Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Δήλωση Γιώργου Α. Παπανδρέου με την ευκαιρία του εορτασμού του πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα

Ο φετινός εορτασμός του Πολιούχου μας Αγίου Ανδρέα, μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια μεγάλη πρόκληση. Μια μεγάλη δοκιμασία, που θα μπορούσε κανείς να την εκλάβει και ως μια προειδοποίηση για να προετοιμαστούμε με γνώση, με επίγνωση αλλά και με σύνεση και σοβαρότητα, για όσα οι καιροί μας επιφυλάσσουν.
Είναι περισσότερο από προφανές ότι, την τελευταία δεκαετία, ο κόσμος και εμείς εδώ στην Ελλάδα ιδιαίτερα, αντιμετωπίσαμε μια σειρά από μεγάλες κρίσεις και η αλήθεια είναι ότι, συνεχίζουμε όλες να τις βιώνουμε με μεγάλη ένταση.
Η διαφορά βέβαια των προηγούμενων από αυτήν την τελευταία, είναι ότι, ενώ στις προηγούμενες ήταν στο χέρι μας να κάνουμε ως χώρα και ως ΕΕ, μια άλλη επιλογή, γιατί υπήρχε η δυνατότητα άλλων επιλογών, εντούτοις επιλέξαμε την πεπατημένη, που αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος, ενώ σε αυτήν την τελευταία, βρεθήκαμε ανοχύρωτοι, επομένως και ευάλωτοι, σε κάτι που πολλοί επιστήμονες, ακτιβιστές, πολιτικοί, είχαν προειδοποιήσει ότι θα ερχόταν.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, αποτελεί βεβαιότητα πλέον, ότι είναι αδήριτη ανάγκη, οι κοινωνίες μας και οι ηγεσίες μας, παντού στον κόσμο, να αναστοχαστούν, να επανεξετάσουν και να επανακαθορίσουν τη στάση τους, σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της κοινής μας πορείας ως ανθρωπότητα.
Οι ανισότητες και οι αδικίες, η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός - και βέβαια ο ψηφιακός αναλφαβητισμός, η υγεία, η παιδεία, οι ελευθερίες και τα δικαιώματα, η ισότητα των φύλων και οι πάσης φύσεως διακρίσεις, η κλιματική κρίση και οι πανδημίες που θα πυκνώσουν, είναι επιτακτική ανάγκη να αποτελέσουν την απόλυτη προτεραιότητά μας.
Ο σεβασμός στην αξία του ανθρώπου, στην προστασία των ζώων και γενικότερα του περιβάλλοντος, προέχει έναντι όλων των άλλων.
Ήδη, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, η επόμενη πανδημία θα οφείλεται στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών. Ο χθεσινός φίλος και προστάτης μας, αυριανός εχθρός της υγείας μας, πορθητής των συστημάτων υγείας και ύπουλος αμφισβητίας της συλλογικής μας πορείας και της κοινωνικής συνοχής.
Όλα πια, υποδεικνύουν την ανάγκη περισυλλογής, ανοιχτού και απροσχημάτιστου διαλόγου, συνεννόησης πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, και βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, για την επίτευξη ευρύτερων συνεργασιών, υπερεθνικών, που θα πολλαπλασιάσουν δυνάμεις και δυνατότητες, για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου αλλά και διαφορετικού κόσμου, μακριά από ακραίες φωνές και πρακτικές, από αυταρχισμούς, εθνικισμούς, συνωμοσιολογίες, μεσσίες και σωτήρες.
Περισσότερη δημοκρατία παντού, είναι η μοναδική διέξοδος που προσφέρει ελπίδα και προοπτική για όλους, για τα παιδιά μας.
Η ανθρωπότητα, διαθέτει περισσότερο πλούτο, που δυστυχώς συγκεντρώνεται σε χέρια λίγων όλο και πιο πολύ, και περισσότερα μέσα, επιστημονικά και τεχνολογικά, από κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία.
Ας τα αξιοποιήσουμε για το κοινό καλό.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι σε όλες και σε όλους Χρόνια Πολλά και Καλά, με Υγεία, Υπομονή και Κουράγιο, για να βγούμε όλοι μαζί δυνατοί από αυτήν την δοκιμασία.
Εύχομαι ιδιαιτέρως, Χρόνια Πολλά, στους εορτάζοντες.
Είναι βέβαιο ότι, ο επόμενος εορτασμός του Πολιούχου μας Αγίου Ανδρέα, θα γίνει σε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον, αρκεί να επιδείξουμε σεβασμό στους εαυτούς μας, στην οικογένειά μας, στους συνανθρώπους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας