Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Πράσινο υδρογόνο από «καμένη γη»

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάστηκε η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής για την παραγωγή Υδρογόνου βιομηχανικής κλίμακας στην Περιοχή. Το σχέδιο της Περιφερειακής Αρχής και των εταιρειών που εμπλέκονται σ αυτό το πρόγραμμα είναι να παράγεται το υδρογόνο από ένα τεράστιο Φωτοβολταϊκό ισχύος 1,15 GW που θα κατασκευαστεί στο Χώρο των αποθέσεων των πρώην ορυχείων. Η χρήση του υδρογόνου που θα παράγεται δεν είναι ξεκάθαρη αφού δεν προσφέρθηκαν ακόμη εταιρείες που θα μπορούσαν να κατασκευάσουν κυψέλες καυσίμου και έτσι προβλέπεται κατ’ αρχήν να διοχετεύεται στον μελλοντικό αγωγό φυσικού αερίου.

Το έργο αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις του Περιφερειάρχη περί του αντιθέτου, συνδέεται με τη λεγόμενη «απολιγνιτοποίηση» και αναφέρεται μάλιστα στο μάστερ πλαν ως «εμβληματικό έργο.»

Εμείς ως Περιφερειακό Σχήμα δεν είμαστε αντίθετοι με τη χρήση του υδρογόνου πόσο μάλλον που μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει  και έναν μέσο αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας.  Το ζήτημα είναι ποιος θα έχει στα χέρια του την ενέργεια και για ποιανού όφελος αυτή θα λειτουργεί.

Όμως επί του προκειμένου δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την εγκατάσταση στην Περιοχή μας τέτοιας μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων όταν δεν υπάρχουν πουθενά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ολόκληρη. Ελάχιστα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο κι αυτό μόνο σε ερήμους.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αναφορές ούτε συγκεκριμένες μελέτες για τις μελλοντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, στις αγροτικές καλλιέργειες, στην κτηνοτροφία και γενικότερα πόσο και πως θα επηρεαστεί το μικροκλίμα και το περιβάλλον της Περιοχής.  

Πόσο μάλλον που δεν πρόκειται μόνο για το συγκεκριμένο Φ/Β των 1,15 GW αλλά προστίθεται στα 2,3 GW που ανακοίνωσε πως θα κατασκευάσει η ΔΕΗ σε συνεργασία με την Πολυεθνική  RWE, τα  600 MW των ΕΛΠΕ, τα 200 της Julli, της Wind, του Ρουβά κ.α . Μαζί με τα 800  MW που δόθηκαν σε μικρές άδειες του ενός MW και κάτω, σε μικροεπενδυτές στην περιοχή μας, έχουν δοθεί συνολικά άδειες για 6 GW που θα καλύψουν πάνω από 120.000 στρέμματα!!!!

Τεράστια ισχύς αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα στην Ελλάδα ολόκληρη η εγκατεστημένη ισχύς από Φ/Β δεν ξεπερνά τα 2,5 GW. Επίσης ξεφεύγει και από τον Ενεργειακό Σχεδιασμό (ΕΣΕΚ) της ίδια της Κυβέρνησης που προβλέπει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 15.000 MW μέχρι το 2030 (σήμερα έχουμε ήδη 8.000 MW). Εδώ θα πρέπει να προστεθούν και οι χιλιάδες ανεμογεννήτριες που γέμισαν και θα συνεχίσουν να γεμίζουν τα βουνά μας προκαλώντας όχι μόνο τεράστιες καταστροφές του Περιβάλλοντος αλλά και άνοδο της θερμοκρασίας τοπικά, όπως έδειξαν πρόσφατες μελέτες.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι οι εκτάσεις 160.000 στρεμμάτων των πρώην ορυχείων οι οποίες κακώς έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ με νόμο και πρέπει να επιστρέψουν στους κατοίκους της Περιοχής. Αυτές τις εκτάσεις δεν τις χαρίζουμε ούτε στη ΔΕΗ ούτε στους κερδοσκόπους επενδυτές. Πρέπει να απαιτήσουμε να γίνουν δάση για να πάρουμε πίσω τη φύση και το οξυγόνο που στερηθήκαμε τόσα χρόνια και χωράφια για να βρουν απασχόληση, που τους στερεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποβιομηχάνιση της Περιοχής, οι νέοι αγρότες.

Η θέση μας παραμένει σταθερά, να συνεχιστεί και στο μέλλον η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, όσων πληρούν τα περιβαλλοντικά όρια για την απασχόληση, για την οικονομία της Περιοχής και για την ομαλή αποκατάσταση των χώρων των ορυχείων που μπορεί να γίνει μόνο μέσω της εξορυκτικής δραστηριότητας.

Η παραγωγή, μεταφορά και διανομή της Ηλεκτρικής Ενέργειας μπορεί και πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από μια δημόσια εταιρεία που θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο της κοινωνίας και των εργαζομένων με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού και όχι μια χούφτας κερδοσκόπων παραγωγών και εμπόρων.

 Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της Περιοχής μας να πάρει την υπόθεση αυτή στα χέρια του και μέσα από οργάνωση και αγώνα να απαιτήσει όλα όσα του ανήκουν.

 

 

Κοζάνη 30/11/2020

Το Γραφείο Τύπου της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας