Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Εμβόλιο Moderna: Στο 94% η αποτελεσματικότητά του -Καταθέτει αίτημα για έγκριση

Τα τελικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού, επιβεβαιώνουν πως έχει 94% αποτελεσματικότητα και κανένας από όσους εμβολιάστηκαν δεν παρουσίασε κάποια σοβαρή ασθένεια, λέει η εταιρεία, ξεκινώντας την διαδικασία έγκρισης με ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο.

Η αμερικανική εταιρεία, υποβάλει τα δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου για άδεια έκτακτης ανάγκης. Αναμένει από τις Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ να το εξετάσει κατά την συνεδρίαση της στις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε η Moderna.
Πάντως, παρόλο που έχει κάνεις συμφωνίες σε όλο τον κόσμο, οι ΗΠΑ αναμένεται να έχουν πρόσβαση πρώτα. Η Moderna δήλωσε ότι αναμένεται να έχει 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, έτοιμες για χρήση στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι είναι σε καλό δρόμο για να κατασκευάσει 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις παγκοσμίως το 2021.

Όπως η Pfizer/BioNTech, η Moderna χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία mRNA (messenger RNA) για την ανάπτυξη τους εμβολίου της, που περιλαμβάνει τον γενετικό κώδικα του ιού και όχι οποιοδήποτε θανάσιμο ή εξασθενημένο μέρος του. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν αξιοσημείωτα και πολύ παρόμοια αποτελέσματα. Η τελική ανάλυση δεδομένων της Pfizer, έδωσε στο εμβόλιο της 95% αποτελεσματικότητα.
Η τρίτη εταιρεία που ζητά έγκριση του εμβολίου της

Η Moderna γίνεται η τρίτη εταιρεία που διαβιβάζει τα δεδομένα της προς έγκριση, μετά την Pfizer και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την AstraZeneca. Το βρετανικό εμβόλιο έχει 70% αποτελεσματικότητα, αν και σε ένα υποσύνολο εθελοντών με χαμηλότερη δόση, η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε εκπληκτικά στο 90%. Αυτό το εύρημα θα εξεταστεί τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω ανησυχιών πως μπορεί να συνδέεται με την νεότερη ηλικία των εθελοντών, οι οποίοι ήταν όλοι κάτω των 55 ετών σε αυτό το σκέλος της δοκιμής.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του 70% αρκεί για να είναι χρήσιμο σε μια πανδημία, ιδιαίτερα σε χώρες χωρίς καταψύκτες, με θερμοκρασίες -70 και -80 βαθμούς Κελσίου που είναι απαραίτητες για το εμβόλιο της Pfizer.

Το εμβόλιο της Moderna λέγεται ότι είναι σταθερό για έναν μήνα σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου μόλις βρει από την κατάψυξη, αλλά το κόστος το θα είναι απαγορευτικό σε πολλά μέρη του κόσμου. Τον Αύγουστο, η εταιρεία δήλωσε ότι θα χρεώνει από 22 έως 37 δολάρια την δόση και υπερασπίστηκε το δικαίωμά της για εμπορικές αποδόσεις. Αντιθέτως, το εμβόλιο της Οξφόρδης θα κοστίζει λιγότερο από 3 λίρες η δόση.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας