Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Γιώργος Κασαπίδης για το Agrofest: «Καλύπτεται ένα κενό για την ουσιαστική και σταθερή ανάδειξη της αγροτικής ταυτότητας της περιοχής»

Ο Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, δίνει το «παρών» στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και Αγροτικών Μηχανημάτων Δυτικής Μακεδονίας

Τη στήριξή του στην πρωτοβουλία του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού να διοργανώσει το Agrofest, εξέφρασε ο Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης, Τομεάρχης Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας και γεωπόνος Γιώργος Κασαπίδης.  Ο κ. Κασαπίδης ανταποκρινόμενος μάλιστα στο κάλεσμα του Δημάρχου κ. Κοσματόπουλου θα παραβρεθεί στα εγκαίνια του Φεστιβάλ, που θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 27 Ιουλίου και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη του φεστιβάλ, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον κ. Κασαπίδη και του απευθύναμε μερικές ερωτήσεις, σχετικά με τα αγροτικά events, το branding, αλλά και το πώς μπορεί ο Έλληνας παραγωγός να υποστηριχθεί από την Πολιτεία:

Κε Κασαπίδη, πληροφορηθήκαμε πως μαζί με τον κ. Κοσματόπουλο θα ανοίξετε την αυλαία του Agrofest, του 1ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και Γεωργικών Μηχανημάτων Δυτικής Μακεδονίας. Πείτε μας δύο λόγια.

Η προσπάθεια που πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε αυθόρμητα από ορισμένους ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες της περιοχής Σερβίων με τη λειτουργία επί σειρά ετών, εκθέσεως αγροτικών προϊόντων και μηχανημάτων, φαίνεται ότι θεσμοθετείται ως επίσημη εκδήλωση του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού από τη φετινή χρονιά. Αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές τόσο της αρχικής πρωτοβουλίας και σε όσους επί σειρά ετών που υποστήριζαν την εν λόγω εκδήλωση, καθώς επίσης και στο σημερινό Δήμαρχο και τη Δημοτική αρχή που θεσμοθετεί ως επίσημη δράση του Δήμου την έκθεση αυτή αγροτικών προϊόντων και μηχανημάτων.
Η δράση αυτή ήταν κάτι που έλειπε από τον κατ’ εξοχήν αγροτικό Δήμο Σερβίων – Βελβεντού και με τη θεσμοθέτησή της καλύπτει ένα κενό για την ουσιαστική και σταθερή ανάδειξή της αγροτικής ταυτότητας και αγροτικής παραγωγής της περιοχής.
Παράλληλα, αξιοποιείται επιτέλους μετά από χρόνια αναμονής, πολλές μελέτες και κονδύλια που διατέθηκαν το Τούρκικο σχολείο. Το ιστορικό αυτό κτίριο μπορεί να μετατραπεί και να καθιερωθεί ως χώρος μιας σπουδαίας περιφερειακής έκθεσης κατ’ αρχήν πανελλήνιας εμβέλειας στην καρδιά του πιο εύφορου κάμπου της Δυτικής Μακεδονίας. Δράσεις ανάδειξης, ενημέρωσης, προβολής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης προσανατολισμένων στη δεντροκομία, τα οπωροκηπευτικά, την ελαιοκομία, τα θερμοκήπια, τη γαστρονομία, τις ζωοτροφές, τη ζωική και αλιευτική παραγωγή και τη δασοκομία μπορούν να λαμβάνουν χώρα και να συντονίζονται από το φορέα που οφείλουν να συστήσουν οι συλλογικές οργανώσεις των αγροτών του Δήμου (ΤΟΕΒ, Συνεταιρισμοί) ο Δήμος, η Περιφέρεια, τα Επιμελητήρια, το ΤΕΙ σε συνεργασία ίσως και με άλλες κλαδικές εκθέσεις της πατρίδας μας. 

Με την εμπειρία σας, αλλά και με την ιδιότητα σας ως Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, πείτε μας πόσο σημαντικές είναι οι αγροτικές εκθέσεις, πόσο σημαντικές είναι οι δράσεις εξωστρέφειας.

Οι αγροτικές εκθέσεις αποτελούν τη βιτρίνα μιας περιοχής και των εκμεταλλεύσεων των παραγωγών για την αγροτική τους παραγωγή. Όταν δεν υπάρχει εκθεσιακός χώρος σε μια περιοχή, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί αναζητούν σε άλλες πόλεις ή χώρες εκθέσεις να προβάλλουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Αυτό είναι ευκολότερο όταν ανάλογος θεσμός λειτουργεί οργανωμένα με σύγχρονες μεθόδους και μέσα σε έναν τόπο, όπως αυτό που ευελπιστώ και αγωνίζομαι να συμβεί και στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού.
Θα είναι πολύ σημαντικό και ωφέλιμο για την τοπική κοινωνία και οικονομία να πετύχει η προσπάθεια αυτή και να επεκταθούν οι παρεμβάσεις του φορέα διαχείρισης και σε παράλληλες δράσεις της αγροτικής παραγωγής. Η επιμόρφωση ή και εκπαίδευση των αγροτών αλλά και τυχόν ενδιαφερομένων σε θέματα οργάνωσης της παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή, πιστοποίησης προϊόντων, προώθησης των προϊόντων, συμπεριφοράς καταναλωτή, προστασίας του περιβάλλοντος, λειτουργίας των αγορών και διεθνούς εμπορίου είναι εντελώς απαραίτητα εφόδια για την καλλίτερη οργάνωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αλλά και κατανόησης της λειτουργίας της παγκοσμιοποιημένης αγοράς.       


Μια καλή παραγωγή αρκεί; Ποια η σημασία του branding στη διάθεση των προϊόντων μας;

Με τη λογική της καλής παραγωγής σε ποσότητα και ποιότητα, μπορεί ένας παραγωγός να ελπίζει και να επιτυγχάνει καλές αγορές και καλές τιμές για την ετήσια παραγωγή και σοδειά του. Με το πέρασμα των χρόνων η πρακτική αυτή εφ’ όσον αποτελεί σταθερή συμπεριφορά των παραγωγών για τα προϊόντα που παράγουν, δημιουργεί μια παράδοση και πολύ καλή φήμη για την περιοχή και τα προϊόντα της. Η πολυετής αυτή καλή πρακτική και η καλή παράδοση που δημιουργείται, αποδίδει σε μια περιοχή σημαντική προστιθέμενη αξία που χτίζεται με πολύ κόπο χρόνο με το χρόνο αλλά κι πολύ εύκολα χάνεται και δυσφημίζεται από φαινόμενα νοθείας και εξαπάτησης της αγοράς. Η θετική αυτή παράδοση που αποτελεί και το branding ή την ταυτότητα ενός τόπου, είναι σπουδαίο πλεονέκτημα για την προώθηση στην αγορά των αγροτικών και πάσης φύσεως προϊόντων. Οφείλουν οι παραγωγοί να τη διαφυλάττουν και να την επαυξάνουν και οι τοπικοί άρχοντες να μεριμνούν για τη θεσμική κατοχύρωσή της, αξιοποιώντας εθνικά και διεθνή πρότυπα (προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.).   

Κύριε Κασαπίδη θεωρείτε πως μπορεί να βοηθήσει από εδώ και πέρα το Κράτος τον παραγωγό σε αυτή την κατεύθυνση;

Το κράτος μπορεί να βοηθήσει τον έλληνα παραγωγό μέσα από την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και την εφαρμογή πολιτικών που ενισχύουν την αγροτική παραγωγή στη χώρα και βελτιώνουν την παραγωγικότητα.
Η υπέρμετρη φορολόγηση των αγροτών, η υπερβολική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση του ΦΠΑ και η κατ’ επέκταση αύξηση του κόστους παραγωγής αντί να βοηθά ουσιαστικά εξουθενώνει κάθε μικρομεσαίο αγρότη και οδηγεί την πλειοψηφία των αγροτών σε απόγνωση.
Από την άλλη η παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων για την τόνωση της αγροτικής παραγωγής στην πατρίδα μας, η μείωση του κόστους παραγωγής, η ενσωμάτωση της καινοτομίας, η προώθηση των συλλογικών σχημάτων στην αγροτική παραγωγή, ο σωστός έλεγχος για την πάταξη φαινομένων νοθείας και λαθρεμπορίας αγροτικών προϊόντων, η διασύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση, η οργανωμένη προώθηση των ελληνικών προϊόντων, η γεωργική έρευνα, η ενσωμάτωση της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή,  η γεωργική εκπαίδευση και οι γεωργικές εφαρμογές, αποτελούν μέρος των υποχρεώσεων του κράτους σε μια ευνομούμενη πολιτεία για τη στήριξη της γεωργίας. Όλα αυτά μέσα από ένα συνολικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα στην πατρίδα μας με κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που εδώ και πολλά χρόνια έχει να δώσει ουσιαστικό «παρών» στην ελληνική γεωργία!! 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Aroma Eklogon kai o Giorgakis bgike pagania gia psifoulakia, xerete ti tha parete? to radakino apo to logotipo tis organosis tou festival !!!!

Το Προφίλ μας