Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ελεύθερα θα φορούν πλέον παντελόνια οι Παριζιάνες!

Καταργείται ξεχασμένη διάταξη του 1799 που τους απαγόρευε να φορούν «ανδρικά» ενδυματα
Οι γυναίκες στο Παρίσι δεν επιτρέπεται να φορούν παντελόνια - και φυσικά, ο,τιδήποτε άλλο παραπέμπει σε "αυστηρά" ανδρικό ένδυμα. Τουλάχιστον αυτό ορίζει μία παμπάλαια διαταγή που εξέδωσε ένας αστυνομικός διευθυντής στα τέλη του 1799, καθιστώντας τη γαλλική πρωτεύουσα θεωρητικά πιο σκληροπυρηνική στο ζήτημα των ενδυματολογικών επιλογών των γυναικών και από σύγχρονα ισλαμικά κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία ή το Ιράν.

Το περίεργο είναι ότι περισσότερα από 200 χρόνια μετά, εν έτει 2011, η διαταγή αν και δεν εφαρμόζεται στην πράξη, δεν έχει ακόμη καταργηθεί επίσημα. Το γεγονός αυτό υπέπεσε στην αντίληψη της γαλλίδας γερουσιαστή Μαριβόν Μπλοντέν, η οποία ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στην τυπική άρση της κοινωνικά ξεπερασμένης απαγόρευσης.

«Ανακάλυψα τη διαταγή φέτος και μου προκάλεσε κατάπληξη» δήλωσε η γερουσιαστής. Η αστυνομία του 1799 απαιτούσε από τις γυναίκες να ζητούν ειδική άδεια από τις Αρχές προκειμένου να «ντύνονται σαν άνδρες». Το 1892 οι παριζιάνικες Αρχές προχώρησαν στη χαλάρωση της απαγόρευσης προσθέτοντας μία τροποποίηση η οποία όριζε ότι η γυναίκα επιτρέπεται να φοράει παντελόνια «αν κρατάει τα χαλινάρια ενός αλόγου» - προφανώς τα φουστάνια δεν είναι πολύ βολικά στην ιππασία.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, το 1909, προστέθηκε ακόμη μία τροποποίηση σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες επιτρεπόταν να φορούν παντελόνια (και) εάν κρατούσαν τιμόνι ποδηλάτου. Η απαγόρευση έρχεται σε προφανή αντίθεση με το γαλλικό Σύνταγμα του 1946 που εξασφαλίζει ρητώς την ισότητα των δύο φύλων.

Πέρυσι, το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού επιχείρησε να καταργήσει επίσημα την απαγόρευση, ωστόσο η διοίκηση της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας είπε ότι συνιστά ήδη «νομική αρχαιότητα» και ότι «υπάρχουν άλλες προτεραιότητες». 
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας