Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ακροδεξιά βία

της Μαίρης Μπόση από το pheme.gr
Η ακροδεξιά βία είναι προγενέστερη όλων των άλλων μορφών βίας. Είναι βία  που λαμβάνει διαστάσεις ανάλογα με την εποχή ή τη συγκυρία και περιλαμβάνει  πολλές ιδεολογικές τάσεις. Η ακροδεξιά βία επιφέρει κατ’ επιλογήν και συστηματικά πολλά θύματα, αδιαφορώντας ιδεολογικά αλλά και επιχειρησιακά για το "αθώα θύματα", και συνήθως παραμένει ως επιχειρησιακός μηχανισμός στο απυρόβλητο.


Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι συνήθεις στόχοι ήταν οι ιδεολογικά αντίπαλοι (κομμουνιστές, μαρξιστές, αριστεροί ειρηνιστές,  σοσιαλδημοκράτες).

Καθοριστικό ρόλο στη δράση των ακροδεξιών ομάδων διαδραμάτισαν διεθνείς και εθνικοί οργανισμοί άμυνας και  ασφάλειας.

Στη συνέχεια στόχος έγιναν οι μετανάστες και ακολούθως προστέθηκε και η πολιτισμική/θρησκευτική αντιπαλότητα.

Το πρόσφατο κρούσμα της Νορβηγίας (ιδιαίτερα "εντυπωσιακό" και επώδυνο λόγω του αριθμού των θυμάτων) εντάσσεται στο πλέγμα των πράξεων που έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια από τους μελετητές στη βόρεια Ευρώπη.

Οι ακροδεξιές οργανώσεις της Ευρώπης, έχει προϊστορία, πολλές ιδεολογικές διακυμάνσεις αλλά και μεταλλάξεις που την καθιστούσαν επί σειρά ετών "απαρατήρητη", ενώ θεωρείται (κατά την άποψη των ειδικών) ως απόλυτα δικτυωμένη με την αντίστοιχη των ΗΠΑ.

Σταδιακά εισέρχεται η νέοεμφανιζόμενη ρωσική ακροδεξιά, η οποία διακρίνεται για το απόλυτα βίαιο προφίλ της.

Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν αντιμετωπίσει την ακροδεξιά βία με την ίδια ένταση που επέδειξαν στην πάταξη της ακροαριστερής και στη συνέχεια της ισλαμικής βίας.

Αντίθετα, θα λέγαμε ότι συχνά συλλειτουργούσαν με αποκορύφωμα την περίοδο του ψυχρού πολέμου αξιοποιώντας την ως βασικό εργαλείο για την εξόντωση των "ενοχλητικών" στοιχείων.

Πολλές φορές δε, η ακροδεξιά βία είναι ενταγμένη σε ακραία πολιτικά κόμματα, σε παρακρατικούς μηχανισμούς και σε κορυφαία θεσμικά όργανα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ΜΜΕ αναφέρονται στους θιασώτες της ακροδεξιάς τρομοκρατίας χαρακτηρίζοντάς τους  "γραφικούς" ή "διαταραγμένους", παρέχοντας τη δυνατότητα στο φαινόμενο να αναπαράγεται από τους επίδοξους μιμητές του.

Νομίζω ότι πέφτουν στην παγίδα να αποχαρακτηρίσουν πολιτικά το φαινόμενο. Ιστορικά έχουν καταγραφεί αντίστοιχες "επικοινωνιακές συμπεριφορές", που οδήγησαν την Ευρώπη στις μελανότερες σελίδες της.

Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν. Η Ευρώπη θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά βία που πιέζει για την εξάλειψη του.. μεταναστευτικού προβλήματος. Βάσει των δειγμάτων που έχουμε, είναι σαφές ότι η επανεμφάνιση της ακροδεξιάς βίας θα συνοδευτεί με εξαιρετικά βίες και πολύνεκρες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας