Επίκαιρα Θέματα:

Ο Καιρός: άστατος...

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

80% κέρδος για το Δημόσιο με την ηλεκτρονική δημοπρασία για τα φάρμακα

Με χρυσά κουτάλια έτρωγαν τα τρωκτικά της υγείας επι δεκατετίες και αυτό προκύπτει περίτρανα μετά την πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία για φάρμακα που έγινε την Πέμπτη. 
Με την δημοπρασία αυτή το Δημόσιο κατάφερε να πετύχει μειωμένη τιμή κατά  79,8%.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στην πρώτη διεθνή δημοπρασία προμήθειας νοσοκομειακού φαρμάκου (μειοδοτικός διαγωνισμός) που έγινε την Πέμπτη, συμμετείχαν 14 εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες έδωσαν τιμές για τρεις δραστικές ουσίες: τη σιπροφλοξασίνη (κινολόνη), ένα αντιβιοτικό νεότερης γενιάς, την κλοπιδογρέλη, ένα αντιαιμοπεταλιακό επίσης νεότερης γενιάς και την ομεπραζόλη για το στομάχι (έλκος, οισοφαγική παλινδρόμηση) σε δισκία και ενέσιμη μορφή. Συνολικά δημοπρατήθηκαν τέσσερις κατηγορίες δραστικών ουσιών.

* Η τιμή εκκίνησης που είχε θέσει το υπουργείο για την προμήθεια συγκεκριμένης ποσότητας του πρώτου φαρμάκου, της σιπροφλοξασίνης, ήταν 1,4 εκατ. ευρώ, η χαμηλότερη που του είχε προτείνει εταιρεία που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Όταν η δημοπράτηση ολοκληρώθηκε, το υπουργείο συμφώνησε για την προμήθεια στα 222.000 ευρώ, εξοικονομώντας 1,168 εκατ. ευρώ δηλαδή πέτυχε «έκπτωση» 83,5%.

* Η τιμή για το δεύτερο φάρμακο, την κλοπιδογρέλη, ήταν 51.680 ευρώ και έκλεισε στις 26.000 ευρώ, εξοικονομώντας έτσι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας 25.680.

* Για το τρίτο φάρμακο, την ομεπραζόλη σε μορφή κάψουλας, το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να διαθέσει 88.000 ευρώ. Τελικά προμηθεύτηκε την αναγκαία ποσότητα με 38.000 ευρώ, βάζοντας στην άκρη 50.000.

* Το τέταρτο φάρμακο, η ομεπραζόλη σε ενέσιμη μορφή, θα το προμηθευόταν το ελληνικό κράτος με 600.000 ευρώ και τελικά συμφωνήθηκε στα 165.000, δηλαδή μόνο για τη συγκεκριμένη παρτίδα εξοικονομήθηκαν 435.000 ευρώ.

Έτσι, από το ποσό των 2.139.680 ευρώ που θα έδινε το υπουργείο για τη συγκεκριμένη προμήθεια πέτυχε έκπτωση 79,8% και έδωσε μόλις 431.222 ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να δημοπρατηθούν ακόμη 42 φάρμακα με αρχικό προϋπολογισμό τα 200 εκατ.ευρώ, ενώ παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι από αυτόν τον προϋπολογισμό θα χρειαστεί το ελληνικό κράτος να δαπανήσει λιγότερα από 60 εκατ.ευρώ, εάν ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.
www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Το Προφίλ μας