Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς

Η κυβέρνηση κατέθεσε κατακαλόκαιρο στη Βουλή προς ψήφιση, το νομοσχέδιο περί συνεταιρισμών και αγροτικού συνδικαλισμού, που πρωτοδημοσίευσε αρχές της χρονιάς, γνωρίζοντας μεγάλες αντιδράσεις.
Ορισμένες επιμέρους ασήμαντες αλλαγές που έγιναν, δεν αλλάζουν την ουσία και το χαρακτήρα του νομοσχεδίου και γίνονται καθαρά για διευκόλυνση της κυβερνητικής προπαγάνδας. Οι διαμαρτυρίες αλλά και παραιτήσεις από κομματικά "πόστα" του κυβερνώντος κόμματος συμβιβασμένων και ξεπουλημένων στελεχών της ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς και οι αντιδράσεις άλλων "συνεταιριστικοπατέρων", δεν αφορούν την ουσία και τους στόχους του νομοσχεδίου, που είναι η συντριβή της μικρομεσαίας αγροτιάς και η ενίσχυση των επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών, αλλά δικά τους προσωπικά συμφέροντα. Αφού όλα αυτά τα χρόνια βάζουν πλάτη υπέρ της ΚΑΠ και γενικότερα των αντιαγροτικών πολιτικών των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που έχουν οδηγήσει στο ξεκλήρισμα 100δες χιλιάδες μικρομεσαίων αγροτών.
Κύριος στόχος αυτού του νομοσχέδιου είναι η νομοθετική προσαρμογή και θωράκιση του αστικού κράτους με τις αναγκαίες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, για συνεταιρισμούς κεφαλαιούχες εταιρείες, που θα εξυπηρετούν τις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες. Επιταχύνοντας τη διαδικασία ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και διευκολύνοντας τη συγκέντρωση της γης και παραγωγής στους μεγάλους επιχειρηματίες που δρουν στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
Σ' όλο το νομοσχέδιο είναι διάχυτη η πρεμούρα και η αγωνία των κυβερνώντων, να κόψουν κάθε πρόσβαση και να πετάξουν έξω από τις νέες μορφές αγροτικών οργανώσεων, τους "ανενεργούς" και "μη επαγγελματίες" αγρότες και συνεταιρισμούς. Ταυτόχρονα μέσα από το νομοσχέδιο καθιστούν κυρίαρχους τους κάθε είδους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
Το «καλάθι της περιφέρειας» για παράδειγμα είναι κράχτης επωνύμων επιχειρηματιών στην κάθε περιοχή και όχι βέβαια το καλάθι των προϊόντων από τα χωράφια των μικρομεσαίων αγροτών.
Ο κυβερνητικός αυταρχισμός για τον πλήρη έλεγχο, πώς θα συνεταιρίζεται και θα συνδικαλίζεται η αγροτιά, είναι έκδηλος, προκλητικός και ξεπερνάει κάθε όριο. Αφού επιβάλλει αναγκαστική εκκαθάριση Αγροτικών Συνεταιρισμών "ανενεργών" όπως αυθαίρετα τους χαρακτηρίζει, από το δεύτερο κιόλας έτος, χωρίς να δίνει ούτε τον ορισμό και τους όρους που χαρακτηρίστηκαν ως ανενεργοί.
Είναι καθαρό πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νομοσχέδιο για το "Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου - Οργάνωση της εποπτείας του Κράτους", επιχειρεί να εκσυγχρονίσει, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, τους συνεταιρισμούς, δίνοντας κύριο βάρος στις ΟΠ και τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, ώστε καλύτερα να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών, καθώς και η συγκέντρωση γης και παραγωγής στους λίγους.
Η ΠΑΣΥ καταδικάζει, καταγγέλλει και διεκδικεί απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου. Αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα συρρικνώσει τους σημερινούς εκφυλισμένους και χρεοκοπημένους συνεταιρισμούς, μετατρέποντας όσους απομείνουν σε επιχειρήσεις - εταιρείες, όπου θα συμμετέχουν ως κεφαλαιούχοι μεγαλοαγρότες και αγροτοεπιχειρηματίες. Οι νέες μορφές "συνεταιριστικοποίησης" απαιτούν ελάχιστο συνεταιριστικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και συγκέντρωση του 80% της παραγωγής, ενώ για τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, συνεταιριστικό κεφάλαιο θα είναι 100.000 ευρώ. Θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στόχος θα είναι το κέρδος για τους μεγαλομετόχους.
