Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Παρέμβαση – επιστολή του Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Στ. Κωνσταντινίδη στον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα

 Θέµα: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ΔΕΗ και Δίκαιη Μετάβαση

 Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

        Μετά τη διοικητική και λειτουργική αναδιάρθρωση και τον παραγωγικό και αναπτυξιακό αναπροσανατολισμό της ΔΕΗ, διαφαίνεται

και ο μετοχικός μετασχηματισμός της, με την απώλεια του πλειοψηφικού ποσοστού που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω των εταιρειών αξιοποίησης της περιουσίας του.

        Το οικονομικό περιβάλλον φαίνεται να ευνοεί την απόφαση της επιχείρησης για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία προδιαγράφεται επιτυχημένη. Εξάλλου, η ανώνυμη και εισηγμένη εταιρεία, διέπεται από τους εταιρικούς κανόνες και διοικείται με επιχειρηματικά κριτήρια.

        Αναμφίβολα, όμως, η ΔΕΗ, με τη δεσπόζουσα θέση της στο ενεργειακό τοπίο της χώρας, είχε και εξακολουθεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην αγορά ενέργειας, κατ΄ επέκταση, επίδραση στην οικονομία και στην κοινωνία, όπως αποδείχθηκε και από τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ αποτελεί και τον εγγυητή της ασφαλούς μετάβασης στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας.

        Είναι, όμως, η λειτουργία της απολύτως συνυφασμένη με το χτες, το σήμερα και το αύριο των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, ιδίως της ΠΕ Κοζάνης.

        Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο, ότι θέλουμε μία ΔΕΗ ισχυρή, η οποία θα εξασφαλίζει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις επάρκεια ρεύματος και ανταγωνιστικές τιμές. Μία ΔΕΗ σύγχρονη, η οποία θα ενσωματώνει στη λειτουργία της τις νέες τεχνολογίες, και πράσινη, που θα πρωτοπορεί στις εξελίξεις για μία ουδέτερη κλιματικά οικονομία. Μία ΔΕΗ, της οποίας η καρδιά θα συνεχίσει να χτυπάει στην ΠΕ Κοζάνης και με τις ενεργειακές αρτηρίες που ξεκινούν από εδώ θα συνεχίσει να μεταφέρει το αγαθό της ενέργειας σε όλη τη χώρα. Αλλά και μία ΔΕΗ, η οποία θα μείνει πιστή στις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της απέναντι στον τόπο μας και στους ανθρώπους του.

Έχω σημειώσει και άλλες φορές, ότι τα ευαίσθητα, λόγω της συγκυρίας, αισθητήρια των συντοπιτών μου, χρειάζονται έγκαιρη ενημέρωση από υπεύθυνα χείλη, για να μην παρασύρονται από ανακρίβειες, οι οποίες για άλλη μία φορά κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση.

Γι΄ αυτό, ενόψει των εξελίξεων στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ, παρακαλώ να υπάρξουν άμεσες διαβεβαιώσεις, για την τήρηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων της επιχείρησης, στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, απέναντι στους εργαζόμενούς της, στους έμμεσα ή εργολαβικά απασχολούμενους σε δραστηριότητές της, στους εκπροσώπους της περιοχής, αλλά κυρίως στους πολίτες, οι οποίοι επενδύουν το απόθεμα της εμπιστοσύνης τους για το μέλλον του τόπου στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι, ενώ υφίστανται εδώ και καιρό τις πιεστικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης, δεν έχουν δει ακόμα τις ανάλογες αντισταθμιστικές παρεμβάσεις της Πολιτείας.

 

 

Με τιμή,

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας