Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

H απόρρητη έκθεση του Λουκά Παπαδήμου για την οικονομία

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε το απόρρητο σημείωμα του πρώην πρυθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, το οποίο έδωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκείνος με τη σειρά του ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η απόρρητη έκθεση που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής αναφέρει ότι τα ταμειακά αποθέματα της χώρας αρκούν έως τα μέσα Ιουνίου ενώ ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και την φυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό.
Ολόκληρη το σημείωμα:

«Α. Διαθέσιμα ελληνικού δημοσίου
1. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (8/5/2012) η κεντρική πρόβλεψη για την εξέλιξη των εισροών (φορολογικά έσοδα και δανεισμός) και εκροών (δαπάνες και εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου θα μειώνονται σταδιακά από περίπου 3,8 δισ. ευρώ στις 11/5, σε περίπου 700 εκατ. ευρώ στις 18/6 και από τις 20/6 θα διαμορφωθούν σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Η προβλεπόμενη ανεπάρκεια διαθεσίμων στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα μπορούσε προσωρινά να καλυφθεί με την άντληση κεφαλαίων από το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.
2. Η κεντρική όμως πρόβλεψη έχει ήδη τροποποιηθεί προς το δυσμενέστερο διότι στις 10/5 ο δανεισμός από την Ε.Ε. ήταν 4,2 δισ. ευρώ έναντι του αρχικά αναμενόμενου ποσού των 5,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η πραγματική εξέλιξη στα φορολογικά έσοδα αποδεικνύεται χαμηλότερη της προβλεπόμενης, ενώ η αύξηση των δαπανών μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του κεντρικού σεναρίου. Επομένως, εκτιμάται ότι το ελληνικό δημόσιο θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των συνολικών δαπανών του από τα μέσα Ιουνίου.
3. Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και μια νέα προεκλογική περίοδος θα επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη των εσόδων, ενώ και η συγκράτηση των δαπανών καθίσταται δυσκολότερη. Κατά συνέπεια, το ταμειακό πρόβλημα του δημοσίου μπορεί να εμφανιστεί από τις αρχές Ιουνίου. Οι εξελίξεις αυτές θα δυσχεραίνουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στους επόμενους μήνες.
4. Από τα τέλη Ιουνίου και μετά, η δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του εξαρτάται πλήρως από την έγκριση της καταβολής των επόμενων δόσεων των δανείων από το EFSF και το ΔΝΤ. Η έγκριση αυτή θα στηρίζεται στην αξιολόγηση από την τρόικα της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος.
Β. Τραπεζικές καταθέσεις και ρευστότητα της οικονομίας
5. Όπως είναι γνωστό, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς αγορές και της μεγάλης εκροής καταθέσεων. Συγκεκριμένα από το τέλος του 2009 έως τον Μάρτιο του 2012, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 73,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό από τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό τους από τις αγορές έχει ως αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να στηρίζονται χρηματοδοτικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και γενικότερα από το ευρωσύστημα. Το σύνολο αυτών των δανείων ανέρχεται σε 122 δισ. ευρώ.
6. Από τις αρχές Μαΐου παρατηρείται πάλι μείωση καταθέσεων. Από την 1/5 έως τις 9/5 η μείωση αυτή ήταν περίπου 2 δισ. ευρώ. Αν συνεχιστεί η εκροή καταθέσεων με τον ίδιο ρυθμό λόγων της οικονομικής αβεβαιότητας και της ανησυχίας για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη εκτιμάται ότι σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εξαντλήσει τα όρια δανεισμού από το ευρωσύστημα.
7. Η εντεινόμενη αρνητική αξιολόγηση της Ελλάδας και η αμφισβήτηση της ικανότητας της χώρας να παραμείνει στο ευρώ από τα ΜΜΕ, οικονομικούς αναλυτές, διεθνείς τράπεζες, σε συνδυασμό με κάποιο απρόσμενο γεγονός που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το οικονομικό κλίμα και τις προσδοκίες των πολιτών ενέχουν τον κίνδυνο απότομης επιτάχυνσης της απόσυρσης καταθέσεων. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών, στη χρηματοδότηση της οικονομίας και συνεπώς στην οικονομική δραστηριότητα.
8. Συμπερασματικά, οι ανωτέρω εκτιμήσεις επιτείνουν την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης».
www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας