με άλλα λόγια, να κάνει ό, τι έκανε ο πρωθυπουργός τους μήνες αυτούς», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο Λουκάς Παπαδήμος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα από τον καθένα στη δεδομένη συγκυρία.
Αλλά και ο Μίμης Ανδρουλάκης αναφέρει η iefimerida.gr, προέβλεψε πρόσφατα ότι η ίδια η πολιτική πραγματικότητα θα οδηγήσει στην αναγκαιότητα να υπάρξει ιδεολογικό αντίπαλο δέος στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας ουσιαστικά τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.
Η εκτίμηση του Μίμη Ανδρουλάκη είναι ότι ο νέος πολιτικός φορέας θα δημιουργηθεί εντός του τρέχοντος έτους, δηλαδή εντός του 2012. Κάτι που αυτονόητα συνεπάγεται εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου.

tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας