Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Δήμος Γρεβενών: 11 είδη άγριων μανιταριών «εντόπισε» η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στο ομώνυμο πάρκο της πόλης

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 του Δήμου Γρεβενών πέρα από δράσεις, εκδηλώσεις και παρεμβάσεις έβγαλε και ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

 

Μία από αυτές είναι ο εντοπισμός ούτε ενός, ούτε δύο αλλά συνολικά 11 ειδών άγριων μανιταριών που καταγράφηκαν

στο Πάρκο των Μανιταριών της πόλης.






 

Η αξιοσημείωτη αυτή έρευνα και καταγραφή έγινε από τον εκπαιδευτικό και Πρόεδρο των Μανιταρόφιλων Ελλάδας κ.Γιώργο Κωνσταντινίδη, ο οποίος μαζί με μαθήτριες και μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών, συμμετείχαν στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μέσα από τη δράση “Περπατάμε και Αναγνωρίζουμε Μανιτάρια”.

 

Πιο συγκεκριμένα, τα είδη που βρέθηκαν είναι τα εξής: Agrocybe pediades, Bolbitius titubans, Coprinellus sp., Coprinopsis sp., Conocybe deliquescens, Conocybe sp., Leucoagaricus sp., Parasola sp., Phellinus pomaceus, Psathyella candolleana, Volvariella pusilla

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ.Κωνσταντινίδη, τα μανιτάρια που φέρουν την κατάληξη “sp.” σημαίνει ότι έχουν ταυτοποιηθεί μόνο κατά το γένος, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ποιο είδος αυτού του γένους είναι. Πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μικροσκοπική εξέταση, η οποία θα γίνει λίγο αργότερα, όπως είπε. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαθητές του 5ου Δημοτικού, που συστεγάζεται με το 4ο Δημοτικό, είδαν στο προαύλιο του σχολείου τους, το οποίο γειτνιάζει με το Πάρκο, το μανιτάρι Cerioporus squamosus να μεγαλώνει πάνω σε μία φλαμουριά, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των ειδών που εντοπίστηκαν στα 12.

 

Το γεγονός ότι βρέθηκαν τόσα πολλά και διαφορετικά αυτοφυή μανιτάρια σε έναν τόσο συγκεκριμένο χώρο μας φανερώνει ότι η περιοχή των Γρεβενών, με το μοναδικό της μικροκλίμα, αποτελεί μία πραγματική μανιταροπρωτεύουσα καθώς απαντώνται εδώ περισσότερα από 2500 είδη άγριων μανιταριών, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου αλλά και στη συλλογική δράση των δημοτών.

 

 

 

Γραφείο Τύπου

 Δημάρχου Γρεβενών

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας