Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Διαμαρτυρία περιφερειακών συμβούλων της Δυτικής Μακεδονίας για την απαξίωση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου

της Μαίρης Κεσκιλίδου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Την αντίδραση τους στην επιχειρούμενη απαξίωση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας που μεθόδευσαν πολιτικά πρόσωπα ανατρέποντας προηγούμενες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας εκφράζουν σε γραπτή τους διαμαρτυρία  περιφερειακοί σύμβουλοι Κοζάνης ,που κατάγονται από την Εορδαία, τη Φλώρινα και την Καστοριά.
Παρεμβάσεις πολιτικών με μικροπολιτικές σκοπιμότητες που οδηγούν σε αποδυνάμωση της αξιόλογης δομής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας βλέπει ο Γιώργος Παπαδόπουλος  περιφερειακός Σύμβουλος Κοζάνης που κατάγεται από την Εορδαία, χωρίς να εξυπηρετούν το συμφέρον της περιοχής.
«Ως περιφερειακοί σύμβουλοι ζώντας  τα προβλήματα που προκύπτουν από τον χάρτη της υγείας και βλέποντας τους στόχους που υπάρχουν στα μυαλά ορισμένων με σκοπό την απαξίωση του Νοσοκομείου θα προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε την όποια προσπάθεια θα κάνουν οι εργαζόμενοι και θα απευθυνθούμε στα αντίστοιχα όργανα του Υπουργείου υγείας». Κληθείς να κατονομάσει τα πρόσωπα που επηρέασαν τις εξελίξεις στα του νομοσχεδίου της υγείας, και της υποβάθμισης του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως  «Πρόσωπα δεν μπορεί να κατονομάσει κανείς αλλά μπορούμε να φωτογραφήσουμε πρόσωπα που βρίσκονται στο περιβάλλον του υπουργού υγείας». Όσο ως προς το ενδεχόμενο λήψης απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας που να στηρίζει το αίτημα της μη αποδυνάμωσης  του Νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας απάντησε ότι δεν έχει ακόμη αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας αλλά όταν συμβεί αυτό  τότε προφανώς  θα πάρει θέση.
Ο Ιωάννης Κιοσσές περιφερειακός σύμβουλος Φλώρινας τόνισε την κάθετη και κατηγορηματική του αντίθεση στην υποβάθμιση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας και την σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, γιατί, ανθρωπογεωγραφικοί λόγοι, λόγοι σύμφωνα με τον χάρτη υγείας όπως το θέτει η τοπική κοινωνία και η Πολιτεία επιβάλουν την εξέλιξη του Μποδοσάκειου και την ανάπτυξη του.
«Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους έχουν γράψει τις επιθυμίες των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας» αποφάνθηκε η Βέτα Σπόντη περιφερειακή Σύμβουλος Κοζάνης γιατί ενώ υπάρχει  ένα  άρτιο νοσοκομείο με πολύ υψηλές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας κι  όταν πρόσφατα αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας η επέκταση του και ήδη δημοπρατήθηκε η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα που λέει ότι υποβαθμίζεται το Νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας. Αμφισβήτησε  την πολιτική αξιοπιστία του υπουργού υγείας, γιατί το νομοσχέδιο θέτει κάποιες προϋποθέσεις και ερχόμαστε εκ των υστέρων εμείς  να  διαμορφώσουμε  συνθήκες που δεν είναι πραγματικές. «Αυτό δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο καθιστά τον υπουργό όσο και εκείνους που μεθόδευσαν τη διαδικασία. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το Μποδοσάκειο έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, τα στοιχεία τα έχει το Υπουργείο και θα έπρεπε να λειτουργεί με βάση αυτά». Έσπευσε να διευκρινίσει ότι το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης θα πρέπει τόσο  να εξοπλιστεί υλικοτεχνικά και ενδεχομένως οι κάτοικοι της Κοζάνης να διεκδικούν  α καινούργιο Νοσοκομείο και το δικαιούνται, όχι όμως σε βάρος της Εορδαίας  Σε ερώτηση για τα περί πολιτικών παρεμβάσεων η κ. Σπόντη απάντησε πως δεν την αφορούν επιρρίπτοντας ευθύνες στον  υπουργό Υγείας. «Κι αν ακόμη κάποιοι παρεμβαίνουν από την πλευρά της Κοζάνης εμένα δεν με απασχολεί. Οφείλει ο υπουργός με βάσει τα πραγματικά στοιχεία που υπάρχουν, να λάβει αντικειμενικά τις αποφάσεις τους και όχι εάν παρεμβαίνουν κάποιοι η όχι».


H επιστολή των περιφερειακών συμβούλων της Δυτικής Μακεδονίας έχει ως εξής:

«Επιστολή –  Δήλωση

Το τελευταίο διάστημα όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες μιας συστηματικής απαξίωσης της πιο σύγχρονης υγειονομικής υποδομής της Δυτικής Μακεδονίας, του ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ.
Δυστυχώς, πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αυτή, είναι το Υπουργείο Υγείας το οποίο ενδίδοντας στις πιέσεις τοπικών παραγόντων και αναιρώντας  προηγούμενες αποφάσεις του, κόβει και ράβει τα μεγέθη των Νοσοκομείων της περιοχής κατά το δοκούν.
Αποτέλεσμα, η αποδεδειγμένα μεγαλύτερη και αρτιότερη  μονάδα Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας, το ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ,  να εξισώνεται με άλλες.
Με την παρούσα επιστολή – δήλωση, που κοινοποιείται σε όλους τους αρμόδιους φορείς υγείας, αυτοδιοίκησης, παραγωγικών τάξεων και φυσικά στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, θέτουμε  τα παρακάτω ερωτήματα:
  • Με ποια κριτήρια και  ποια στοιχεία το υπουργείο Υγείας, μειώνει μόνο τις κλίνες του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου;
  • Τι θα γίνει με την επέκταση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου που πρόσφατα αποφασίστηκε ;
Οι μεθοδεύσεις αυτές, έχουν ως αρχή τη μεταφορά της διοίκησης στο Νοσοκομείο Κοζάνης και σε βάθος χρόνου την υποβάθμιση και την απαξίωση του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Ας καταλάβουν κάποιοι, ότι η περιφερειακή συνείδηση και η ισόρροπη ανάπτυξη  που απαγγέλλονται  και υπηρετούμε όλοι από το θεσμό των αιρετών Περιφερειών, δεν επιτυγχάνεται με τη γιγάντωση μιας πόλης , αλλά με τη διασπορά  υπηρεσιών  και εξουσιών.
Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις που οδηγούν στην απαξίωση και την υποβάθμιση του ΜποδοσάκειουΝοσοκομείου.
Θα είμαστε  δίπλα στις ψύχραιμες φωνές διεκδίκησης του δικαίου και δεν θα απεμπολήσουμε το δικαίωμα του αγώνα, από τη θεσμική θέση που μας κατέταξαν οι πολίτες της περιοχής.
Ζητούμε:
  • Την αναβάθμιση όλων των Υπηρεσιών Υγείας της Περιφέρειας μέσα από ένα ορθολογικό σχεδιασμό
  • Να μη καταστρατηγηθούν τα κριτήρια που έθεσε το Υπουργείο Υγείας για την αξιολόγηση  των νοσοκομείων, ώστε  να παραμείνει η έδρα της διοίκησης στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από το ανώτατο όργανο δημοκρατικού Προγραμματισμού, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, για ένα καλύτερο υγειονομικό χάρτη στον τόπο μας, με υπηρεσίες που να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι  Δυτικής Μακεδονίας
Νίκου Αντώνιος  Π. Ε Κοζάνης
Πλακεντάς Παναγιώτης  Π. Ε Κοζάνης
Παπαδόπουλος Γεώργιος  Π. Ε Κοζάνης
Τσότσος Παύλος  Π. Ε Κοζάνης
Αδαμίδης Γεώργιος Π. Ε Κοζάνης
Σπόντη Ελισάβετ  Π. Ε Κοζάνης
Αποστολίδης Κωνσταντίνος Π. Ε Καστοριάς
Τζότζης Απόστολος Π. Ε Καστοριάς
Αντωνιάδης Ιωάννης  Π. Ε Φλώρινας
Γιόσκος Νίκος  Π. Ε Φλώρινας
Κιοσές Ιωάννης   Π. Ε Φλώρινας
Σαμαράς Νικόλαος  Π. Ε Φλώρινας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας