Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Εντυπωσιακή αναβίωση παιχνιδιών στο 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Παιχνιδιών στο Λιβαδερό (ΒΙΝΤΕΟ 9’50’’ - ΦΩΤΟ)

Ο εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου Παραδοσιακού Παιχνιδιού στη Θεσσαλονίκη δάσκαλος Γιώργος Τσιώνας, μετέφερε τα εκατοντάδες εκθέματα στη γενέτειρά του το Λιβαδερό Κοζάνης και δημιούργησε υποδομές για την αναβίωση των παραδοσιακών παιχνιδιών που έχουν καταβολές ακόμη και από την αρχαιότητα, συμμετέχοντας, με το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Παιχνιδιών τριήμερης παρουσίας-δράσης, στο 10ήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνεται στο Λιβαδερό από 20-31 Ιουλίου 2016 από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «Νέα Γενιά», σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τους πολιτιστικούς συλλόγους Λιβαδεριωτών Ζυρίχης, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης.    
Έτσι, στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ (23-25/7), το μεσημέρι του Σαββάτου 23 Ιουλίου διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Παιχνίδια στην αυλή του σχολείου και αξιοποίηση του αύλειου χώρου», απευθυνόμενη σε εκπαιδευτικούς.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ήταν η σειρά των παιδιών, που πραγματικά μέσα σε μια εκπληκτική ατμόσφαιρα χαράς και ανεξάντλητης διάθεσης, αναβίωσαν παιχνίδια παλαιότερων γενιών, παιχνίδια που -όπως προαναφέραμε- η προέλευσή τους ανάγεται ακόμη και στην αρχαιότητα.
Ψυχή και επικεφαλής των οδηγιών εκτέλεσης των παιχνιδιών από τα παιδιά ο Γιώργος Τσιώνας, πλαισιωμένος από πολλούς εθελοντές ενήλικες, προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση στην πολύ μεγάλη συμμετοχή των παιδιών και στο μεγάλο αριθμό παιχνιδιών που αναβίωσαν στην πλατεία του χωριού και στην παρακείμενη παιδική χαρά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ).
Στη διάρκεια του τριήμερου, λειτούργησε στο χώρο του νηπιαγωγείου, το Μουσείο Παραδοσιακού Παιχνιδιού, με τα πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα. Επίσης στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου στην πλατεία,
λειτούργησε έκθεση βιβλίου, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν σε σχολικές μονάδες του χωριού.
Τέλος το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Παιχνιδιών, θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας 25 Ιουλίου, με την αναβίωση -από νωρίς το απόγευμα- των παιχνιδιών από τους μεγάλους, που κλήθηκαν να ξαναγίνουν …παιδιά!
Γ.Μ./mikrovalto.gr



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Γιώργη είσαι πλούτος για τον τόπο μας!

Το Προφίλ μας