Επίκαιρα Θέματα:

Ο Καιρός: άστατος...

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011

Έτοιμη για τη "μετακόμιση" η μονή Τορνικίου

"Αρματώθηκε" και είναι έτοιμο για τη "μετακόμιση" το μοναστήρι της Κοίμησης της Παναγίας Τορνικίου στο χωριό Παναγιά Δεσκάτης,  που αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.
Ένα έργο εξαιρετικά δύσκολο και πρωτοποριακό από τεχνικής άποψης αφού το διώροφο καθολικό της μονής θα μεταφερθεί πάνω σε ράγες με υδραυλικά έμβολα σε απόσταση 127 μ. και σε υψομετρική διαφορά 27 μ., γεγονός που λόγω της μεγάλης κλίσης αυξάνει ιδιαίτερα το βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο ρυθμός μεταφοράς του μνημείου θα είναι περί τα 5-6 μ. την ημέρα. Τα υπόλοιπα μέρη θα συναρμολογηθούν επί τόπου από τα υπάρχοντα υλικά που μεταφέρονται στη νέα θέση είτε αποσυναρμολογημένα είτε κατά τμήματα.
Μελετητής και υπεύθυνος του έργου της μεταφοράς του μνημείου είναι ο –ίδιαίτερα έμπειρος από ανάλογες μεταφορές- αρχιτέκτονας Δημήτρης Κορρές και ανάδοχος του έργου η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.
Εργοδότης του έργου, που αφορά τη διάσωση του μνημείου από την κατάκλυση της τωρινής θέσης από τα νερά της -υπό δημιουργία- λίμνης Ιλαρίωνα, είναι η ΔΕΗ ΑΕ.

ww.mikrovalto.gr

1 σχόλιο:

  1. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα μπορούν πλέον να μετακομίζουν ολόκληρα χωριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Το Προφίλ μας