Η πλειοψηφία των φτωχών αγροτών, που δεν μπήκε στο Μητρώο Αγροτών, αλλά και χιλιάδες άλλοι που τυπικά θα μπορούν να γίνουν μέλη, ουσιαστικά θα αποκλειστούν από τις νέες οργανώσεις, δε θα μπορούν να καταβάλλουν το αντίτιμο της "μετοχής" και του "μεριδίου". Έτσι οι νέοι "συνεταιρισμοί" θα μεταβληθούν σε αποκλειστικό φέουδο των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Στη διαδικασία διάλυσης των υπαρχόντων συνεταιρισμών και ενώσεων που θα προηγηθεί της εφαρμογής του νέου νόμου, αναμένονται εκποιήσεις των περιουσιακών τους στοιχείων και μαζικές απολύσεις συνεταιριστικών υπαλλήλων. Συνεπώς, μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικοί υπάλληλοι επιβάλλεται να συντονίσουμε τη δράση και τον αγώνα μας ενάντια στο νομοσχέδιο της ανεργίας και καταστροφής.
Επίσης, θα βάλουν "χέρι" στα περιουσιακά στοιχεία όσων συνεταιρισμών κριθούν από την αρχή ή και αργότερα ανενεργοί, αφού τίθενται σε καθεστώς αναγκαστικής εκκαθάρισης και η ακίνητη περιουσία παραχωρείται σε άλλο συνεταιρισμό. Από τους 6.300 περίπου συνεταιρισμούς που υπάρχουν σήμερα υπολογίζεται ότι θα μείνουν ενεργοί 200-300. Ο εκφυλισμός και απαξίωση της πλειοψηφίας των συνεταιρισμών, οι συνεταιρισμοί - σφραγίδες, η κακοδιοίκηση και υπερχρέωση κ.ά. που επικαλείται η κυβέρνηση, έχουν αιτίες. Βαριές ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η πολιτική της ΚΑΠ.
Επίσης, διατηρεί τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ανά προϊόν ή ομάδα ομοειδών προϊόντων και επιδιώκει, μέσω αυτών, να δώσει νέα κέρδη στους βιομήχανους και εμπόρους, σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και συνεταιρισμών, όπως συμβαίνει και σήμερα. Προωθεί σύσταση εταιρειών στις Περιφέρειες, με τη συμμετοχή εμπόρων, μεταποιητών, επιχειρήσεις τουρισμού που θα αξιοποιήσουν τα καλάθια προϊόντων, δηλ. ενισχύσεις μόνο στους μεγαλοκεφαλαιούχους και κανένα όφελος δεν θα έχουν αγροτιά και καταναλωτές. Επιβάλλει τα συμβόλαια για μελλοντική πώληση των αγροτικών προϊόντων των μελών τους, που δεν μπορεί να είναι λιγότερης διάρκειας από έτος, δεσμεύοντας την παραγωγή που θα συμφωνηθεί και την τιμή, εξασφαλίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τον έμπορο (τη φύλαξη για τον όγκο της παραγωγής, την ποιότητα και την τιμή των προϊόντων).
Θεσμοθετεί τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων ως Ανώνυμες Εταιρείες στα οποία οι Συνεταιρισμοί συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο μαζί με τους εμπόρους και επενδυτές, δηλαδή συνδιαχειρίζονται την κλοπή του αγροτικού εισοδήματος, υποχρεώνοντας τους Συνεταιρισμούς που είναι μέτοχοι να διαθέτουν την παραγωγή τους μέσα από το δημοπρατήριο. Δικαίωμα πρόσβασης στα δημοπρατήρια έχουν μόνο οι έμποροι που είναι γραμμένοι στο μητρώο εμπόρων, όχι οι συνεταιρισμοί.
Διατηρεί την ΠΑΣΕΓΕΣ σαν ιδεολογική και συντονιστική οργάνωση, διατηρώντας το άδικο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, με αυξημένη χρηματοδότηση που φτάνει στο 2% από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ που μεταφράζεται σε 1.800.000 ευρώ/χρόνο, ώστε να συνεχίζει τον υπονομευτικό ρόλο της στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και ως δήθεν εκπρόσωπος των αγροτών για να περνάει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι όποιες διαφωνίες εκφράζει για το νομοσχέδιο η ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν αφορούν τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά τα συμφέροντα μιας μερίδας αγροτοσυνεταιριστικοπατέρων, που δρουν και "βολεύονται" σε βάρος της αγροτιάς. Χρηματοδοτεί επίσης τους καρεκλοκένταυρους της ΓΕΣΑΣΕ με 0,60% και της ΣΥΔΑΣΕ με 0,40% από τον ΕΛΓΑ, που αντιστοιχεί σε 1.000.000 ευρώ, για να υπονομεύουν καλύτερα τους αγώνες της αγροτιάς.
Η ΠΑΣΥ ποτέ δεν υποστήριξε αυτούς τους σημερινούς συνεταιρισμούς και πάντα αναδείκνυε τη χειραγώγηση και τον εκφυλισμό τους. Σήμερα, όμως, είναι ώριμο και ανάγκη, να υπάρξει αγροτική ανάπτυξη σε όφελος του λαού και ενάντια στα μονοπώλια και τους μεγαλοαγρότες. Ανάπτυξη που θα υλοποιείται με τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές παραγωγικές μονάδες και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα εξασφαλίζει μόνιμη σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με φτηνά, υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα, αλλά και τις απαραίτητες πρώτες ύλες στη μεταποιητική βιομηχανία.
Στο ίδιο νομοσχέδιο επιχειρείται η υποταγή του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, η πολυδιάσπασή του και ουσιαστικά η διάλυσή του, γιατί δε θέλουν ένα μαχητικό μαζικό αγροτικό κίνημα, να σταθεί εμπόδιο στην αντιαγροτική λαίλαπα που έρχεται με την νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 και στο μεγάλο ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Διαχωρίζει τους Αγροτικούς Συλλόγους σε φυτικής, ζωικής και αλιευτικής παραγωγής, προσπαθώντας να διασπάσει και να φέρει τον έναν αντιμέτωπο στον άλλο με συντεχνιακά αιτήματα, όταν τα προβλήματα είναι κοινά για όλους.
Προωθεί ουσιαστικά τη διάλυση αφού επιβάλλει ότι θα μπορούν να συγκροτήσουν Ομοσπονδία σε επίπεδο Περιφέρειας, όταν έχουν αγροτικούς συλλόγους στο 50% των δήμων της περιφέρειας και 7 Ομοσπονδίες, μια Συνομοσπονδία σε επίπεδο χώρας, όταν είναι γνωστές οι δυσκολίες των μεγάλων αποστάσεων σε μια περιφέρεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξεφυτρώνουν Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες πλήρως ελεγχόμενες και χρηματοδοτούμενες από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρχουν οι "αξιόπιστοι και προνομιακοί συνομιλητές" που επιθυμεί η κυβέρνηση για να περνάει "αναίμακτα" η λαίλαπα της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020.
Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να ενισχύσουν μαζικά τους ήδη υπάρχοντες αγροτικούς συλλόγους και τις Ενωτικές αγωνιστικές Ομοσπονδίες, να δημιουργηθούν νέοι αγροτικοί σύλλογοι, να δυναμώσει η ΠΑΣΥ σε κάθε Νομό, με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Με πλαίσια πάλης και στόχους που θα διεκδικούν άμεσες λύσεις αλλά και το πιο βασικό αίτημα της ικανοποίησης των διατροφικών αναγκών του λαού, σε κοινή δράση με εργατοϋπάλληλους, μικροεπαγγελματίες, αγωνιστικά κινήματα γυναικών και νεολαίας, που θα ανοίγουν δρόμο σε ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας, για ανατροπή της σκληρής, αντιλαϊκής, βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί βρε παιδιά δεν βάζετε τη γιορτή ροδάκινου στο Βελβεντό;Mάλλον ο Στεργίου σας έχει ρίξει κόκκινη και δεν στέλνει σε σας δελτία τύπου ;Φυσικά πέρασαν οι καλοί καιροί για αυτόν στο ai-vres

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΝ ΧΑΡΤΑΕΤΟ ΤΟΝ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΣΠΑΓΚΟ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ

Το Προφίλ μας