Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

«Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση αν εφαρμοστούν οι νόμοι»

Υπό τον τίτλο «Το καλοκαίρι της δυσαρέσκειας», η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «L' Echo» δημοσιεύει άρθρο του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι, στο οποίο αναφέρει ότι η σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουλίου είχε δύο βασικούς στόχους: ο πρώτος ήταν η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα καθώς και η ελάφρυνση του χρέους της, ώστε να καταστεί περισσότερο βιώσιμο, ενώ δεύτερος στόχος ήταν να καθησυχαστούν οι αγορές αναφορικά με την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Στο άρθρο, το οποίο δημοσιεύεται και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο κ. βαν Ρομπάι σημειώνει ότι «πήραμε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της».

«Για πρώτη φορά καλύψαμε χωρίς καμία αμφιβολία όλες τις πλευρές της κρίσης χρέους της ευρωζώνης», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουν εμφανιστεί κάποιες παρανοήσεις που οφείλονται είτε στην πολύπλοκη φύση της ίδιας της συμφωνίας είτε στις απαιτήσεις που προβάλλουν τα κοινοβούλια των κρατών μελών για να την επικυρώσουν είτε τέλος στις θέσεις και τις απόψεις των ίδιων των αγορών. Γι ' αυτό το λόγο εκτιμώ ότι είναι απαραίτητο να διευκρινίσω ορισμένα σημαντικά ζητήματα».
Όπως τονίζει ο κ. βαν Ρομπάι, πρώτο μέλημα των ηγετών της ευρωζώνης ήταν οι ανησυχίες που συνδέονται με τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους. Επισημαίνει δε ότι «παρόλο που στην τελευταία τους αξιολόγηση το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν κρίνει το χρέος ως βιώσιμο, οι ηγέτες κατά τη σύνοδο αποφάσισαν να ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους».
«Αναμφίβολα το χρέος της Ελλάδας παραμένει σε υψηλό επίπεδο, αλλά οπωσδήποτε σημαντικά μικρότερο από π.χ. το ιαπωνικό χρέος που ανέρχεται σε 225% του ΑΕΠ», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα μειώσουν τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας έως το 2020, δίνοντας έτσι στη χώρα τον απαραίτητο χρόνο για να επιτύχει ανάπτυξη και να ξαναβρεί το δρόμο της προς τις αγορές. Επίσης θα της δώσει το χρόνο να πραγματοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται αρχής γενομένης από τα μέτρα που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο πριν ένα μήνα».
Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο, αναφέρει ο κ. βαν Ρομπάι «αποφασίσαμε να παράσχουμε στην Ελλάδα διοικητική και τεχνική βοήθεια ευρείας κλίμακας, ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή αυτών των μέτρων».
Όπως αναφέρει στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία του Βελγίου, η μείωση του χρέους είναι δυνατή υπό δύο προϋποθέσεις: Πρώτον να περιοριστούν οι σπατάλες στην οικονομία και δεύτερον να μειωθούν τα εμπόδια που υπάρχουν για την ανάπτυξη.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει ότι «εφόσον οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο τεθούν σε εφαρμογή και εφόσον η τεχνική βοήθεια της Ε.Ε. αποδώσει καρπούς, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, τότε πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες να εξέλθει από την κρίση».
Άλλος στόχος των ηγετών της ευρωζώνης ήταν να τεθεί τέλος στην κερδοσκοπία, που αναπτύσσεται αναφορικά με την κρίση χρέους στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Γι' αυτό το λόγο αναφέρει ο κ. βαν Ρομπάι «κάναμε απόλυτα σαφές ότι η συμμετοχή των ιδιωτών λαμβάνει χώρα μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αγορές φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει μία μονομερής αλλαγή των όρων της συμφωνίας, παρόλο που είναι ξεκάθαρο ότι η εμπλοκή των ιδιωτών είναι σε εθελοντική βάση. Δεν θα υπάρξει ωστόσο επανάληψη αυτής της ρύθμισης σε άλλες περιπτώσεις. Και, εξάλλου, τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία, είναι δεσμευμένες να προχωρήσουν στο δρόμο της ανάκαμψης».
Ο κ. βαν Ρομπάι αναφέρεται και στις αποφάσεις που έλαβε η σύνοδος κορυφής για τα θεσμικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν οι αποφάσεις ώστε να δοθεί περισσότερη ευελιξία στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ώστε να μπορεί να διαδραματίζει και ρόλο προληπτικό.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει ότι σε αντίθεση με ορισμένες απόψεις και ορισμένα σχόλια που εκφράζονται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει αρκετούς πόρους ώστε να ασκήσει πλήρως τις νέες του αρμοδιότητες.
Ο ίδιος παρατηρεί ότι κατά ένα ανεξήγητο λόγο τις μέρες που ακολούθησαν τη σύνοδο κορυφής, το κόστος δανεισμού για ορισμένες χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε εκ νέου. Και τον χαρακτηρίζει ανεξήγητο γιατί όλοι οι θεμελιώδεις μακροοικονομικοί δείκτες συνηγορούν για το αντίθετο. Γι' αυτό το λόγο υπογραμμίζει και πάλι ότι «η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική και δεν συγκρίνεται με τις περιπτώσεις άλλων χωρών της ευρωζώνης».
Αναφορικά με την Ιταλία και την Ισπανία, παρατηρεί ότι η αξιολόγηση των κινδύνων που γίνεται από τις αγορές δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα και είναι «γελοίο» το γεγονός ότι στην κατάταξη των CDS αυτές οι χώρες εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των χωρών που κινδυνεύουν με πτώχευση.
Τέλος αναφέρει ότι οι χώρες που επωφελούνται από προγράμματα δανεισμού θα ξαναβρούν το δρόμο προς την ανάπτυξη το 2012. Από τη στιγμή που οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις διαπιστώσουν ότι το επίπεδο του δανεισμού και του χρέους των χωρών αυτών είναι σε πτώση, τότε η εμπιστοσύνη τους θα αυξηθεί. «Αυτή η κατάσταση θα καταλήξει προς όφελος όλων», καταλήγει ο κ. βαν Ρομπάι.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας