Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Made in Greece ο Σταμάτης Κριμιζής: Τιμήθηκε με το μετάλλιο διακεκριμένης υπηρεσίας της ΝΑSA

Με το μετάλλιο διακεκριμένης υπηρεσίας της ΝΑSA τιμήθηκε στις 28 Ιουνίου ο κορυφαίος Έλληνας εξερευνητής του Διαστήματος, ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής κατά τη διάρκεια τελετής στο Ames Research Center στο Mountain View της Καλιφόρνια.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση στον επιστημονικό τομέα των ΗΠΑ σε ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς του ως ανώτερου ερευνητή στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (Applied Physics Laboratory)  του πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Όταν σκέφτομαι την εξ’ ολοκλήρου εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος, υπάρχει πραγματικά μόνο ένα όνομα που μου έρχεται στο μυαλό, και αυτό είναι του Καθηγητή Τομ Κριμιζή.

Σχόλιο ai-vreS: Ο διάσημος αστροφυσικός της NASA Σταμάτης Κριμιζής δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Μαρία Κατσουνάκη. Μεταξύ άλλων, τον ρωτάει αν άλλαξε η Ελλάδα με την κρίση. Ιδού η απάντησή του για την πλέον σοβαρή προσπάθεια που έγινε στο χώρο των πανεπιστημίων επί των ημερών, προφανώς, της Άννας Διαμαντοπούλου. Και φυσικά η (ντροπιαστική για μας) απάντηση που δίνει για τον πρώτο νόμο που ψήφισε η τρικομματική κυβέρνηση...:

– Για μένα, ήταν μια όαση όταν έγινε το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας (2010), επί Διαμαντοπούλου, η οποία κάλεσε επιστήμονες από την αλλοδαπή, κυρίως. Λειτουργήσαμε όλοι με ενθουσιασμό, είδαμε ότι η χώρα χρειάζεται βοήθεια, κανείς δεν πληρωνόταν. Υπήρχαν ενθουσιασμός και σύμπνοια. Χρειαζόταν ένα μακρόπνοο σχέδιο για έρευνα και τεχνολογία. Αυτή η «ενδεκάδα της αριστείας», όπως έλεγε η Διαμαντοπούλου, καινοτόμησε σε αρκετά πεδία. Χρησιμοποιήσαμε απολύτως αξιοκρατικές μεθόδους για να επιλέξουμε τους προέδρους των διαφόρων κέντρων. Επιπλέον, δημιουργήσαμε προγράμματα, όπως το πρόγραμμα «αριστεία», για να τροφοδοτηθεί η βασική έρευνα στην Ελλάδα. Είχαμε τεράστια απήχηση. Κατατέθηκαν 1.500 προτάσεις. Επιλέξαμε διακόσιες. Οσοι γνώριζαν, είπαν ότι το επίπεδό τους ήταν καλύτερο από αυτό που υπάρχει σε κορυφαία ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη και στην Αμερική. Εν τω μεταξύ, άλλαξε η κυβέρνηση, έφυγε η Διαμαντοπούλου, κόλλησε το θέμα στη γραφειοκρατία. Διαμαρτυρηθήκαμε. Οι επικεφαλής ερευνητές, διαμάντια όπως σας λέω, δεν άντεχαν στο τέλος. Ανατράπηκε η αξιοκρατία. Ηταν απελπιστικό. Με την τρικομματική κυβέρνηση δεν υπήρχε καμιά συνεννόηση... Εμείς, υπερηφάνως, τελειώσαμε το στρατηγικό αυτό σχέδιο που είναι τώρα στο ηλεκτρονικό ράφι της ΓΓΕΤ!

Του αξίζει δίκαια αυτό το βραβείο για τη συνολική προσφορά του στην πρόοδο της ΝΑΣΑ και στα συμφέροντα του αμερικανικού έθνος», είπε χαρακτηριστικά ο James Green, διευθυντής του Planetary Science Division στην έδρα της NASA, στην Ουάσιγκτον.
Ως πρωτοπόρο οραματιστή και ηγέτη στην επιστήμη, του οποίου οι καινοτομίες στην εξερεύνηση του Διαστήματος υπήρξαν οι βάσεις για τα διαστημικά προγράμματα της NASA, χαρακτήρισε τον Έλληνα ακαδημαϊκό ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής Ralph Semmel και πρόσθεσε πως η επί δεκαετίες συνεισφορά του στην επιστήμη του Διαστήματος έχουν επεκτείνει σημαντικά τη γνώση για το ηλιακό σύστημα και το σύμπαν.
Λίγα λόγια για τον Σταμάτη Κριμιζή
Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής γεννήθηκε στη Χίο, έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1961), το Mάστερ (1963) και το Διδακτορικό του (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004. Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, της Διαστρικής Αποστολής Voyager, και της αποστολής του Cassini-Huygens στον Κρόνο και στον Τιτάνα.

Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα πλανήτες, καθώς
επίσης και την αποστολή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) που το 2015 προσέγγισε τον Πλούτωνα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 560 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία με πάνω από 12.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις (όπως τρείς φορές το NASA Exceptional Scientific Achievement Medal ) και είναι διακεκριμένο μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών ενώσεων. Το 2015 το Smithsonian National Air and Space Museum της Ουάσιγκτoν του απένειμε το Τρόπαιο για Συνολική Επίτευξη (Trophy for Lifetime Achievement).

Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2004) και διευθύνει το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Υπηρέτησε (2006-2010) ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), και διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (2010-2013).
eirinika.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για άλλη μια φορά λοιπόν ΠΑΣΟΚΝΔ κατέστρεψαν τη χώρα.

Ανώνυμος είπε...

Ζητω οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ .....

Το Προφίλ μας