Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Ένα κερί ευγνωμοσύνης στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννου, για την συμβολή του στην ανεύρεση των ι. λειψάνων των αγίων Νεομαρτύρων κοριτσιών Κυράννης και Ακυλίνης.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Eνα κερί ευγνωμοσύνης ανάβουμε στη μνήμη του προσφάτως κοιμηθέντος (15-11-2020) μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννου για την συμβολή του στην ανεύρεση των ι. λειψάνων των αγίων Νεομαρτύρων κοριτσιών Κυράννης της Οσσαίας (μαρτύρησε στις 28 Φεβρουαρίου του 1751 μ.Χ.) και Ακυλίνης της Ζαγκλιβερινής (μαρτύρησε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1764 μ.Χ.)

 

Τον Σεπτέμβριο του έτους 2011 ο νέος τότε Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, θεία βουλήσει, βρίσκει, μετά από 260 χρόνια, το ιερό λείψανο της αγίας Νεομάρτυρος Κυράννας. Και αμέσως μετά τον Φεβρουάριο του 2012, θεία και πάλι βουλήσει, βρίσκει, μετά από 248 χρόνια, το ι. λείψανο της αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνης. 

 

Μας δόθηκε η ευκαιρία, δι’ ευχών του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, με διοργάνωση του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2012, περί τους 120 πιστούς, άνδρες, γυναίκες, μαθητές, φοιτητές από το Βελβεντό, την Αιανή, το Πλατανόρεμα, να επισκεφτούμε την Όσσα και να προσκυνήσουμε τα ιερά λείψανα και τους τάφους των αγίων Νεομαρτύρων 18χρονων κοριτσιών Κυράννης της Οσσαίας (στο Ναό της Αγίας Κυράννας) και Ακυλίνης της Ζαγκλιβερινής (στο Ναό των Ταξιαρχών). Σήμερα το ι. λείψανο της αγίας Ακυλίνης βρίσκεται στη γενέτειρα και τόπο του μαρτυρίου της το Ζαγκλιβέρι της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.   

 

Στη συνείδησή μας το πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννη περιβάλλεται και χαριτώνεται διά παντός πλέον από τα πρόσωπα των δύο αγίων κοριτσιών Νεομαρτύρων Κυράννης της Οσσαίας και Ακυλίνης της Ζαγκλιβερινής.  

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

23-11-2020

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για το λόγο που λέτε να του ανάψουμε και δυο κεριά. Αλλά για την πρακτική των ρασοφόρων να μην πειθαρχούν τοσο καιρό και να γινονται φορείς διασποράς τι να πουμε; Ο ένας μετά τον άλλο πέφτουν σαν τα κοτόπουλα αλλά το χαβά τους. Οι ιερείς μπαίνουν στα νοσοκομεία με το τραίνο. Οι ιερωμένοι την είδαν κάτι σαν Κρυφό Σχολειό την ιστορία του κορωνοιού. Μαζεύουν τους πιστούς κρυφά από την πίσω πόρτα. Δεν τους έσωσε η θεία πρόνοια η οποία είναι πιο προνοητική όταν ο Θεός ευλογεί ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να δίνουν οδηγίες αλλά στο τέλος οι ρασοφόροι να μην τις τηρούν. Ντροπή λοιπόν με όλο το σεβασμό στη μνήμη του.

Το Προφίλ μας