Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Στάθης Κωνσταντινίδης, Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης: Η Κυβέρνηση κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η αξιωματική Αντιπολίτευση, δυστυχώς, απέναντι.

Ένα σημαντικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συζητούμε και θα ψηφίσουμε σήμερα, για την αναβάθμιση του πλαισίου για την παιδική προστασία, ζητήματα αναδοχής και υιοθεσίας αλλά και τη στήριξη της αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία.

Έχοντας υπηρετήσει τον προνοιακό τομέα, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι εισαγόμενες ρυθμίσεις επιφέρουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στα επιμέρους ζητήματα που αντιμετωπίζουν και θα βελτιώσουν τους όρους ασφάλειας και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους χρήστες τους.

Ειδικότερα:

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης

·     Στους Φορείς Παιδικής Προστασίας ορίζεται πρόσωπο αναφοράς που υποχρεούται να γνωστοποιεί άμεσα κάθε περιστατικό κακοποίησης που έρχεται σε γνώση του.

·     Τίθενται κωλύματα και προϋποθέσεις για την απασχόληση του προσωπικού σε τέτοιους φορείς.

·     Ορίζεται αυστηρό πλαίσιο για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τέτοιων μονάδων και κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβιάσεων.

·     Δημιουργείται Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, όπου καταγράφονται όλα τα σχετικά περιστατικά.

 

Για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των βρεφών και την έγκαιρη ανίχνευση δυνατοτήτων και αναγκών τους.

·     Προβλέπεται η εφαρμογή, σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς και άλλους σταθμούς, του προγράμματος «Κυψέλη» και περιγράφονται οι στόχοι και το περιεχόμενό του.

-         ενίσχυση των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων βρεφών και των νήπιων,

-         παρακολούθηση και αξιολόγηση της ανάπτυξης και της προόδου τους ώστε να επιτευχθεί εξατομικευμένη έγκαιρη ανίχνευση δυνατοτήτων και αναγκών (τυχόν μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές)

·     Ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης, για την επιστημονική έρευνα και μελέτη των θεμάτων λειτουργίας των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και την υποστήριξη της εφαρμογής του προγράμματος «Κυψέλη» που θα ξεκινήσει με την πιλοτική εφαρμογή του.

 

Για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας

·     Ενισχύονται οι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με ζητήματα αναδοχής και υιοθεσίας.

·     Απλοποιείται και διευκολύνεται το ρυθμιστικό πλαίσιο.

 

Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με αναπηρία

·     Εισάγεται ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία, ενός προσώπου που υποστηρίζει τις καθημερινές δραστηριότητές τους.

·     Ρυθμίζεται το πλαίσιο παροχής των σχετικών υπηρεσιών, για την ανεξάρτητη διαβίωση και την κοινωνική υποστήριξή τους.

·     Ορίζεται ότι η υπηρεσία αυτή δεν στερεί τον ωφελούμενο από άλλες προνοιακές παροχές.

·     Προβλέπεται αρχικά η πιλοτική και μετά από αξιολόγηση η καθολική εφαρμογή του προγράμματος.

 

Για την αποϊδρυματοποίηση ατόμων που ζουν σε κλειστές δομές

·     Θεσπίζεται πρόγραμμα για την Ημιαυτόνομη Διαβίωση σε Διαμερίσματα για άτομα 15 ετών και πάνω.

·     Προβλέπεται επιδότηση ενοικίου και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και άλλες λειτουργικές ανάγκες.

·     Ρυθμίζεται η παροχή υπηρεσιών καθημερινής φροντίδας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.

·     Ορίζονται δράσεις για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και της επαγγελματικής καθοδήγησης των ωφελούμενων.

 

Όπως και εισαγωγικά αναφέρω, συνολικά το σχέδιο νόμου και οι ειδικότερες ρυθμίσεις αναβαθμίζουν το επίπεδο των κοινωνικών υπηρεσιών στην πατρίδα μας, επιλύουν θεσμικά ζητήματα και αντιμετωπίζουν πρακτικές και καθημερινές ανάγκες των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας.

 

Δυστυχώς, όμως, για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι οι ανάγκες των πολιτών δεν ενδιαφέρουν πραγματικά την αντιπολίτευση και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ που εμμένει σε αντιπολιτευτικά τερτίπια.

 

Δεν μπορούμε να τους περιμένουμε. Πάμε μπροστά, με την κοινωνία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας