Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Κλειστά σήμερα τα φαρμακεία της Π.Ε. Κοζάνης

της Ρόης Βασβατέκη από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Λόγω συμμετοχής του Φαρμακευτικού Συλλόγου στην 24ωρη απεργία του κλάδου

Κλειστά θα είναι σήμερα Τετάρτη τα φαρμακεία στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, ενώ ταυτόχρονα σταματά από σήμερα η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης αποφάσισε την συμμετοχή του στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας των φαρμακοποιών στον εμπαιγμό του κλάδου καθώς ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δε εξόφλησε τους λογαριασμούς των φαρμακείων με την εκπνοή της προθεσμίας των 45 ημερών που προβλέπει η μεταξύ τους συλλογική σύμβαση.

«Ο Σύλλογός μας στη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου αποφάσισε τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και τη διενέργεια γενικής συνέλευσης σήμερα, αλλά και την αναστολή της πίστωσης επ’ αόριστον προς τον ΕΟΠΥΥ, καθώς τα φαρμακεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης Στέργιος Βελονάς.
Ανέφερε ότι «η σωρηδόν ένταξη ταμείων στον ΕΟΠΥΥ έχει προξενήσει μεγάλο πρόβλημα στα φαρμακεία, καθώς οι οφειλές του ταμείου μόνο στα φαρμακεία του Ν. Κοζάνης ανέρχονται στα 4 εκατομμύρια ευρώ». Είναι δύσκολο, πρόσθεσε «να μας εξοφλήσει ο ΕΟΠΥΥ, κυρίως τα παλιά χρέη των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ χωρίς υποδομή και χρηματοδότηση» κι ανέφερε συγκεκριμένα ότι αυτή τι στιγμή ο ΕΟΠΥΥ χρωστά τους τελευταίους 2,5 μήνες και ο Μάρτιος έπρεπε να έχει εξοφληθεί μέχρι 15 Μαιου 2012.
Ο κ. Βελονάς εξήγησε ότι υπάρχουν οφειλές 5 μηνών από τον ΟΠΑΔ προς τα φαρμακεία, ενώ υπάρχουν και οφειλές από το ΤΑΥΤΕΚΩ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) που επίσης εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος χρωστά στους φαρμακοποιούς τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στους ασφαλισμένους του οργανισμού από τον Φεβρουάριο του 2011 έως και τέλος Ιουλίου ’11, καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αναγκάστηκε να σταματήσει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στο ΤΑΥΤΕΚΩ από την 1η Αυγούστου του 2011.
«Έχουμε βαρεθεί να ακούμε υποσχέσεις, χορτάσαμε από υποσχέσεις από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Σαχινίδη. Δεν μπορεί να μην τηρεί η πολιτεία τις υποσχέσεις της, όταν μάλιστα δεν πρόκειται απλά για υποσχέσεις, γιατί ψηφίστηκε νόμος που έλεγε ότι μέχρι 31 Μαρτίου 2012 θα εξοφλούσαν όλες τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους προμηθευτές του Δημοσίου, αλλά δεν το έκαναν. Φτάνει πια. Τα φαρμακεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν να παρέχουν φάρμακα επί πιστώσει, γιατί εμείς δεν προμηθευόμαστε επί πιστώσει τα φάρμακα από τις φαρμακευτικές εταιρείες, πληρώνουμε τα περισσότερα φάρμακα τοις μετρητοίς», κατέληξε ο πρόεδρο των Φαρμακοποιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας