Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΔΕΗ: Μεγάλες προκλήσεις για την επιχείρηση η κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαΐδα -5» και των φωτοβολταϊκών πάρκων σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη

Σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία, την ενεργειακή αναβάθμιση, το περιβάλλον, αλλά και την απασχόληση θα προκύψουν από την κατασκευή της νέας γενιάς, λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα – 5», τα φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά και τις μονάδες φυσικού αερίου, που περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια.
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ, Ράνια Αικατερινάρη, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ : «6ος Ενεργειακός Διάλογος στη Ν.Α. Ευρώπη».

Η κ. Αικατερινάρη επεσήμανε ότι η ανεύρεση χρηματοδότησης της «Πτολεμαΐδας-5» -έργο με ορίζοντα δεκαετίας και με προϋπολογισμό 1,4 δισ. ευρώ είναι, λόγω του μεγέθους του έργου, μια φιλόδοξη «πρόκληση», αλλά –όπως εξήγησε- αποτελεί για τον ίδιο λόγο μια άκρως δελεαστική επενδυτική πρόταση, από οικονομικής και περιβαλλοντικής σκοπιάς.
Πρόσθεσε ότι ήδη αναζητούνται όλες οι πιθανές χρηματοδοτικές πηγές από ευρωπαϊκούς οργανισμούς και εμπορικές τράπεζες. Στις προτεραιότητες της ΔΕΗ για το επόμενο διάστημα είναι και η υλοποίηση του σχεδιασμού για τη δημιουργία των δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων της Μεγαλόπολης (50 MW) και της Κοζάνης (200 MW).
Για το πάρκο της Μεγαλόπολης η διοίκηση βρίσκεται πιο κοντά στην οργάνωση χρηματοδότησης, ενώ για τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση της Κοζάνης, η επιχείρηση αναζητεί στρατηγικό εταίρο. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνονται οι δύο μονάδες παραγωγής ρεύματος, από φυσικό αέριο, της ΔΕΗ σε Αλιβέρι και Μεγαλόπολη, αντιστοίχως, η πρώτη ως το τέλος του έτους και η δεύτερη τον επόμενο χρόνο.
Επίσης, σημαντική θεωρείται η μείωση του μισθοδοτικού κόστους της ΔΕΗ, κατά περίπου 40% μέσα στην τριετία 2009-2012, η οποία μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ (από 1,7 δισ. ευρώ, σε 1 δισ. ευρώ).
http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας