Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

«Λευτεριά» στους αποικιοκράτες

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΛΙΠΗΣ
Το Brexit έχει μια σπουδαία διδακτική αξία για τους Έλληνες.
Μπορούν τώρα εκ του μακρόθεν και άρα πιο αντικειμενικά να εκτιμήσουν την περσινή ανοησία και το διακύβευμα του Δημοψηφίσματος.
Στην περίπτωση της Βρετανίας μπορούν να διακρίνουν τον νικητή, να σκιαγραφήσουν τον ηττημένο και με το «γύρισμα» της στερλίνας στην ισοτιμία προ 30ετίας να ανακαλέσουν στη μνήμη τους ορισμένες εικόνες από τη «νέα δραχμή» που θα ερχόταν.
Στη θέση του «ανεμοδούρα» και καιροσκόπου Μπορίς Τζόνσον μπορούν να φαντασθούν πολλούς Ελληνες πολιτικούς οπαδούς της δραχμής και να βάλουν χιλιάδες απλούς Έλληνες στη θέση του συμπαθή εκείνου Λονδρέζου συνταξιούχου που ψήφισε Brexit και στη συνέχεια έσπευσε στο ανταλλακτήριο συναλλάγματος για να πωλήσει στερλίνες και να αγοράσει ευρώ και δολάρια. Τα ίδια και χειρότερα έγιναν και εδώ πέρυσι τέτοιες ημέρες.

Όσο για τον ξενοφοβικό Φάρατζ, η Ελλάδα είναι γεμάτη με παρόμοιους πολιτικούς.
Αλλά οι Έλληνες του «όχι» στο περσινό Δημοψήφισμα παίρνουν ακόμη ένα μάθημα. Βλέποντας τώρα το Brexit προσγειώνονται σε μια πραγματικότητα που διαφέρει από τους μύθους, τους οποίους οι ίδιοι έχτισαν εδώ και χρόνια.
Θα νιώσουν την ειρωνεία των Άγγλων, οι οποίοι ψήφισαν έξοδο για να ανακτήσουν -λένε- την ανεξαρτησία τους, όταν περισσότερες από 50 χώρες αυτού του πλανήτη έχουν καθιερώσει ως εθνική τους εορτή την απελευθέρωση από τον αποικιοκρατικό ζυγό μιας αυτοκρατορίας που επαίρετο ότι σ’ αυτή δεν δύει ποτέ ο ήλιος.
Θα αισθανθούν ιστορικά ανόητοι γιατί για δεκαετίες ολόκληρες πίστευαν ότι η Βρετανία είναι ο βραχίονας των ΗΠΑ και μέσω αυτής οι Αμερικάνοι αλωνίζουν στην Ευρώπη, για να καταπέσει και αυτός ο μύθος με δηλώσεις κατά του Brexit του Λευκού Οίκου.
Τον ίδιο μύθο με παραλλαγές είχαν υφάνει και Έλληνες «πατριώτες» για το ΔΝΤ που δήθεν το έφεραν? προδότες για να διαλύσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη έως ότου διαψευσθούν από την ίδια την Αγκ. Μέρκελ, που ακόμη και τώρα δηλώνει μαζί και ο Β. Σόιμπλε ότι η παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ και όρος απαράβατος για τη Γερμανία.
Μπορεί η κατάρρευση μύθων με τους οποίους μεγάλωσαν γενιές και γενιές να απογοητεύει μαζί με τους οπαδούς του Brexit κι αυτούς που ήθελαν το Grexit, αλλά η ψύχραιμη αποτίμηση της βρετανικής εξόδου οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα.
Το μάθημα είναι εύκολο για όσους βέβαια δεν είναι τυφλωμένοι από το αντιευρωπαϊκό πάθος. Το Λονδίνο διδάσκει και οι Έλληνες μπορούν να επιβεβαιώσουν για το Brexit το αρχαίο ρητό πως «ουδέν κακό αμιγές καλού» και να αναλογιστούν για το Grexit ότι ήταν ένας όλεθρος και μια καταιγίδα που απέφυγαν την τελευταία στιγμή.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας