Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Τρίτη δόση εμβολίου: Άνοιξε η πλατφόρμα και ήδη εμβολιάστηκαν πολίτες άνω των 60 ετών και υγειονομικοί

Δεν πρόλαβε να ανοίξει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού της τρίτης δόσης στους ηλικιωμένους άνω των 60 και τους υγειονομικούς και ήδη οι πρώτοι εμβολιάστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων και τα ραντεβού ολοκληρώνονται άμεσα. 

Το σκεπτικό της γνωμοδότησης για τον εμβολιασμό των παραπάνω κατηγοριών στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού, που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες και για τους υγειονομικούς στην έκθεσή τους στον ιό.

Με την τρίτη δόση εμβολιάζονται ήδη οι ομάδες των ανοσοκατασταλμένων ατόμων (285.000 πολίτες) και οι διαμένοντας στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων. Στα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία.

Η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση, μόλις παρέρχεται εξάμηνο από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Με ποια εμβόλια γίνεται η χορήγηση της τρίτης δόσης

Στην παρούσα φάση, το εμβόλιο που δίνεται ως 3η δόση, είναι το mRNA εμβόλιο της Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον βασικό εμβολιασμό. Δηλαδή δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεση του εμβολίου λόγω μεταλλάξεων, αφού έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την προστασία και από τη σοβαρή νόσο και από το θάνατο και για τις μεταλλάξεις και κυρίως για την «Δέλτα» που είναι η επικρατούσα.

Επομένως, τα άτομα που έχουνε εμβολιαστεί με εμβόλιο Pfizer ή Moderna ή Astra Zeneca, θα λάβουν την 3η δόση με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι ειδικοί είναι σε αναμονή των συστάσεων. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι ή με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι, όπως καταγράφονται, οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή ο πόνος, η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

 iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας