Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Οι αποταμιεύσεις επιστρέφουν στις τράπεζες

Για πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι Έλληνες επιστρέφουν μαζικά στα γκισέ των τραπεζών για να καταθέσουν τις αποταμιεύσεις τους που φύλαγαν σε θυρίδες ή στο σπίτι τους και μάλιστα την περασμένη Παρασκευή δεν προλάβαιναν να δέχονται τα μετρητά που ξανάφερναν οι πολίτες.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η ροή χρημάτων που παρατηρήθηκε την Παρασκευή ήταν πέρα από κάθε προσδοκία και ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα από τα μεγάλα καταστήματα. Ακριβή στοιχεία για τις επιστρεφόμενες καταθέσεις δεν υπάρχουν ακόμη, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις από τα στοιχεία της Παρασκευής, ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των κεφαλαίων που κατατέθηκαν τη μέρα αυτή σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «τώρα εξαφανίστηκαν τα επίπεδα κινδύνου που υπήρχαν σε σχέση με το ενδεχόμενο πραγματικής «πτώχευσης» στην Ελλάδα και αναμένουμε σταδιακά να αποκατασταθεί η ρευστότητα».
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να βάλει «φρένο» στη μαζική και σταθερή φυγή των καταθέσεων που παρατηρείται από το τέλος του 2009, η οποία μέχρι σήμερα έχει ανέλθει στο δυσθεώρητο ποσό των 45 με 50 δις ευρώ.

Οι πολίτες είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες , μέσα από τον καθημερινό «βομβαρδισμό» αρνητικών ειδήσεων (υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, συνεχείς αναφορές ξένων οίκων σε σενάρια χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή ), με αποτέλεσμα την εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό. 
Mια πρώτη σοβαρή ένδειξη (ας είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι να δούμε τα αριθμητικά στοιχεία) ότι συντελείτε αντιστροφή αυτού του οικονομικού κλίματος, είναι οι επιστρεφόμενες καταθέσεις . Σε αυτό φαίνεται να συνέβαλλε πέρα την εξάλειψη του κινδύνου χρεοκοπίας , η επέκταση μέχρι το τέλος του 2015 της εγγύησης του Δημοσίου στις καταθέσεις και η αποσαφήνιση από την κυβέρνηση ολόκληρου του σχεδίου της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στον ελληνικό λαό  - ώστε να μην υπάρχουν σχετικές "επιλεκτικές”παρερμηνείες και ανάλογες συμπεριφορές πανικού.
www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας