Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Νεαρός πέθανε αφότου ήπιε 1,5lt αναψυκτικό: Δείτε τι κίνδυνος υπάρχει!

Ένας 22χρονος άνδρας έφυγε από τη ζωή μετά από ένα απίστευτο ατύχημα που ίσως σχετίζεται με το αναψυκτικό που ήπιε και κυρίως, τον τρόπο με τον οποίο το ήπιε.

Ο νεαρός φέρεται να ήπιε ένα μπουκάλι 1,5 λίτρου από αναψυκτικό κόλα μέσα σε 10 λεπτά, “για να δροσιστεί σε μια μέρα

με καύσωνα” και κατέληξε με μια θανατηφόρα συσσώρευση αερίου.

Περίπου έξι ώρες μετά την κατάποση αυτής της τεράστιας ποσότητας αναψυκτικού, αντιμετώπισε συμπτώματα που περιελάμβαναν πρησμένο στομάχι και έντονο πόνο και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο του Πεκίνου.

Παρόλο που ο άνδρας δεν είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας, το ότι ήπιε τόσο πολύ αναψυκτικό τόσο γρήγορα οδήγησε σε συσσώρευση αερίων στο έντερο. Το αναψυκτικό, λόγω της πίεσης, στη συνέχεια διέρρευσε στην πυλαία φλέβα του, ένα από τα κύρια αιμοφόρα αγγεία του ήπατος.

Αυτό προκάλεσε θανατηφόρα ζημιά, σύμφωνα με τους γιατρούς που ανέφεραν λεπτομερώς την υπόθεση στο περιοδικό Clinics and Research in Hepatology and Gastroenterology.

Τι έδειξαν οι εξετάσεις που του έγιναν στα Επείγοντα

Οι αξονικές τομογραφίες διαπίστωσαν ότι είχε πνευμότωση (pneumatosis), μια ανώμαλη παρουσία αερίων στο τοίχωμα του εντέρου και της πυλαίας φλέβας. Οι σαρώσεις αποκάλυψαν επίσης ότι ο 22χρονος είχε ηπατική ισχαιμία, γνωστή και ως ηπατικό σοκ. Είναι ένας τύπος τραυματισμού που προκαλείται από χαμηλή παροχή οξυγόνου στο ήπαρ, κάτι που οι γιατροί πιστεύουν ότι σχετίζεται με την παρουσία αερίου στην πυλαία φλέβα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, δρ. Qiang He, είπε ότι το ιατρικό προσωπικό ξεκίνησε άμεσα την προσπάθεια απελευθέρωσης του αερίου από το πεπτικό σύστημα του 22χρονου. Του δόθηκε επίσης φαρμακευτική αγωγή για να προστατεύσουν το ήπαρ και να σταθεροποιηθούν οι άλλες λειτουργίες του οργανισμού.

Μετά από 12 ώρες, οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι ο νεαρός άνδρας είχε σοβαρή ηπατική βλάβη. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε περαιτέρω και πέθανε 18 ώρες αφότου είχε ξεκινήσει η θεραπεία του στο νοσοκομείο.

Πολύ δύσκολο να ευθύνεται το αναψυκτικό, λέει εμπειρογνώμονας

Ένας Βρετανός εμπειρογνώμονας αμφισβήτησε την πραγματική αιτία του θανάτου, επιμένοντας ότι είναι απίθανο να φταίει η κατάποση 1,5lt αναψυκτικού.

Ο καθηγητής Nathan Davies, βιοχημικός στο University College του Λονδίνου, δήλωσε: “Οι πιθανότητες ότι η κατάποση 1,5lt ενός αναψυκτικού μπορεί να είναι θανατηφόρα είναι πολύ, πολύ απίθανο, εννοώ, εκπληκτικά απίθανο”.

Είπε ότι χρειάζονταν περισσότερες πληροφορίες από αυτές που παρέχονται στην έκθεση, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τον άντρα που πέθανε. Και υπέθεσε ότι μια βακτηριακή λοίμωξη, γνωστή αιτία συσσώρευσης αερίων εσωτερικά, μπορεί να φταίει και όχι το αναψυκτικό.

Ο καθηγητής Davies εξήγησε ότι αυτά τα βακτήρια μπορούν να σχηματίσουν θύλακες αερίων, προκαλώντας προβλήματα παρόμοια με αυτά που αντιμετώπισε ο 22χρονος πριν από το θάνατό του.

“Συνήθως αυτός ο τύπος πάθησης προκαλείται επειδή έχετε βακτήρια που έχουν εισέλθει από τη φυσιολογική γαστρεντερική οδό σε κάποιο σημείο που δεν θα έπρεπε κανονικά να βρίσκονται. Σε αυτήν την περίπτωση, ήταν στην επένδυση του λεπτού εντέρου”, είπε.

Το αέριο που παράγεται στα έντερα μπορεί στη συνέχεια να διαρρεύσει σε άλλες συνδεδεμένες περιοχές του σώματος, όπως η πυλαία φλέβα.

Ο καθηγητής Davies είπε ότι αν και πράγματι είναι πιθανό η απότομη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αναψυκτικού να συνέβαλε σε αυτό το πρόβλημα αερίου, ένας τέτοιος συνδυασμός είναι εξαιρετικά απίθανος.

“Είναι πιθανό, αλλά όχι και τόσο πιθανό, ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ανθρακούχου ποτού θα μπορούσε να είχε επιδεινωτική επίδραση. Αλλά χωρίς να έχει υποκείμενα νοσήματα είναι πολύ δύσκολο να δούμε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί”.

Ο καθηγητής Davies πρόσθεσε επίσης ότι το αέριο στην πυλαία φλέβα δεν θα εξηγούσε την έλλειψη οξυγόνου που είχε το ήπαρ του άνδρα. Εξήγησε ότι η πυλαία φλέβα μεταφέρει υλικό από το έντερο προς το ήπαρ, σε αντίθεση με ένα διαφορετικό αιμοφόρο αγγείο, την ηπατική αρτηρία, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στο όργανο.

«Εάν έχετε υποκείμενα βακτήρια εκεί, ή άλλο είδος πάθησης, θα μπορούσαν ενδεχομένως να παράγουν τις δικές τους τοξίνες, που θα ήταν επιζήμιες για την φυσιολογική λειτουργία του ήπατος», είπε.

Ως εκ τούτου, ο καθηγητής Davis είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο 22χρονος Κινέζος θα μπορούσε να έχει θανατηφόρες συνέπειες. Αντ’ αυτού, είπε ότι οι πιθανές συνέπειες για την υγεία από την τακτική κατανάλωση αναψυκτικών είναι, ως επί το πλείστον, ήσσονος σημασίας και μακροπρόθεσμες.

Πηγές: https://www.dailymail.co.uk, https://nypost.com, https://www.insideedition.com, https://www.sciencetimes.com

φωτό: iStock

Πηγή: iatropedia.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας