Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Κοινή συνεδρίαση Επιτροπών Περιβάλλοντος και ΠαραγωγικήςΑνασυγκρότησης & Κοινωνικής Συνοχής του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα τη συζήτηση για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων στη θέση Ζιδάνι


Tην Τρίτη24/11/2020 συνεδρίασαν από κοινού η Επιτροπή Περιβάλλοντος και η Επιτροπή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Κοινωνικής Συνοχής του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας με μοναδικό θέμα τη συζήτηση για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων στη θέση Ζιδάνι. Όπως δήλωσαν και οι Πρόεδροι των Επιτροπών κα Καλλιόπη Κυριακίδου και κ. Νικόλαος Λυσσαρίδης σκοπός της σύγκλησης των Επιτροπών ήταν να ξεκινήσει ο διάλογος σχετικά με την αξιοποίηση του χώρου των πρώην ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος) ως Χώρος πλέον Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων εξετάζοντας την εθνική εμβέλεια, ώστε να αποτελέσει μια προσοδοφόρα πρόταση και να τύχει ενδιαφέροντος.Έχοντας καταρχήν εξασφαλίσει τους περιβαλλοντικούς όρους και την ασφάλεια των πολιτών μια τέτοια επένδυση στην περιοχή θα δώσει θέσεις εργασίας εντός του χώρου αλλά και δορυφορικά για τη μεταφορά αμιάντου. Επιπλέον, θα διευκολύνει ιδιαίτερα τη συλλογή όλων των στοιχείων αμιάντου, συζητώντας τουλάχιστον για την Περιφέρειά μας, που ακόμα και σήμερα αποτελούν επικίνδυνες εστίες, καθώς θα έχουμε εξαιρετική μείωση του κόστους (το κόστος σήμερα είναιδυσβάσταχτογιατί απαιτείται η μεταφορά του σε ειδικούς χώρους στη Γερμανία).

Αρχικά έγινε ενημέρωση από τον Δ/ντη Τεχνικών Έργων κ. Κωνσταντίνο Γρίβα για τις μέχρι τώρα εργασίες αποκατάστασης του χώρου από την Περιφέρεια και ακολούθησαν ερωτοαπαντήσεις, διευκρινήσεις και τοποθετήσεις.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σερβίων κ. Χρήστος Ελευθερίου και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Τρανοβάλτου κ. Αχιλλέας Ντοβόλης και Μικροβάλτου κα Μαρία Βέττα. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι Πρόεδροι δήλωσαν την επί της αρχής προσωπική τους θετική προσέγγιση υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Σημαντικό είναι να πούμε ότι το θέμα μόλις άνοιξε με καταρχήν θετική απόκριση από όλες τις πλευρές, αναμένεται να γίνει διαβούλευση στην τοπική κοινωνία και εν συνεχεία να αποφασιστεί το μέλλον του εν λόγω χώρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στη συνεχεία η Επιτροπή Περιβάλλοντος συνέχισε τη συνεδρίασή της με τα παρακάτω θέματα:

1.    Μ.Π.Ε. του έργου: «Σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση μη βρώσιμων φυτικών ελαίων, ισχύος 5,0 MW, στη θέση «Νταμάρι» στο αγροτ.1678 της κτηματικής περιοχής της Τ.Κ. Άνω Καλλινίκης του Δήμου Φλώρινας, με φορέα του την εταιρεία «APOLLO CAPITAL PROPERTIES A.E.».

2.    Μ.Π.Ε. του έργου: «Νότιος άξονας παραλίμνιας χάραξης» στα πλαίσια του έργου Μελέτες οδοποϊας οδικού δικτύου Ν. Κοζάνης, με φορέα του έργου την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας –  Π.Ε. Κοζάνης.

3.    Μ.Π.Ε. του έργου: Φράγμα Μηλοχωρίου και δίκτυα διασύνδεσης του ταμιευτήρα με το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο Μηλοχωρίου, στο Δήμο Εορδαίας, με φορέα του έργου την Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Για τα οποία η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας