Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Προσοχή στον πονόλαιμο μετά την ανάρρωση. Τι μπορεί να σημαίνει

Τι έδειξε η πρώτη του είδους μελέτη για τα επίμονα συμπτώματα μετά την ανάρρωση. Ποιος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν οι ασθενείς.

 Οι άνθρωποι με ορισμένα επίμονα συμπτώματα μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, μπορεί να εξακολουθούν να είναι φορείς του επικίνδυνου ιού,

προειδοποιούν επιστήμονες από την Ιταλία.

Σε επαναληπτικά τεστ που έκαναν σε 131 ασθενείς οι οποίοι είχαν αναρρώσει από τη λοίμωξη Covid-19, ανακάλυψαν πως οι 22 από αυτούς (το 17%) ήταν ξανά θετικοί στον ιό!

Τις περισσότερες πιθανότητες να ξαναβρεθούν θετικοί είχαν εκείνοι που ανέφεραν επίμονα συμπτώματα. Ωστόσο δύο συμπτώματα ήταν τα πιο επικίνδυνα: ο πονόλαιμος και η ρινίτιδα (μπούκωμα, συνάχι).

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν στενά τους ασθενείς για καιρό μετά την ανάρρωσή τους, λένε οι ερευνητές.

«Οι έως τώρα μελέτες εστιάσθηκαν στην οξεία φάση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο απαιτείται παρακολούθηση μετά την ανάρρωση, για να αξιολογείται η μακροπρόθεσμη πορεία της υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Francesco Landi, αναπληρωτής καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας & Γηριατρικής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ιερής Καρδιάς, στη Ρώμη.

Οι 131 ασθενείς εντάχθηκαν στη μελέτη μεταξύ 21 Απριλίου και 21 Μαΐου 2020. Όλοι τους είχαν νοσηλευθεί εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά είχαν αναρρώσει πλήρως. Τα νέα δείγματα ελήφθησαν τον Ιούνιο του 2020, όταν πια οι ασθενείς είχαν περάσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες ως αναρρώσαντες. Στην πραγματικότητα, από την έναρξη του πρώτου συμπτώματος έως την επανεξέταση είχαν μεσολαβήσει 37 έως 87 ημέρες.

Η ανάρρωσή τους είχε τεκμηριωθεί με βάση τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ανάμεσα σε αυτά τα κριτήρια συμπεριλαμβάνονται δύο αρνητικά αλλεπάλληλα τεστ για κορωνοϊό μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Τα τεστ γίνονται πριν το εξιτήριο από το νοσοκομείο, σε δύο διαφορετικές μέρες.

Τα επίμονα συμπτώματα

Κατά την επανεξέταση, όλοι οι ασθενείς ήταν απύρετοι και ανέφεραν πως ήταν πολύ καλύτερα απ' ό,τι όταν είχαν πρωτοαρρωστήσει. Ωστόσο πολλοί από αυτούς εξακολουθούσαν να έχουν επίμονα συμπτώματα. Μερικά από αυτά ήταν (στην παρένθεση είναι το ποσοστό των συμμετεχόντων που τα ανέφεραν):

  • Κόπωση (51%)
  • Δύσπνοια (44%)
  • Πόνοι στις αρθρώσεις (25%)
  • Βήχας (17%)
  • Ερυθρότητα στα μάτια (16%)
  • Ρινίτιδα (15%)
  • Διαταραχές της όσφρησης (14%)
  • Διαταραχές της γεύσης (11%)
  • Πονόλαιμος (7%)

Τα επαναληπτικά τεστ

Η εμφάνιση των περισσότερων επίμονων συμπτωμάτων δεν συσχετιζόταν με το αν οι εθελοντές θα ήταν θετικοί ή αρνητικοί στον επαναληπτικό τεστ κορωνοϊού. Ωστόσο δύο επίμονα συμπτώματα ήταν πολύ συχνότερα στους εθελοντές με θετικό τεστ στον επανέλεγχο:

  • Ο πονόλαιμος. Τον ανέφερε το 18% των εθελοντών με θετικό τεστ κορωνοϊού στον επανέλεγχο (έναντι 4% σε όσους είχαν αρνητικό αποτέλεσμα)
  • Η ρινίτιδα. Την ανέφερε το 27% των εθελοντών με θετικό τεστ στον επανέλεγχο (έναντι 12% σε όσους είχαν αρνητικό τεστ)

Οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια διαφορά ανάμεσα στους εθελοντές με θετικό και αρνητικό τεστ, όσον αφορά την οξεία φάση της λοίμωξης. Ειδικότερα, δεν εντόπισαν κάποια ουσιώδη διαφορά:

  • Στον χρόνο από την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός
  • Στη διάρκεια της νοσηλείας
  • Στη φαρμακευτική θεραπεία που χορηγήθηκε
  • Στον αριθμό των ημερών που είχαν μεσολαβήσει από το εξιτήριο από το νοσοκομείο

Ωστόσο, περαιτέρω αναλύσεις τους έδειξαν ότι ο επίμονος πονόλαιμος εξαπλασιάζει τον κίνδυνο θετικού αποτελέσματος στον επανέλεγχο για κορωνοϊό. Και η επίμονη ρινίτιδα σχεδόν τετραπλασιάζει τον κίνδυνο.

Τι σημαίνουν τα ευρήματα

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι σημαντικό ποσοστό αναρρωσάντων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μπορεί να παραμένουν ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Ωστόσο ουδείς γνωρίζει αν ταυτοχρόνως είναι και μεταδοτικοί, τόνισε ο Dr. Landi.

Και αυτό διότι «ένα θετικό τεστ στον επανέλεγχο σημαίνει πως εξακολουθούν να αποβάλλουν θραύσματα του κορωνοϊού», εξήγησε. «Το τεστ όμως δεν μπορεί να εξακριβώσει, αν τα θραύσματα μεταδίδουν τον ιό ή όχι».

Γι' αυτό τον λόγο, οι ερευνητές συνιστούν στους αναρρώσαντες με επίμονα συμπτώματα, κυρίως πονόλαιμο και ρινίτιδα:

  • Να φορούν συνεχώς προστατευτική μάσκα
  • Να αποφεύγουν τις επαφές με άλλα άτομα
  • Να κάνουν επανέλεγχο για κορωνοϊό, αν αυτό είναι εφικτό

 iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας