Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ευ. Βενιζέλος: Εξι επιπλέον σημεία για αναθεώρηση του μνημονίου

Της Δήμητρας Κρουστάλλη
Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ που ζήτησε τη συνδρομή των κοινωνικών εταίρων
Την πρόταση έξι σημείων του ΠαΣοΚ για την αναθεώρηση του μνημονίου, εξιδεικευμένη με έξι πρόσθετα μέτρα για τη φορολογική ελάφρυνση των πολιτών, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος στα προεδρεία της ΟΚΕ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης η οποία διήρκεσε περίπου 3 ώρες με αρκετές στιγμές έντασης, υπήρξε μια κατ´αρχήν συναίνεση στην συνολική πρόταση του ΠαΣοΚ. Ο ΣΕΒ, έπειτα από την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Δ. Δασκαλόπουλο, για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα σχετικά με τη μείωση του κατώτατου μισθού, δεν προσήλθε στη συνάντηση αλλά έστειλε υπόμνημα με τις θέσεις του.

Ο κ. Βενιζέλος, τόνισε προς τους συνομιλητές του ότι η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά για την επόμενη ημέρα προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση η χώρα.

Οι τόνοι στη συζήτηση ανέβηκαν όταν ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών υπαλλήλων κ.
Θ. Βασιλόπουλος (ο οποίος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για επαχθές χρέος που πρέπει να εξεταστεί και άφησε αιχμές για το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, προκαλώντας την έκρηξη του προέδρου του ΠαΣοΚ.
«Δεν έχει καταλάβει κανείς τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης»
, είπε ο κ. Βενιζέλος. «Οι συζητήσεις για τις εκλογές στις 19 Απριλίου ουσιαστικά σκλήρυναν τη στάση της τρόικας, η οποία ζητούσε να περάσουν όλα τα μέτρα πριν από αυτές. Εάν η κυβέρνηση Παπαδήμου παρέμενε και είχε χρονικό ορίζοντα άλλον έναν χρόνο, η διαπραγμάτευση θα ήταν διαφορετική και τα μέτρα δεν θα ήταν τόσο σκληρά. Ηταν λάθος που δεν δεχθήκαμε τότε να υπογράψουν όλα τα κόμματα όπως ζητούσε η τρόικα. Στο τώρα ή ποτέ της τρόικας για τα μέτρα εμείς έπρεπε να είχαμε πει όλοι ή κανένας», πρόσθεσε.
Επισήμανε επίσης, ότι στη διαπραγμάτευση για τους μισθούς η βασική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ήταν ότι το μισθολογικό κόστος δεν επιβαρύνει και ότι ο κ.
Λ. Παπαδήμος παρουσίασε μελέτες και πίνακες που το αποδείκνυαν. «Ομως η τρόικα ήταν πλήρως ενημερωμένη. Είχε στη διάθεση της στοιχεία τα οποία δεν τα γνωρίζαμε εμείς, στην προσπάθεια της να μας σπρώξει και να γίνει άμεσα η εσωτερική υποτίμηση των μισθών. Τα στοιχεία τα είχαν δώσει μέλη οργανώσεων που εξυπηρετούν εργοδοτικά συμφέροντα και δικηγορικά γραφεία», τόνισε.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι η επιμονή για την προκήρυξη εκλογών αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Στις επικρίσεις των συνομιλητών του αν υπ´αυτές τις συνθήκες υπάρχει μέλλον για τη χώρα, απάντησε με ένταση ότι
«αν πάμε με τη λογική γιατί ψηφίστηκε ο α'  ή ο β' νόμος δεν υπάρχει μέλλον. Η κατάσταση της οικονομίας είναι τέτοια που έφτασε η ώρα της αλήθειας και για τα πολιτικά κόμματα και για τους κοινωνικούς εταίρους».
Αναλυτικά, τα έξι επιπλέον σημεία που έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου ο κ. Βενιζέλος είναι τα ακόλουθα:


1
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%.
2
- Ε παναφορά των παλαιών συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση και στα αγροτικά εφόδια.
3
- Διευκόλυνση από τις τράπεζες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα φυσικά πρόσωπα μετόχων στις επιχειρήσεις για οφειλές μέχρι 25.000 ευρώ.
4
- Αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων με ενιαίο φόρο στα ακίνητα.
5
- Αλλαγές στον Τειρεσία ώστε να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις.
6
- Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης στη βάση μιας δικαιότερης φορολογικής κλίμακας.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων εστίασαν στις εργασιακές σχέσεις και στις μεταβολές που έ-ουν επέλθει στην αγορά εργασίας.

Τα θέματα που αναδεί-τηκαν από τις παρμεβάσεις τους ήταν η επέκταση των συμβάσεων και της μετενέργειας, ο ρόλος του ΟΜΕΔ, η διάδοχη κατάσταση έπειτα από την κατάργηση της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας, καθώς εκτός από την περικοπή των επιδομάτων σημειώνονται και υπολογίσιμες απώλειες στον τουρισμό εξαιτίας της απώλειας των πακέτων του κοινωνικού τουρισμού.

Ο εκπρόσωπος της ΓΕΣΕΒΕΕ κ.
Δ. Ασημακόπουλος, επισήμανε ότι «κινηθήκαμε σαν το εκκρεμές από εκεί που όλα τα όπλα βρίσκονταν στα χέρια των εργαζομένων τώρα βρίσκονται όλα στα -έρια των εργοδοτών».
Ο κ. Β. Κορκίδης, από την πλευρά της ΕΣΕΕ, μίλησε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι εξαιτίας της στάσης πληρωμών που έει επεκταθεί και στις αποδοές των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι διατύπωσε προτάσεις στον κοινωνικό διάλογο αλλά δεν εισακούστηκαν και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την πρόταση που διατυπώθηκε από τον

ΣΥΡΙΖΑ για επιβολή φόρου 1% στο τζίρο των επι-ειρήσεων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ.
Ι. Παναγόπουλος, αναφέρθηκε με δραματικό τόνο στο εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας -μίλησε για εργασιακό κρα-- και τόνισε ότι είναι ανεπαρκή τα υποστηριτικά μέτρα για τους ανέργους ειδικά μετά τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας.
tovima.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ai vres
πως τα "καταφέρνετε" αλήθεια συνεχώς εδώ μέσα να βάζετε κείμενα και άρθρα που δεν εμπεριέχουν αιχμές για το ΠΑΣΟΚ και τον κο Βενιζέλο και τις πολιτικές τους και παράλληλα καθημερινά τουλάχιστον δυο - τρία άλλα που βάλουν κατά του κου Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ (και κανένα, μα κανένα ως τώρα που να εμπεριέχει τις θέσεις τους, χωρίς αυτέ να διαστρεβλώνονται);
Φαντάζομαι ότι αυτό είναι ο ορισμός της αντικειμενικότητας!

ai-vreS είπε...

Γιατί ποιος είπε ότι (πρέπει να) είμαστε αντικειμενικοί;

Το Προφίλ μας