Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Δήμος Κοζάνης: Το νέο νοσοκομείο η μεγάλη ευκαιρία για σύνθεση δυνάμεων

Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί μία κρίση που δοκιμάζει όχι μόνο τα συστήματα υγείας και τους μηχανισμούς των κρατών, αλλά και  την επάρκεια όλων μαςνα αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτή την πρόκληση. Όχι διαιρώντας, αλλά συνθέτοντας.

Θα περιμέναμε λοιπόν από όλους όσοι εκπροσωπούν τους

πολίτες και εκφράζουν δημόσιο λόγο, να είναι περισσότερο συνεπείς και να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους. Η αναφορά σε «επικοινωνιακά παιχνίδια» και «εύπεπτες εξαγγελίες», υποτιμά όχι μόνο τους  ίδιους, αλλά και τους πολίτες.

 

Καλούμε λοιπόν όλους να συνθέσουμε, να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε ενωμένοι αυτή την ώρα να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολίτων για μία υπεύθυνη προσέγγιση στο ζήτημα του νοσοκομείου και της υγειονομικής περίθαλψης της περιοχής.

 

Για να αναιρέσουμε όμως κάθε πιθανή αμφισβήτηση αναφορικά με το ενδιαφέρον και την αγωνία μας για τη δημόσια υγεία, να υπενθυμίσουμε πως ηπρόταση του Λάζαρου Μαλούτα για ένα νέο νοσοκομείο εκφράζεται ρητά, συνεχώς και σε όλους τους τόνους από το 2011 (Άρθρο «Το νέο νοσοκομείο Κοζάνης του Λάζαρου Μαλούτα, Δημάρχου Κοζάνης», 19.11.2011 https://bit.ly/33jltva ).

 

Η  πρόταση του δημάρχου Κοζάνης για ένα νέο νοσοκομείο στον κόμβο της Εγνατίας οδού, είναι σαφής και ολοκληρωμένη, καθώς στοχεύει στις βέλτιστες υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες, με πρόθεση το νέο αυτό νοσοκομείο να αποτελέσει ένα ισχυρό ίδρυμα για όλη την Περιφέρεια, και όχι έναν ενδιάμεσο σταθμό στις υγειονομικές μονάδες μεγάλων αστικών κέντρων. 

 

Η συζήτηση του ζητήματος της υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή και των ελλείψεων στο Μαμάτσειο Νοσοκομείοεισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο, διότι στόχευε στην ανάδειξη της υφιστάμενης κατάστασης σε μία περίοδο πανδημίας και έντονης πίεσης στις δομές υγείας.  Δίνοντας βήμα στους αρμόδιους μέσα από μια συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο, διασφαλίστηκαν  όλαόσα  ορισμένοι συνειδητάπαραποιούν. Δόθηκε χρόνοςσε όλους  στους εμπλεκόμενους, στο πλαίσιο μιας επίσημης και δημόσιας συζήτησης, ώστε να εστιάσουνστο πρόβλημα, να μην αποπροσανατολιστεί κανείς, καθώς και να έρθουν στο φως όλα τα δεδομένα, χωρίς την απόκρυψη ουδενός στοιχείου.

 

Αντί λοιπόν να επικροτείται μία τέτοια πρωτοβουλία, επικρίνεται ως «μικροπολιτική», από εκείνους που αρνούνταν πεισματικά να φέρουν στο Δ.Σ. τα σοβαρά θέματα που αφορούν την περιοχή. Να θυμίσουμε λοιπόν σε όσους έχουν κοντή μνήμη:

·                     Τη δωρεά ασθενοφόρου στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο   (https://bit.ly/2VkQQ4t )

·                     Την έμπρακτη στήριξη στο ΕΚΑΒ με την κατασκευή του νέου κτηρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών του  (https://bit.ly/3nYQ2OP )

·                     Την κινητοποίηση για το Μαμάτσειο Νοσοκομείο  Δεκέμβριο 2015 με πρωτοβουλία της παράταξης «Ενότητα»

·                     Την κατασκευή νέου κτηρίου  για την εγκατάσταση του Μαγνητικού Τομογράφου

 

Αξίζει να σημειωθεί, η πρόσφατη επιστολή του δημάρχου Κοζάνης στον υπουργό ΥγείαςΒασίλη Κικίλια, στις 13.10.2020, με την οποία απαιτεί την ανάγκη άμεσης στήριξης του Μαμάτσειου Νοσοκομείου. Στην ίδια επιστολή επαναλαμβάνεται η ανάγκη κατασκευής νέου Νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας, εύκολα προσβάσιμου από όλους τους Δυτικομακεδόνες, ικανούνα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

 Προς ενίσχυση των λόγων μας να υπενθυμίσουμεενδεικτικά την ύπαρξη νοσοκομείων,όπως αυτό της Καβάλας, που έχουν χωροθετηθείκοντά σε κόμβους της Εγνατίας εξυπηρετώντας απόλυτα τον ρόλο τους.

Συνεπώς, το ενδιαφέρον για την δημόσια υγεία είναι διαρκές και αυταπόδεικτο. Υπό αυτή την έννοια είναι κατανοητή η αγωνία ορισμένων να χρησιμοποιούν όρους όπως απαξίωση, τοπικισμός, απομόνωση, εντυπωσιασμός.Δεν μας εκπλήσσει. Είναι δυστυχώς αναμενόμενη η αντίδραση, με μοναδικό στόχο να κρύψει τις δικές τους ευθύνες.

Όμως είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν πως αξίζει να επανακαθοριστούν ως προς το πότε κάποιος είναι πραγματικά χρήσιμος. Γιατί αυτή την ώρα χρειαζόμαστε πνεύμα συνεργασίας, ομαδικότητας και προσπάθειας για το κοινό καλό.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένανξεκάθαρα διεκδικητικό θεσμό  και αυτόν τον χαρακτήρα δεν σκοπεύουμε να τον απεμπολήσουμε για κανέναν λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας