Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Πετάει η σκηνή; Πετάει!

του Κώστα Χατζίδη από το pheme.gr

Η μεταμεσονύχτια επιχείρηση εκκαθάρισης της πλατείας Συντάγματος από τους "αγανακτισμένους", πραγματοποιήθηκε μια ημέρα (και ένα βαθύ σκοτάδι) μετά την εισαγγελική παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Τυχαίο;  Δεν νομίζω. Την Πέμπτη η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε αυτεπάγγελτη έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι κατασκηνωτές της πλατείας Συντάγματος είχαν διαπράξει το αδίκημα της κατάληψης υπαίθριου χώρου.

Όπως είχε αναγγελθεί τότε, σε περίπτωση που η προκαταρκτική έρευνα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι σκηνίτες βρίσκονται παρανόμως στην πλατεία, οι αστυνομικές αρχές θα ήταν υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε συλλήψεις και σε ξήλωμα όλων των σκηνών.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε προβλέψει σωστά. Η εκτίμηση της ότι η προκαταρκτική έρευνα θα αποκάλυπτε  τη διάπραξη αδικημάτων, όπως αυτό της κατάληψης υπαίθριου χώρου, επιβεβαιώθηκε.

Ομολογουμένως  οι κατασκηνωτές της πλατείας Συντάγματος είχαν προχωρήσει σε κατάληψη υπαίθριου χώρου. Θα μπορούσε άραγε να γίνει διαφορετικά;

Από τα λίγα που  γνωρίζουμε, για να στηθεί μια σκηνή πρέπει να ακουμπάει στη γη, να εφάπτεται του χώρου εν πάση περιπτώσει. Και για να είναι στη γη (και όχι στον αέρα) ο κατασκηνωτής πρέπει πρώτα να εισέλθει στη γη ή στο χώρο και ύστερα να απολαύσει τη χαρά της εφήμερης δημιουργίας, της κατασκευής δηλαδή ενός προκάτ παραπήγματος.
Από τα λίγα που γνωρίζουμε, επίσης, είναι ότι  η πλατεία Συντάγματος είναι υπαίθριος χώρος.  Εσφαλμένα όμως νομίζαμε ότι η πλατεία του Συντάγματος είναι ελεύθερος χώρος για τους πολίτες.


Διέλαθε της προσοχής μας η (λεπτή) διάκριση των εννοιών: χώρος, χρόνος, σκηνή, θέμιδα με κλειστό το ένα μάτι, θέμιδα με ανοιχτό το άλλο μάτι, διασταλτική ερμηνεία του νόμου, νύχτα, άγρια χαράματα, επιχείρηση-σκούπα, αιτήματα φορέων, μνημόνιο, αμνημονησία… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας