Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Οικονομικά στοιχεία Περιφερειών: Τι αλλάζει από τον Ιανουάριο στην υποβολή τους

Με το αριθμ. 77137/11.11.2020 έγγραφο, το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε στις Περιφέρειες της Χώρας ενημέρωση για την υποβολή των οικονομικών τους στοιχείων.

 

Η διαδικασία της μηνιαίας υποβολής οικονομικών στοιχείων από τις Περιφέρειες

στο Υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποιείται έως σήμερα μέσω δύο πληροφοριακών συστημάτων, δηλαδή

- με χειρόγραφη συμπλήρωση των στατιστικών δελτίων της Διαδικτυακής Βάσης Δεδομένων του Υπουργείου και

- αυτοματοποιημένα μέσω του Κόμβου Διαλειτουργικότητας.

 

Ο Κόμβος έχει τεθεί σε πλήρη και παραγωγική λειτουργία από το Δεκέμβριο του 2012 και σταδιακά κατέστη το βασικό πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου αντλούνται τα οικονομικά στοιχεία των Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, με αφετηρία τα στοιχεία Ιανουαρίου 2021, το σύνολο των οικονομικών στοιχείων των Περιφερειών θα υποβάλλονται αποκλειστικά στον Κόμβο.

Ειδικότερα:

Α) Τα στοιχεία του Ισολογισμού των Περιφερειών θα υποβάλλονται αποκλειστικά στον Κόμβο, μέσω της αναφοράς «Μηνιαία Στοιχεία Εγκυκλίου (Διαθέσιμα, Δάνεια, Υποχρεώσεις)» είτε μέσω των διαδικτυακών υπηρεσιών (webservices) είτε μέσω της εφαρμογής www.komvos.ypes.gr/stats (με την ανάρτηση αρχείο xml ή excel).

Β) Τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στις αναφορές «Απολογιστικά Στοιχεία» και «Μητρώο Δεσμεύσεων» θα πρέπει υποχρεωτικά να διατίθενται σε επίπεδο τετραψήφιου κωδικού αριθμού, με διάκριση στο σκέλος των δαπανών ανάμεσα σε δαπάνες τρέχουσας χρήσης και παρελθόντων οικονομικών ετών (δηλαδή στη μορφή ΧΧΧ.ΨΨΨΨ.01 ή XXX.ΨΨΨΨ.02 όπου 01 η ανάλυση της 6ης βαθμίδας που αφορά στην τρέχουσα χρήση και 02 η ανάλυση της 6ης βαθμίδας που αφορά σε παρελθούσες χρήσεις).

 

Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα συμβάλει καθοριστικά στην αποφόρτιση των Οικονομικών Υπηρεσιών των Περιφερειών, στην απλούστευση των διαδικασιών και στην ενίσχυση της ορθότητας και αξιοπιστίας των υποβαλλόμενων οικονομικών δεδομένων.

 

Μπορείτε να δείτε το έγγραφο ΕΔΩ

 

airetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας