Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόεδρος Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Ιμέρων του Δήμου Σερβίων: Μας πνίγει η γραφειοκρατία

xronos-kozanis.gr – Συνέντευξη στην Βάια Λαμπροπούλου

Για τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα που έχει στερήσει το δρόμο προς την εξέλιξη της προώθησης του ελαιόλαδου Ιμέρων, την αμέριστη βοήθεια του βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Αμανατίδη και την αδιαφορία των υπευθύνων απέναντι στις ανάγκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελιάς Ιμέρων μιλάει ο Δημήτρη Παπαδόπουλος Πρόεδρος του Συνεταιρισμού. 

Με την ονομασία Imera olive oil, το έξτρα παρθένο, το ελαιόλαδο από την περιοχή των Ιμέρων Κοζάνης φαίνεται να ξεπερνάει τις προσδοκίες των ελαιοπαραγωγών της περιοχής και να ανοίγει δρόμους για εξαγωγές που θα προσφέρουν και τα αντίστοιχα κέρδη τόσο στους παραγωγούς όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Πίσω από τον συνεταιρισμό βρίσκεται και αγωνίζεται θερμά για την πρόοδο του ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλάει τόσο για όσους τους στήριξαν όσο και για τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν, ώστε να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την εμπορική εξέλιξη του ελαιόλαδου Ιμέρων  στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό.

κ. Παπαδόπουλε, μετά τη νέα επιτυχία του συνεταιρισμού το φετινό καλοκαίρι που το ελαιόλαδο που παράγετε τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό, πως αισθάνεστε;

 Τα βραβεία που λάβαμε τη φετινή χρονιά είναι τρία και όχι ένα, γεγονός που μας τονώνει το ηθικό και κάνει γνωστό το λάδι Ιμέρων με την ποιότητα που διαθέτει στο ευρύ κοινό. Συμμετείχαμε ως Αγροτικός συνεταιρισμός Ελιάς Ιμέρων σε τρεις διαγωνισμούς, όπου λάβαμε στην Αθήνα 2021 το αργυρό βραβείο, στο Λονδίνο το χρυσό βραβείο και στο Βερολίνο επίσης το χρυσό βραβείο.


Πως κυμαίνονται οι πωλήσεις του ελαιόλαδου Ιμέρων; 

 Εμπορικά το ελαιόλαδο Ιμέρων, συγκριτικά με την πώληση ελαιόλαδων με την υπόλοιπη Ελλάδα,  πάει πάρα πολύ καλά και από τιμή και από μεγέθη πωλήσεων και ετοιμαζόμαστε για εξαγωγές στην Γερμανία, την Αμερική και τη Ρωσία. Θα μπορούσαμε να παράγουμε πιο γρήγορα και εύκολα ελαιόλαδο για τις ανάγκες των εξαγωγών, αλλά υστερούμε στο τυποποιητήριο, το οποίο δεν καταφέραμε να κατασκευάσουμε στην περιοχή και έτσι χρειάζεται να πηγαίνουμε στη Θεσσαλονίκη γεγονός που μας επιβαρύνει σε χρόνο και χρήμα. Περιμένουμε να εξελιχθεί η υπόθεση κατασκευής του.

Το κράτος στάθηκε αρωγός;

 Το 2017 πάθαμε μεγάλη ζημιά στις ελιές μας και είχαμε απώλεια παραγωγής στο 90%. Εκεί που παρήγαμε 140 με  250 τόνους ελιάς βγάλαμε 10 με 13 τόνους, το κράτος δεν στάθηκε δίπλα μας και δεν πήραμε ποτέ τις αποζημιώσεις. Το 2019 με τον παγετό που είχε στην περιοχή μας είχαμε  απώλεια παραγωγής πάλι κοντά στο 90%. Καταφέραμε να έρθουν οι ειδικοί μία φορά στους ελαιώνες μας, όπου με μια αυτοψία δεν κατόρθωσε να γίνει η καταγραφή της καταστροφής. Το 2020 είχαμε την καλύτερη παραγωγή. Παρήγαμε 160 τόνους ελαιόλαδο και προς πώληση δόθηκαν οι 150 τόνοι, τότε καταφέραμε να ορθοποδήσουμε. Το 2021, όμως, πάθαμε βιβλική καταστροφή στην περιοχή όπου οι καταστροφές στα ελαιόδεντρα υπήρξαν τόσο μεγάλες ώστε κάποιες ελιές θα ξαναδώσουν καρπούς σε πέντε χρόνια. Μια και μόνο γεωπόνος ήρθε να καταγράψει  όλες τις ζημιές. Περιμένουμε και το δεύτερο επανέλεγχο προκειμένου να γίνει σαφή καταγραφή. Οι αρμόδιες αρχές και η περιφέρεια δεν δείχνουν ενδιαφέρον ούτε για τις ζημιές των παραγωγών ούτε για την πορεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Αποζημιώθηκαν από τις φετινές καταστροφές οι παραγωγοί που έχουν δέντρα με ροδάκινα, με κεράσια και με μήλα, αλλά οι παραγωγοί ελιάς  δεν πληρώθηκαν στην περιοχή. Αυτό δεν συνέβη μόνο στην περιοχή των Ιμέρων. Η ενημέρωση που λάβαμε μετά από δική μας παραίνεση ήταν πως οι ελαιοπαραγωγοί δεν λάβαμε ακόμη αποζημιώσεις επειδή  η παραγωγή της ελιάς ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο  με τον Νοέμβριο και πως τότε θα δοθεί μια προκαταβολή. Μπορεί να είναι και αυτή η αιτία που δεν λάβαμε ακόμη τις αποζημιώσεις για τη φετινή χρονιά.

Προσωπικά θεωρώ πως οι ιθύνοντες αδιαφορούν και μας περιπαίζουν. Δεν ενδιαφέρονται για τους παραγωγούς.  Οι παραγωγοί με τέτοιες απώλειες δεν μπορούν να συντηρούν οικογένειες και σπιτικά ούτε λαμβάνουν υπόψιν τους τη διπλή και τριπλή δουλειά των παραγωγών με τους παγετούς προκειμένου να σώσουμε με τα συχνά κλαδέματα και όχι μόνο και τα κλαδιά και τα ίδια τα ελαιόδεντρα.

Ζητήσαμε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη  και την παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΑ που δεσμεύτηκε πως στα τέλη Ιουλίου 2021 θα πληρωθούμε και για τις καταστροφές του 2017. Οι πληρωμές δεν πραγματοποιήθηκαν ακόμη. Δεν καταθέτουμε τα όπλα, όμως,  και αγωνιζόμαστε. Το καταστατικό του ΕΛΓΑ προβλέπει αποζημιώσεις σε περίπτωση απώλειας της παραγωγής και εμείς διεκδικούμε με ένδικα μέσα ό,τι μας αναλογεί. Ο μόνος που στάθηκε δίπλα μας είναι ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για να μπορέσουμε να λάβουμε όσα μας αναλογούν.


Που οφείλεται η καλή ποιότητα του ελαιόλαδου στην περιοχή; 

Ελαιοπαραγωγοί υπάρχουν και σε άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή. Η ποιότητα στα Ίμερα είναι η καλή και προσεκτική εργασία. Αγαπάμε την παραγωγή μας και το κάνουμε με αγάπη και πάθος, γεγονός που αποδίδει πάντα. Παράλληλα με την βοήθεια της Περιφέρειας και τους ευχαριστώ προσωπικά δημόσια για αυτό, έγινε δεκτή και πραγματοποιήθηκε η αίτησή μας για την έγκριση 92.000 ευρώ από τον τοπικό πόρο για την αγορά ενός ηλεκτρονικού μηχανήματος που κάνει τις αναλύσεις του ελαιόλαδου. Η ανάλυση και διάκριση της καλής ελιάς αποδίδει και στην καλύτερη παραγωγή ελαιόλαδου. Αυτό το μηχάνημα βοήθησε τον Συνεταιρισμό να επιλέγονται οι καλύτερες πρώτες ύλες και η  παραγωγή του ελαιόλαδου να έχει τις αναλύσεις που χρειάζεται για την ετικέτα ποιότητας στο τελικό προϊόν. Οι μετρήσεις του ελαιόλαδου έφθασαν σε οξύτητα 0.2 και αυτό σημαίνει πως έχουμε την ανώτατη ποιότητα. Η ποιότητα φαίνεται στη γεύση, στο άρωμα και στα υπεροξείδια που διαθέτει. Η παραγωγή του ελαιόλαδου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελιάς Ιμέρων έχει όλα τα στοιχεία για να χαρακτηρίζεται των λάδι Ιμέρων έξτρα παρθένο. Συνεργαζόμαστε παράλληλα και με το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο και το χημείο, όπου γίνονται περαιτέρω αναλύσεις και έρευνες στο λάδι μας.

Αναφέρατε πως υπάρχει πρόβλημα με την κατασκευή του τυποποιητηρίου στην περιοχή, γεγονός που σας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Ένα μεγάλο πρόβλημά μας είναι το τυποποιητήριο. Πέρυσι τον Μάιο με Ιούνιο δώσαμε εντολή σε μηχανικό για να κάνει την αίτηση για ένα προσάρτημα 30 με 35 τετραγωνικών στο ελαιοτριβείο μας. Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα μας εμποδίζει να πάρουμε την άδεια για να κάνουμε το τυποποιητήριο που δικαιούμαστε και μπορεί να εξελίξει την παραγωγή και πώληση του ελαιόλαδου. Ζητάνε προδιαγραφές του κτηρίου ιδιαίτερες και όχι χρηστικές και τυπικότητες σε χαρτιά που κανένα κέρδος δεν θα υπάρχει, παρά μόνο να δοθούν χρήματα από μέρους μας. Η γραφειοκρατία μας πνίγει.

Πως μπορούν να προμηθευτούν οι καταναλωτές το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Ιμέρων – Κοζάνης; 

 Οι κάτοικοι της Κοζάνης, αλλά και όλου του νομού, το παραλαμβάνουν από εμάς στην πόρτα τους μ’ ένα τηλέφωνο στα γραφεία μας στο νούμερο 2464022131.Επίσης, θα το βρουν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ελιάς Ιμέρων.

xronos-kozanis.gr – Συνέντευξη στην Βάια Λαμπροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας