Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Μανώλης Στεργίου: Δεν θα πρέπει να εγκατασταθούν μεγάλα φωτοβολταϊκά σε λίμνη και κάμπο ούτε ανεμογεννήτριες στα Πιέρια

της Ιωάννας Παπαδημητρίου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ

Συζήτηση για κατασκευή πολυμετοχικού φωτοβολταϊκού

Οικοδομικές παραβάσεις στις εργασίες του αιολικού στα Πιέρια

Ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας μιλώντας για 44 κρούσματα, 67 δημότες σε καραντίνα ,και έναν νοσηλευόμενο.

Αιολικό στα Πιέρια

Λόγος έγινε και για το αιολικό στα Πιέρια με το δήμαρχο να αναφέρεται σε οικοδομικές παραβάσεις από πλευράς εταιρείας. «Μπήκαν τσιμέντα και άλλες κατασκευές για τα συρματόσχοινα που δεν δικαιολογούνται στην άδεια. Κάναμε αναφορά στη Διεύθυνση Δασών Πιερίας, έγιναν και τηλεφωνικές επαφές». Τέλος ενημέρωσε το σώμα για μια κίνηση πολιτών που δημιουργείται με τη συνεργασία του δήμου για να αποτραπεί η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην κορυφή των Πιερίων.

Ειδικό χωροταξικό για ΑΠΕ

Όσον αφορά τις προτεινόμενες ζώνες για την τοποθέτηση ΑΠΕ στάθηκε ιδιαίτερα στη βιοποικιλότητα του τόπου, τα σπάνια ζώα και πουλιά της περιοχής, με τις ΑΠΕ δημιουργούν ζητήματα αλλοίωσης του περιβάλλοντος και μη προστασίας αυτών των ειδών. « Οι εγκαταστάσεις δημιουργούν και προβλήματα , ο κάμπος του Βελβεντού χαρακτηρίζεται ζώνη υψηλής παραγωγικότητας που απαγορεύεται κάθε άλλη χρήση παρά μόνο για μικρά φωτοβολταϊκά για αγρότες, για ήπιες μορφές μικρής ισχύος. Δεν θα πρέπει να εγκατασταθούν μεγάλα φωτοβολταϊκά σε λίμνη και κάμπο ούτε ανεμογεννήτριες στα Πιέρια , παρά μόνο μικρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειες όπως στον ΤΟΕΒ».

Ο Νίκος Τέτος ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα απορρίφθηκε το net metering στην περιοχή. Όποιος θέλει να κάνει αγροτικό φωτοβολταϊκό ή μικρό της τάξης των 50-200 κιλοβάτ ακόμα και φωτοβολταϊκά στις στέγες θα απορριφθεί. Θα πρέπει να πληρώσει ο κάθε μικρός επνεδυτής την ανακατασκευή του δικτύου .Πρότεινε να επιλεγεί ένας χώρος για φωτοβολταϊκό 2.000- 3.000MW πολυμετοχικό για τις ανάγκες όλων των δημοτών σε άγονη περιοχή του Βελβεντού. Υπάρχει έλλειψη κλήρου στο Βελβεντό, δεν μπορούμε να βρούμε εκτάσεις συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας